Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 30 апреля 2024
15:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре реставрируют мемориал героическому экипажу бронепоезда

В Днепре реставрируют мемориал героическому экипажу бронепоезда

Начат реставрационный ремонт воинского мемориала, расположенного возле железнодорожной станции Днепр-Лоцманская (бывший вокзал Южный).

Рядом с этой станцией находится братская могила команды бронепоезда «За Родину!», который оборонял наш город в августе 1941 года. Как значится в исторических документах, в ней похоронены, по меньшей мере, 5 погибших солдат-красноармейцев, а также два члена экипажа бронепоезда – машинист Макар Ульченко и кочегар Андрей Кальченко.

Городской сайт неоднократно рассказывал и об этом эпизоде обороны нашего города, и о военном мемориале на месте братской могилы защитников Днепропетровска.

На месте их захоронения первый памятный знак, деревянный, установили в 1960-м году. Ровно полвека назад, в 1971-м, деревянный обелиск заменили на гранитную плиту с памятной надписью. Мемориал был взят на

Но за прошедшие 50 лет мемориал обветшал, место вокруг него заросло кустами. По инициативе управления по охране культурного наследия горсовета Днепра начат реставрационный ремонт этого памятного места.

Вот что об этом рассказали в упомянутом управлении:

«Розпочався ремонт (реставраційний) пам'ятки історії місцевого значення: «Могила машиніста Ульченка М. Є., який загинув при обороні Дніпропетровська», охоронний № 1475, розташованої за адресою: ст. Дніпропетровськ-Південний, м. Дніпро.

Роботами передбачається відновлення благоустрою, розчистка від самосійної рослинності, заміна плит та відновлення сходів, укріплення схилів братської могили. На наступний рік заплановано влаштування інформаційного знаку з історичними відомостями про пам’ятку.

Короткі історичні відомості щодо утворення пам’ятки:

20 серпня 1941 р. по позиціям курсантів Дніпропетровського артилерійського училища та приєднавшихся до них курсантів зборів резерву Одеського військового округу, які зайняли позиції на південній околиці міста в районі фабричної балки, Монастирського гаю та Гострої Могили, із району села Сурсько-Литовське гітлерівці відкрили артилерійський вогонь. За результатами розвідки було встановлено, що противник вже біля села Селецьке (знаходилось східніше с. Сурсько-Литовське; нині це західна частина с. Новоолександрівка). Упродовж наступних чотирьох діб на цьому напрямку точилися запеклі бої, однак гітлерівські війська все ж поступово просувалися на північ та північний схід.

Для підтримки дій курсантів артилерійського училища 20 серпня 1941 р. застосували і бронепоїзд №2 «За Родину!», який напередодні був відведений на станцію Дніпропетровськ-Лоцманська. Коли 20 серпня 1941 р. поблизу станції Зустрічний стався прорив ворожих танків, бронепотяг вирушив туди та вступив у бій. Від прямого влучання ворожих снарядів у незахищений бронею паровоз загинули машиніст Макар Євдокимович Ульченко (1886 – 1941) та кочегар Андрій Абрамович Кальченко (? – 1941). Ще, як мінімум, одна людина зазнала поранень.

Загиблих залізничників та невідомих членів команди бронепоїзда поховали поруч із коліями станції. Участь у похованні загиблих приймав рідний брат машиніста Ульченка. У 1960 р. на могилі загиблих на бронепоїзді, що знаходиться біля залізничних колій станції Дніпропетровськ-Лоцманська встановили дерев’яний обеліск, оточений металевою огорожею. За деякими даними на пам’ятнику тоді ж укріпили дошку з відомими прізвищами похованих.

У 1971 р. дерев’яний обеліск замінили на кам’яну плиту, на якій укріпили дошку з нержавіючої сталі з текстом: «Героическому экипажу легендарного бронепоезда». Дошка з прізвищами була втрачена. Пам’ятка узята на державний об

лік як «Могила машиніста бронепоїзда Ульченка Макара Євдокимовича, який загинув при обороні Дніпропетровська у серпні 1941 р.», але в усіх довідках Жовтневого районного військкомату, виданих у 1970 – 1980-х рр., вказувалась як «Братська могила команди бронепоїзда», у якій поховано 7 чоловік (цивільних – 2, військовослужбовців – 5)».

Отметим, что даже после первого дня работ памятник без убранных кустов и сорняков стал выглядеть намного достойнее.

Фото – Управление по вопросам охраны культурного наследия.






Gorod.dp.ua на Facebook.


Мы мирные люди  (12.10.21 00:16): И наш бронепоезд
Сгорел на запасном пути...
Ответить | С цитатой
*_*  (11.10.21 15:04): Я не знал о таком мемориале. Спасибо за статью, и за восстановление мемориала! Ответить | С цитатой
сергей  (11.10.21 12:59): Молодцы, что привели в порядок! Думаю, большинство людей и не знали об этой могиле. Ответить | С цитатой
Прохожий  (11.10.21 11:33): Когда появится грамотный автор? Противно читать. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте