Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 16 мая 2024
00:21

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

История запорожского казачества – в геральдике Днепропетровщины

|«« «« »» »»|

История наших героических предков обильно представлена не только в названиях, но и в гербах и флагах населенных пунктов Днепропетровщины.

Сотни населенных пунктов нашей области названы в честь их основателей, запорожских казаков, или связаны с историей наших героических предков.

А число улиц и проспектов, связанных с запорожцами в нашей области, вообще сложно сосчитать. И в связи с продолжающейся топонимической реформой это число будет наверняка только увеличиваться.

Но Запорожская Сечь и ее герои живут не только в топонимах. Они обильно представлены и в геральдике Днепропетровской области и ее населенных пунктов. 

Подробней об этом рассказали на странице ДніпроКультура:

«У нашій області - Січеславському краї - багато населених пунктів досі зберігають назви часів запорозького козацтва. Спільну козацьку історію зберігають їх герби та прапори.

Одними з поширених козацьких символів, що зустрічаються у сучасних гербах, є козацькі клейноди. До таких належать булава, бунчук, корогва, каламар, печатка, литаври, гармати, сурми, пірнач.

Дослідниця Надія Бабкова зазначає, що серед значної групи штучних геральдичних фігур, до яких належить і зображення зброї, необхідно виділити козацькі клейноди – булаву, бунчук, пірнач.

Зображення цих символів українського козацтва, а також шаблі і стріли, на територіальних та муніципальних гербах характерне для тих місцевостей, що виникли за часів козацтва чи пов`язані з діяльністю того чи іншого козацького ватажка.

Таким чином автори геральдичних проєктів підкреслювали приналежність своєї області, району, міста, містечка чи села до подій козацької доби або висловлювали шану козацькому керманичу – патрону даної території.

Емблематика Дніпропетровщини була прийнята рішенням сесії обласної ради від 19 березня 2002 р. Герб має вигляд щита, скошеного праворуч перев’язом, який утворено сполученими золотої та синьої лінії на срібному тлі. Верхнє синє поле щита усіяне дев’ятьма золотими 8-променевими зірками, на нижньому срібному полі – козак у малиновому однострої з рушницею на плечі та шаблею при боці. Козак вказує на історичні традиції XVI–XVIII ст., оскільки саме тут існувала Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Стара та Нова Січі».

Gorod.dp.ua на Facebook.


Тетяна Глоба  (11.05.23 13:43): Молодець, пане Костянтине Шруб! Оперативний плагіат, добре, хоч з посиланням! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте