Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 15 червня 2024
21:09

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині

Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині

На Дніпропетровщині 2021 медик первинної ланки має декларацію з пацієнтами. На сьогодні понад 30 мільйонів українців обрали свого сімейного лікаря, у якого вони можуть отримати цілий спектр послуг. Проте, кількість укладених декларацій суттєво зменшується.

Про це Відкритому розповіли лікарка загальної практики, сімейна лікарка, фасилітатор Групи рівних для лікарів первинної ланки Олена Лемешко та заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту Нацслужби здоров’я України Наталія Шуліка.

За останній рік кількість укладених декларацій з сімейними лікарями по Україні зменшилась майже на мільйон. Це і через зниження народжуваності, і через смертність, і внаслідок переміщення осіб.


“Я маю 1800 укладених декларацій. У мене пацієнти віком від 0 до 101 року. Спектр послуг дійсно широкий і різнобічний. Буває, що людина звертається із питанням про закриття лікарняного, а завершуємо ми бесіду вже про все “наболіле” на душі в неї. Коли працювала сімейним лікарем у дитячому таборі, то до мене звертались навіть із проханням полікувати пташок.

Під час роботи в комунальному закладі, пацієнтка прийшла на прийом, останній в записі того дня, і після медичної послуги попросила підрівняти їй волосся. Тому, насправді запити до сімейного лікаря можуть бути абсолютно різні. Маю колегу, яка теж є фасилітаторкою, сімейною лікаркою і нині працює на станції Вернадського, в Антарктиді. Вона і пломбує зуби, і займається психічним здоров’ям пацієнтів, і УЗД проводить, і кардіограму з розшифровкою. Тобто, сімейна медицина – це професія, яку чекають абсолютно всюди”, – наголошує Олена Лемешко.

Важливо знати, що попри війну, пацієнти отримують медичну допомогу безоплатно. Усі послуги входять до Програми медичних гарантій. Оплату здійснює Національна служба здоров’я (НСЗУ). Медичні заклади отримують гроші за визначеним тарифом щомісяця. Так діє принцип «гроші ходять за пацієнтом».

Зокрема, лікарі первинної ланки медичної допомоги безкоштовно для пацієнта надають такі послуги:

  • спостереження в динаміці за станом здоров’я пацієнтів, у тому числі — із хронічними захворюваннями;
  • профілактичні огляди;
  • діагностика та лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь патологічних,
  • фізіологічних (під час вагітності) станів тощо;
  • медичне спостереження за дітьми;
  • вакцинування дітей і дорослих за Національним календарем щеплень;
  • спостереження за неускладненою вагітністю;
  • направлення до спеціалістів вузького профілю; оформлення рецептів на ліки, у тому числі е-рецептів за програмою «Доступні ліки»;
  • направлення на аналізи; швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити;
  • вимірювання тиску, ваги, зросту, окружності талії;
  • електрокардіограма;
  • надання певних видів паліативної допомоги;
  • оформлення довідок, листків непрацездатності; проведення скринінгу на наявність розладів психіки та поведінки у пацієнта.


“Сімейний лікар зараз – це просто “універсальний солдат”. У них насправді дуже велике навантаження. Ми розуміємо, що медична сфера рухається в бік європейських стандартів, коли 80% звернень мають закриватись на первинній ланці, а в інших випадках сімейний лікар створює електронні направлення до інших фахівців.

У Дніпропетровській області укладено 207 договорів НСЗУ з медичними закладами, 76 з них – це комунальні і некомерційні підприємства, вся інша кількість – це ФОП, приватні. Вони обслуговують переважно дитяче населення – до 16 років. У ТОВ або приватні лікарні звертається 25-45-річне населення. А категорія 50+ відноситься до комунальних і некомерційних медичних закладів.

Як я бачу, люди зрілого віку ще не розуміють, що реформа дозволяє укласти декларацію з будь-яким лікарем, і в тому числі з приватної структури. Там так само послуги безкоштовні, як і в комунальних лікарнях за них платить держава за договором з НСЗУ. Загалом на Дніпропетровщині 2021 лікар має декларацію з пацієнтами, це близько 1368 на одного”, – зазначає Наталія Шуліка.

Більше дивіться у відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.


вася  (23.05.24 14:13): Сама идея посадить в одну очередь беременных, теберкулезников, сифилитиков и сумасшедших весьма перспективна. Как раньше до этого не догадались и принимали в разных кабинетах поликлиники, причем беременных вообще отдельно в женской консультации. Відповісти | З цитатою
Таня  (22.05.24 18:34): В первый раз слышу от врача в Днепре, что зарплата устраивает. Как студентка медакадемии отвечу : не верю! Это показуха на камеру. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 3
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті