Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
23:46

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Топонімія Дніпра: вулиця Стара Пристань

Топонімія Дніпра: вулиця Стара Пристань

Останнім часом десятки вулиць нашого міста отримали нові назви та імена.

Але нерідко відразу непросто зрозуміти, чому чи на честь чого на карті міста виник новий топонім. Це стосується і вулиці Стара Пристань, яка раніше називалася Байкова.

Ця вулиця розташована на околиці Дніпра, у селищі Лоц-Кам'янка за житловим масивом Перемога. Зараз у цьому районі немає жодних пристаней, окрім човнових причалів. Нова назва вулиці сягає сивої старовини і пов'язана з легендарними дніпровськими лоцманами.

Загадку нового топоніму допомогла розгадати відома дослідниця історії нашого міста Олена Присягіна. У популярній групі соцмереж «Історія у фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ» вона розповіла про таке:

«Интересный факт узнала на днях.

Одной из улиц нашего города дали название - Старая Пристань. Ещё в прошлом году это была улица Байкова.

Новое название очень понравилось и стало интересно, почему именно Старая Пристань?

Улица эта находится недалеко от берега Днепра, в поселке Лоцкаменка, за жилмассивом "Победа". На этой улице живёт моя близкая родственница, и вот к ней я и отправилась за расспросами.

И вот ее рассказ:

"У моєму дитинстві ця вулиця була на самому березі Дніпра. Але вздовж вулиці була невеличка скеля. Її підрівняли, зробили майданчик, встановили лавочки для очікування річкового трамвайчика. Трамвачик цей курсував від Речпорта і був дуже зручним для місцевих жителів."

В Лоцкаменке жила моя бабушка, и там я провела свое детство. И мне всегда была интересна история этого посёлка. Историю лоцманов, порогов, храма я узнала давно. А вот такие, казалось бы, незначительные подробности можно узнать только у местных жителей. И радует, что ещё есть у кого спросить. В моем случае источник информации - это папина сестра, она 1947 года рождения и много чего помнит.

Мы прошлись по улице, она мне показала, где находилась эта пристань. Также показала здание старой водокачки. Воду из нее перекачивали аж на автозавод.

А вообще там красота необыкновенная, такие виды открываются с горы посёлка. Это мое место силы.

Только вот жаль, что кручи засыпаны, хотя для местных жителей, наверное, это и к лучшему.

Та круча, которая находится на центральной улице посёлка, была полностью засыпана обломками здания "Детского мира". Да и от верхней кручи осталась лишь небольшая часть. В детстве помню их огромные размеры и тропа по краю, где с трудом могли разминуться 2 человека…».

Ілюстрації зі сторінки групи «Історія у фотографіях. Катеринослав – Дніпропетровськ»





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
8000
грн на місяць - мінімальна зарплата з квітня 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті