Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
19:42

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Національному музеї експонують скриню-мандрівницю Яворницького

У Національному музеї експонують скриню-мандрівницю Яворницького

У тому, що цей унікальний експонат зберігся, свого часу величезну роль відіграв Дмитро Іванович Яворницький.

Міський сайт уже не раз розповідав про старовинний Миколаївський розпис, який кілька століть зародився у нашому регіоні, на території сучасного Новомосковського району, в селі Миколаївка. 

Величезною мірою майстрів цього розпису прославила традиція прикраси величезних домашніх скринь.

Писали ми також і про те, що останнім часом цей розпис активно відроджується, проводяться виставки її майстрів.

На щастя, у музеях та в побуті ще збереглися чудові скрині з Миколаївським розписом.

Цими днями у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбувається Виставка пам'яті засновників музейної колекції. На ній експонується дивовижна скриня із Миколаївським розписом, історія якої тісно пов'язана з ім'ям нашого земляка, Дмитра Івановича Яворницького.

Ось що про це розповіли у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва:

«В музеї триває виставка, присвячена пам’яті фундаторів музейної колекції Миколи Біляшівського (1867–1926) та Данила Щербаківського (1877–1927).

Одним із цікавих експонатів виставкової експозиції, який має свою історію і авторський підпис, є скриня, яку привіз з експедиції Микола Біляшівський напередодні Першої кустарної виставки, яка відкрилась у Києві 19 лютого 1906 року.

Розповідає науковець музею Наталія Денисенко:

«Скриня 1905 року роботи майстра Миколи Бублика з м. Ігрень Катеринославської губернії (нині район міста Дніпро) має свою історію надходження до музейного зібрання. Дізнатися подробиці її «мандрів» вдалося завдяки документальним джерелам, що збереглися, зокрема, в науковому архіві Національного художнього музею України (НА НХМУ) та Інституті рукопису Наукової бібліотеки України ім. В.І. Вернадського (ІР НБУ ім. В.І. Вернадського).

Відрядження на Катеринославщину (чи екскурсію, як тоді називали), Микола Біляшівський здійснив 19-30 серпня 1905 року. В розписці-звіті про свою поїздку Микола Федотович зазначив, що в Ігрені придбав скриню та домовився про її доставлення до Катеринослава, а звідти поромом до міста Олександрівська. Далі скриню направили до Києва. Юхим Чорнявський – помічник Миколи Біляшівського з робочих питань музею відписав йому 5 вересня з Києва, що скриню цього дня привезли з пароплавної пристані, а за два дні до того (2 чи 3 серпня) надійшов дублікат накладної з Олександрівська. В листі також згадувався Дмитро Яворницький – директор Катеринославського музею, який сприяв Миколі Біляшівському в придбанні та доправленні скрині».

На виставці також представлені інші рідкісні зразки музейної збірки – килими, вироби з дерева, вибійчані тканини, елементи одягу та інші речі, які були привезені Миколою Біляшівським і Данилом Щербаківським з експедицій Україною на початку XX ст.».

Фото - Національний музей українського народного декоративного мистецтва. 

Gorod.dp.ua на Facebook.


Валентина  (16.02.23 12:17): Вже не раз піднімалось питання щодо так званого Миколаївського розпису, наукових свідчень про який не знайдено. Про це вже багато написано різними фахівцями та культурологами. А ось про те, що Ігрень (Огрінь) була центром , де виробляли скрині і розписували - багато. Потім ці скрині придбавали люди з сіл і містечок краю. І слова науковця Наталії Денисенко, приведені тут, цьому підтвердження: «Скриня 1905 року роботи майстра Миколи Бублика з м. Ігрень Катеринославської губернії (нині район міста Дніпро) має свою історію надходження до музейного зібрання" Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті