Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
18:43

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Три фольклорні колективи області презентували козацькі пісні Дніпропетровщини

Три фольклорні колективи області презентували козацькі пісні Дніпропетровщини

На Дніпропетровщині три фольклорні колективи виконують козацькі пісні, що занесені ЮНЕСКО до нематеріальної культурної спадщини.

Вони презентували у Дніпрі композиції, які співають споконвіку в селах області та передають із покоління в покоління. Про це сповістила начальниця управління культури, туризму, національностей і релігій облдержадміністрації Наталія Першина.

«Акцію присвятили 5-річчю знаменної події. У 2016-му ЮНЕСКО включив козацькі пісні Дніпропетровщини до Списку елементів нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони, – розповіла Наталія Першина. – Тепер ці пісні презентують наш регіон і Україну всьому світові».
Нині єдиними носіями козацьких пісень, відзначених ЮНЕСКО, є три аматорські колективи Дніпропетровщини.

Серед них – ансамбль «Богуславочка» із Павлоградщини. Керівниця Євгенія Хорольська каже, колись козаки приїжджали до них у село Богуслав на зимівлю. Тоді місцеві й перейняли їхні пісні.

«Пісні старовинні, протяжні, наче степи наші широкі, вільні. Ми їх чули від найстаріших мешканців, яким було під 90 років. Як могли, намагалися зберегти. Школярі ходили селом, записували, – сказала Євгенія Хорольська. – А останніми роками пісні полюбило все село. Коли виступаємо на сцені, в залі люди підспівують – і молоді, і старі».
Гурт «Криниця» із Підгороднього приїхав разом із дитячим колективом-супутником «Криниченька». Керівниця Катерина Карапиш каже, сама виросла на козацьких піснях. Вони лунали попід хатами. Ввечері жінки збиралися біля двору і співали.

«До співу долучила бабуся, коли мені ледве 3 рочки виповнилося. Вона сама не могла без пісень. Виконувала їх завжди, що б не робила. Навіть коли картоплю копала на городі. Я завжди чула, де моя бабуся», – поділилася Катерина Карапиш.
«Козацькі пісні виконую за покликом душі. Вони відкрили для мене новий світ, – розповіла учасниця колективу «Першоцвіт» із села Кочережки Павлоградського району Тетяна Кіяхова. – У нашому колективі є дві учасниці, яким вже 90 років. Намагаємося залучати й діточок, тоді пісні житимуть і далі».
Культурно-мистецьку акцію з презентацією козацьких пісень Дніпропетровщини організувала облдержадміністрація.





Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті