Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 20 травня 2024
04:45

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Чи можна дніпрянам кататися на електросамокатах без водійських прав і шолома?

Чи можна дніпрянам кататися на електросамокатах без водійських прав і шолома?

Без водійських прав та шолома. Дніпряни із задоволенням опановують нову забавку електросамокати, які беруть на прокат у середмісті.

Будь-хто віком від 14 років може розсікати зі швидкістю 20 кілометрів на годину вулицями Дніпра. Від кермувальників не вимагають знання правил дорожнього руху. І не зовсім зрозуміло, де вони мають їздити, тротуарами, чи дорогами. Наскільки врегульоване використання цього транспорту законом, розбирався наш Єгор Ромахло.

Мобільний додаток з прикріпленою до нього кредитною карткою та бажання проїхатися з вітерцем. Це все, що потрібно, аби користуватись новими електросамокатами. Та от чи кожен зможе опанувати ці два колеса та найголовніше — чи кожен має право на це?

Керувати цим самокатом дійсно легко. Для того, аби впевнено себе почувати за кермом, потрібно всього до 10 хвилин тренувань. У рамках експерименту ми дамо можливість дніпрянам на безкоштовний тестовий заїзд. І подивимося, чи швидко пристосуються до цього транспорту люди різного віку. Й ось вже перший чоловік за сорок. Погоджується — легко.

А от містяни більш поважного віку ставати на два колеса не поспішають. Мовляв – надто небезпечно для здоров’я.

Це пан Ігор. Він одразу впевнено застрибнув на самокат. Бо вже користувався подібним прокатом у сусідній Польщі. Каже, вітчизняний варіант дещо “підкачав” у плані безпеки.

А гальма тут — дуже важливі. Адже шолому у комплекті немає. Максимальна швидкість у 20 кілометрів на годину тільки на папері здається низькою. Окрема тема — мінімальний вік користувача. Ним може стати навіть дитина.

З виїздом на дорогу виникає інше питання — вже із законом. У поліції кажуть, катання на самокаті, ніяк не регулюються правилами дорожнього руху. А отже, притягти до відповідальності водіїв подібного транспорту — ніяк.

Юристи ж впевненні, дотримуватись правил ПДР на подібному транспорті все ж доведеться. Ба більше, питання у правоохоронців мають виникнути й з приводу наявності у користувача водійського посвідчення. Адже ці електросамокати, згідно з правилами дорожнього руху, належать до категорії А1.

Над правилами користування подібним електротранспортом вже працюють у Верховній раді. Ще торік у першому читанні були розглянуті доповнення до ПДР, які мають врегулювати усі заборони та дозволи для водіїв таких засобів пересування. Та от коли їх офіційно затвердять — питання відкрите.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


прохожий  (10.04.21 19:47): А шо за барыги самокатный бизнес в городе устроили?Фамилии в студию!Вот они то и отвечать будут, в случай чего Відповісти | З цитатою
Права не нужны!  (07.04.21 19:08): Водительское удостоверение обязаны иметь исключительно водители механических транспортных средств, а самокат, как и электроскутер с двигателем до 3кВт таковыми не являются! Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
прохожий  (06.04.21 20:44): На тему скорости: вопрос Армянскому Радио: Может ли "запорожец" разогнаться до 200 км/ч?.. Ответ Армянского Радио - " Может, если его пустить с горы Арарат"... И в самом деле, длбодятятлов хватает, которые и на палке от швабры сумеют мчаться и под 100... Відповісти | З цитатою
прохожий  (06.04.21 20:37): О споре между "велосипедистами" и "мопедниками": Гуляя вечером наблюдал такую картину маслом: Муж, жена и сын едут на велосипедах, прогуливаются. Жена на электровелоспеде (мужская забота о женщине).У неё вечно что-то заедает. Тут её крик:"Та запало! Отключите эту фигню! я хочу нормально ехать, а не мучаться!"... Відповісти | З цитатою
555  (05.04.21 23:18): и пусть пешеходы тоже сдают , что-то типа "на права" ! а то перебегают дороги где попало и пешеходные переходы переходить не умеют !!! Відповісти | З цитатою
555  (05.04.21 23:16): тогда пусть и пешеходы носят шлемы и жилеты светящиеся - тоже участники движения , как минимум ходят вдоль дорог и переходят дорогу с движением автомобилей !!! Відповісти | З цитатою
1 плюс 1  (05.04.21 20:40): иммитация бурной деятельности
вы лучше бы..дло с драндулетами выгоните с тротуаров и из дворов жилых домов
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
оленевод 80+  (05.04.21 18:23): «Можно ли днепрянам кататься на электросамокатах без водительских прав и шлема?»
Можно, ровно до первой встречи голой щеки и асфальта.
Грибы тоже все можно есть, но некоторые только один раз.
Дорогу перебегать не глядя по сторонам в надежде что водитель знает какой у вас маршрут в голове построен тоже можно.
Создавать и нарушать правила можно какие угодно, матушка природа о всех позаботиться рано или поздно. Но о некоторых раньше.
Відповісти | З цитатою
ТОЧКА  (05.04.21 13:47): Я ВАМ ПРИВЕЛ ПУНКТЫ ИЗ ВЕНСКОЙ КОНВЕНЦИИ - ВАШИ ПРОГНОЗЫ НЕ ОПРАВДАЛИСЬ.

ХОДИТЕ ПЕШКОМ ВСЮ СВОЮ И ЧУЖУЮ ЖИЗНЬ И БУДЬТЕ СЧАСТЛИВЫ!
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 6
арифметика  (05.04.21 13:02): Немедленно начать штрафовать за катание без шлема. И велосипедистов и самокатчиков и водителей верблюдов и т.д. Відповісти | З цитатою
1 2 3 4
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті