Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 16 травня 2024
16:37

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

На Дніпропетровщині біля Аполлонівки знаходиться великий згаслий вулкан

На Дніпропетровщині біля Аполлонівки знаходиться великий згаслий вулкан

Колись там вирували фонтани лави! В районі Аполлонівки знаходиться найбільший на Дніпропетровщині згаслий вулкан. Йому понад 3 мільярди років. Про унікальний об’єкт дослідники знають вже майже півстоліття, але його й досі немає серед офіційних природних пам’яток.

30 кілометрів від Дніпра, Солонянський район, околиці Аполлонівки. Здавалося б, посеред поля розкинувся звичайний кар’єр. Але ні – це кратер стародавнього вулкана, якому понад 3 мільярди років. Тоді не було ані людей, ані тварин, ані рослин, навіть континентів! Планета здригалася від землетрусів, з-під землі виривалася розпечена магма. Частину цього – можна сьогодні побачити на власні очі.

Екскурсію вулканом проводить геолог, професор Дніпровської політехніки Юрій Хоменко. Розповідає, Аполлонівський вулкан – це частина українського кристалічного щита – найдревніших порід на планеті. Те, що вулкан зберігся до наших часів, справжнє диво.

Взагалі-то ширина вулкану близько трьох кілометрів і більша його частина скрита під землею, проте – ось тут ми маємо унікальну знахідку. Вершина каналу, яким розпечена лава виривалася на поверхню. По-суті це і є жерло вулкану.

А ще у вулкані можна бачити зеленокам’яні структури, які зазвичай дуже багаті на корисні копалини.

Та все ж головна цінність місця – в його історії. Вулкан досліджували відомі геологи та краєзнавці впродовж майже 150-и років. Але офіційно ним й досі ніхто не опікується.

У Солонянській ОТГ, куди входить Аполлонівка, кажуть: поки вулкан в них не на балансі. Але вже розмірковують, як зробити його місцевою туристичною перлиною.

Рішення про надання офіційного статусу природній пам’ятці та передачу її на баланс має прийняти обласна влада. Але спочатку там чекають на відповідне клопотання від місцевих чи науковців.

В облдержадміністрації додають: в разі отримання статусу пам’ятки, вулкан можуть включити до туристичної програми області. Наразі її концепцію розробляють разом із фахівцями держагентства туризму. Вона дозволить залучати в проєкти як бюджетні кошти, так і бізнес-інвестиції.

Експерти додають: усі щілини, крізь які лава проривалася на поверхню, давно скам’яніли й жодних шансів, що вулкан прокинеться – немає.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Таня  (17.09.23 08:19): АпоЛЛоновка Відповісти | З цитатою
Семына бабушка  (09.12.21 10:44): просто надо его хорошенько пошевелить настойчиво и поедут со всего мира смотреть на чудо. Нью Апполоновка готовься принимать гостей. Відповісти | З цитатою
школьник  (09.12.21 10:37): никогда не говори никогда, а вдруг проснется? Відповісти | З цитатою
Вася  (09.12.21 10:19): Що до туризму хороша ідея. Тільки от для початку вулкан добре було б обережно розкопати. Хочаб вершину Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Надо  (09.12.21 08:56): отдать в аренду фермерам. Відповісти | З цитатою
"Но официально  (09.12.21 07:56): о нем до сих пор никто не заботится" -3млрд лет заботится природа, а вот человека(особенно современного uk ра) лучше не подпускать "официально заботиться" -чревато Відповісти | З цитатою
Пуся  (08.12.21 23:59): Вулкан на балансе. Что за фигню вы пишите Відповісти | З цитатою | Обговорення: 3
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
100
дворів запланували відремонтувати у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті