Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
17:31

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Історія вітражів, які дивом врятували перед ракетним ударом по Південмашу

Історія вітражів, які дивом врятували перед ракетним ударом по Південмашу

Через дорогу від «Південмашу» є будівля колишньої пожежної частини №1. Всередині неї знаходилися шість радянських вітражних вікон із зображенням рятівників, пожежних машин, будівель.

Раптом на початку лютого на ОЛХ з'явилася об'ява про продаж цих вікон (за всі хотіли 12 000 доларів), повідомляє КУСТ.


Вітражі великі: 129 на 212 см. Автор об'яви написав, що торг доречний, але слухавку не брав. До цього на ОЛХ він продавав свій старий роутер, скло, кабелі, непотрібні речі. Як серед всього опинилися вітражі - незрозуміло.


Об'яву побачив сучасний український художник і куратор з Дніпра Данило Галкін. Продавець не писав на ОЛХ, звідки вітражі, але художник визначив потрібну будівлю за віконними прорізами.


За день до початку повномасштабної війни Громадська організація Данила «Придніпровський барвінок» ініціювала передачу вітражів до «Музею пожежної охорони» у Дніпрі. Художник вирішив це зробити, бо вже давно привертає увагу до об'єктів радянської спадщини Східної Європи. Хоче їх переосмислити та музеєфікувати.



Вітражі демонтували та перевезли у Головне управління ДСНС у Дніпропетровській області. Все це відбулося буквально перед ракетними ударами по «Південмашу» 15 липня. Виходить, «Придніпровський барвінок» врятував вітражі від вибухової хвилі, яка могла їх зруйнувати.



Сам Данило Галкін зараз знаходиться в іншій області, але продовжує працювати над збереженням об'єктів культурної спадщини. Наприклад, шукає гроші на убезпечення п'ятнадцятиметрової скульптури «Палаючий метеор» Ернеста Коткова, яка теж знаходиться навпроти «Південмашу».


Художник планує зробити виставку робіт, присвячену об'єктам промислового дизайну радянського періоду (вітражі з лікарень, військкоматів та пожежних частин теж будуть там представлені). Данило говорить, що одна справа - це декомунізація, а інша – несвідоме винищення культурної спадщини під час, скажімо, розширення чи будівництва ТЦ (як це було зі скульптурою "Дніпровські хвилі" Коткова).

Вітражі залишаться або у музеї, або у ГУ ДСНС нашої області.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко повідомив, що 90 пожежників приборкували полум'я на «Південмаші» майже 38 годин. Внаслідок обстрілу загинули 4 людей, шістнадцять отримали поранення.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті