Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 26 травня 2024
03:16

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Насильство у Софіївській колонії: знайшли приміщення, де ймовірно знущались над засудженими

Насильство у Софіївській колонії: знайшли приміщення, де ймовірно знущались над засудженими

Спеціально створена комісія з представників Громадської ради при Міністерстві юстиції, громадських організацій та журналістів провела перевірку у Софіївській колонії №45, що на Дніпропетровщині, де ймовірно знущаються над засудженими.

Справляли природні потреби

Моніторинг провели у зв'язку з опублікованим 31 січня у мережі відео від колишнього засудженого, який відбував покарання у Софіївській виправній колонії №45, що розташована у селі Макорти, Криворізького району. На відео зображені знущань над засудженими, які ймовірно відбувались у цьому місці позбавлення волі.

За словами члена Громадської ради при Міністерстві юстиції Сергія Зуйкова, у мережу Інтернет потрапило відео, де один засуджений був зв’язаний скотчем, по рукам і ногам, а інші засуджені на нього справляли свої природні потреби.

Анатолій Літвін відбуває покарання у колонії з 2020 року. Чоловік каже: тут так традиційно зустрічають засуджених, свій приїзд згадує з жахом.

"Тільки я вийшов з машини - мене почали бити помічники адміністрації. Сказали: "У нас тут немає "мужиків", у нас є "козли" і "підараси". Завели мене на другий поверх і почали обливати сечею", - розповідає засуджений.
Чоловік додає: все це роблять засуджені, які є так званими помічниками адміністрації. Знущання вони знімають на відео, аби потім примушувати понаднормово працювати за допомогою шантажу.

На територію пустили лише за дві години

Перевірити колонію приїхала спеціальна комісія, створена при Міністерстві юстиції. Однак адміністрація впустила її на територію лише за дві години.

На території колонії правозахисники знайшли приміщення, у якому ймовірно знущалися над засудженими. Сергій Зуйков говорить: інтер'єр повністю збігається, його важко переплутати з іншими колоніями.

"Приміщення повністю відповідає тому, яке зазначено на відео. Ми побачили стільці і тумбочки синього кольору, ліжка білого кольору. Ми побачили табличку "кип'ячена вода", що в інших установах ми не бачили", - зазначає член громадської ради.

Є палати, де просто люди гниють

У Софіївській виправній колонії №45 зараз відбувають покарання 315 засуджених і один ув’язнений. За словами Сергія Зуйкова, усі вони мають інвалідність, або потребують постійного медичного супроводу, однак достатньої кількості медичного персоналу у колонії немає.

"Є палати, де просто люди гниють. Видно, що живими вони звідси не вийдуть. Належного лікування вони не отримують. Тут взагалі немає жодного лікаря. Хто їх лікує, незрозуміло", - розповів член комісії.
Чоловік додає: у приміщенні, де харчуються засуджені, які лікуються у неврологічному відділенні холодильник не працює, а стеля пошкоджена грибком. Нормальні умови - тільки за гроші

Сергій Зуйков каже: не всі засуджені у колонії перебувають в однакових умовах. Так звані "помічники адміністрації" мають кращі палати. У них дуже гарні умови: телевізори, крісла, нові ліжка, живуть по одному, або двоє у палаті, добре харчуються.

У колонії є відділення карантинного розподілу, де засуджені перебуваються перші два тижні після свого приїзду. Засуджений Валерій Литвиненко каже: з кімнати випускають декілька разів на день.

"Якщо черговий є, просимо його вийти в туалет. Якщо немає, то по малій можна і сюди у відро сходити", - говорить чоловік.
У більшості засуджених немає паспортів. також вони не отримують пенсію по інвалідності. Як говорить колишній засуджений Сергій Мереха: гроші у колонії вимагають постійно.

"Нормальні умови, щоб принаймні тебе не чіпали - тільки за гроші. Але ж ні у кого нічого немає, всі випрошують у матерів, у бабусь. Я відбував термін у цій колонія чотири рази. Мене відразу по приїзду «вбили». Мене забили ногами, знімали на камеру, присяги з мене брали, що я працюватиму на заклад, не матиму жодних претензій", - поділився чоловік.

Що каже начальник колонії

Олександр Цибулько - начальник Софіївської виправної колонії №45. Чоловік працює у колонії з 2010 року. Цю посаду обіймає декілька років, до цього був першим заступником начальника.

"Підтвердити або спростувати дану інформацію я не можу", - начальник колонії прокоментував розповсюджене відео знущань над засудженими.
Олександр Цибулько каже: до медичного забезпечення колонії стосунку не має, адже медична частина підпорядковується Міністерству охорони здоров'я. Чоловік додає, що за стан приміщень відповідає він, однак грошей не вистачає.

"Є обмеження у фінансуванні стосовно ремонтів. Держава великих коштів на дані цілі не виділяє на даний час. Є у нас виробнича майстерня, де ми щось заробляємо і ці кошти використовуємо для покращення побутових умов засуджених", - зазначив начальник колонії.

Керівництво зайняте

Суспільне спробувало зустрітися з керівництвом Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, аби дізнатися, як вони планують виправляти ситуацію щодо порушення прав людини у колонії. Однак у спілкуванні нам відмовили.

"Керівництво зайняте. У нас перевірка в управлінні", - відповіли в управлінні.
Наступного дня з Суспільним зв’язалася представниця Південно-Східного міжрегіонального управління, яка пообіцяла розглянути надісланий нами інформаційний запит.

За результатами моніторингового візиту до колонії, комісія підготувала звіт, який відправлять до Міністерства юстиції, Комітету з прав людини Верховної Ради, Генпрокуратури та ДБР.

Табличка, яка була на відео із знущаннями.
Табличка, яка була на відео із знущаннями.
Стеля їдальні у колонії пошкоджена грибком.
Стеля їдальні у колонії пошкоджена грибком.
Виробнича майстерня у колонії.
Виробнича майстерня у колонії.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Реформатор  (14.02.22 11:11): Нужно построить новую систему заключения - где каждый индивид будет изолирован от себе подобных. Наказание будет заключаться не только в ограничение свободы и подневольном труде, но и в социальной депривации. Все манипуляции с заключёнными проводить удаленно-телемеханически. Відповісти | З цитатою
ww  (13.02.22 17:47): Где комментаторка научилась ТАКИМ интонациям? C тоской вспоминаю дикторов советского времени. Они просто недосягаемый эталон. Нормальный язык, нормальные интонации. А сейчас - только уши заткнуть. Відповісти | З цитатою
Шурик Г. (гость)  (13.02.22 12:36): Почему все возмущаются? Так и только так нужно поддерживать порядок на зоне! По другому зэки не понимают! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Ирония Судьбы  (13.02.22 10:16): Печаль не в том, что условия отбывания жёсткие, а в гнилой системе правосудия.. Відповісти | З цитатою
в любой тюрьме  (12.02.22 23:01): сложно найти место где бы не издевались над заключёнными, на то она и тюрьма а не элитный санаторий что человек должен бояться туда попасть, соответственно что чем лучше будут условия для заключённых тем выше будет преступность в стране. Відповісти | З цитатою
(((  (12.02.22 22:41): Скулеж "порядочных" !!! А они проявляют жалость к тем кого ограбили, обманули, избили, убили, сделали калекой или морально унизили??? Это намек на то, чтобы у них было как в санатории: медобслуживание, питание, ТВ, Интернет, массажисты, ... , девочки, вино, танцы, ... . Мне их не жаль. Відповісти | З цитатою
Днепровец  (12.02.22 20:49): В стране бардак! Нет ничего удивительного, что на зонах творится беспредел. И никто порядок там наводить не будет. Відповісти | З цитатою
Фил  (12.02.22 20:21): Система прогнила на сквозь Відповісти | З цитатою
Жук  (12.02.22 19:57): Сам много раз слышал, что в "красных" зонах гораздо хуже. Відповісти | З цитатою
Андрей  (12.02.22 19:11): И что интересно - сами же рассказывают про жути и сами по четвертому-пятому разу там уже сидят. Відповісти | З цитатою
1 2
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (7)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Таємниці Дніпра: «Будинок спеціалістів» або «Сачок» (5)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)

•  У ставку в центральному парку Дніпра масово гине риба (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті