Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 14 травня 2024
17:29

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Під Дніпром відновились археологічні розкопки

|«« «« »» »»|

Користуючись гарною погодою та відносною стабільністю у нашій області, фахівці продовжили досліджувати балку Канцерка біля села Любимівка Солонянського району.

Нагадаємо, що великі археологічні дослідження цієї балки розпочалися минулого року.

Ця балка давно відома історикам як найдавніший центр гончарного ремесла, що процвітав у 6-8 століттях нашої ери. Історики припускають, що його створили древнім кочовим народом – аланами. Від гончарного центру в балці Канцерка вціліла ціла система горнів для випалу керамічних виробів.

У минулому, ХХ столітті, було досліджено частину цих горнів, і один із цих горнів представлений в експозиції 1-ї зали Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького.

У балці Канцерка досі знаходять фрагменти посуду, який виготовляли у цьому центрі. А на дні балки, як вважають історики, під час процвітання гончарського центру було штучне озеро для потреб ремісників.

Міський сайт писав про ці розкопки 2021 року та про виставку у Дніпропетровському історичному музеї зі знайденими експонатами.

І ось розкопки відновились. У них беруть участь співробітники відділу археології історичного музею, компанії "Ноосфера" та Дніпровського Національного університету імені Гончара.

Учасницею експедиції стала і відома краєзнавець Солонянського району Тетяна Латай, яка поділилася такими враженнями:

«Хіба можна таку націю зупинити! Ми відстоюємо свою історію на всіх фронтах!

Через російське вторгнення, це, на жаль, єдина археологічна експедиція в Дніпропетровській області в цьому році, і як нам пощастило що археологи вирішили дослідити саме терени Солонянської громади, а саме балку Канцерку в селі Любимівка, де знаходився гончарний центр VII ст.

Дякуємо археологам за відданість справі та нові відкриття!».

Дослідження буде продовжено.

Фото – Тетяна Латай та Археологічний відділ Дніпропетровського історичного музею.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Дніпра на 2024 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті