Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
16:58

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У ДНУ відбулася презентація збірки наукових праць «Українське XIX століття: етнонаціональні, інтелектуальні та історіософські контексти»

У ДНУ відбулася презентація збірки наукових праць «Українське XIX століття: етнонаціональні, інтелектуальні та історіософські контексти»

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася презентація збірки наукових праць «Українське XIX століття: етнонаціональні, інтелектуальні та історіософські контексти».

Автор видання – Сергій Світленко, декан історичного факультету ДНУ, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України.

На презентацію завітали студенти-історики, колеги автора, представники наукової бібліотеки ДНУ, видавництва «Ліра». З помітною подією не лише в особистому житті, а й житті колективу професора Сергія Світленка привітали доктор історичних наук Варфоломій Савчук, директор видавництва «Ліра» Оксана Нечай, кандидат історичних наук Олег Журба, заступник директора наукової бібліотеки ДНУ, кандидат історичних наук Людмила Лучка, доктор історичних наук Володимир Ващенко, кандидат історичних наук Віктор Воронов, доктор історичних наук, проректор ДНУ Валентин Іваненко. Зокрема, на адресу автора пролунали такі слова:

«більшого фахівця історії народницького руху, знавця джерел цього періоду в Україні годі знайти; безмежно добросовісний та прискіпливий дослідник» (Олег Журба), «все репрезентоване Сергієм Івановичем – виконане на високому професійному рівні, але не без поклику до дискусії» (Віктор Воронов), «автор намагався модернізувати сучасний дискурс» (Володимир Ващенко), «автор показав розмаїття підходів для творення інтелектуальної біографії – нового напряму досліджень» (Варфоломій Савчук), побажання «нових наукових пошуків та креативного формату їх реалізації» (Людмила Лучка).

У збірці наукових праць вміщено 22 статті автора, майже всі вони (21 стаття) вже були опубліковані в різних наукових виданнях протягом 2007-2017 років. Книга надрукована у видавництві «Ліра», яке є давнім партнером університету, накладом всього 100 примірників. Три екземпляри вже є в науковій бібліотеці університету. Електронний варіант видання, доступний усім користувачам, можна знайти на сайті бібліотеки. До речі, збірник має індекс DOI, тобто може розпізнаватися міжнародними наукометричними базами даних. У цьому сенсі книга є новаторською, зазначили учасники зустрічі.

«Такі книжки з’являються задля розвитку історичної науки, у першу чергу, для студентів, щоб дати їм належну інформацію з різних аспектів нашої цікавої і непростої історії, – наголосив автор. – Чому саме ці сюжети покладені в основу збірника? Якщо подивитися структуру курсових і дипломних робіт наших студентів, та й загалом наукового доробку істориків, то виявляється, що XIX ст. у нас не користується такою популярністю, як попередня козацька доба чи XX століття. Чому? Тому що це переважно мирний час поступових змін. У світлі тенденцій національно-патріотичного напрямку, який останнім часом домінує в нашій історіографії, цей період незаслужено менше користується інтересом. А даремно, оскільки українське XIX ст. характеризується такими цікавими процесами історичного буття, які мають продовження і в наш час».
Так, у першому розділі книги «Українське націотворення: ідеї і люди» йдеться про період творення українського проекту.
«Процес творення модерної української нації не завершився й сьогодні, – зазначив Сергій Світленко. – Маємо досі проблеми ідентичності, свідомості, історичного мислення, корені яких сягають XIX ст. Скажімо, дуже укорінений феномен подвійної та потрійної лояльності: до імперської держави, до конкретного пана, який був сюзереном українського кріпака-селянина, третя лояльність – кріпака до своєї малої батьківщини, до села. Цю тему розкриває перший розділ».
Другий розділ книги – «Інтелектуальна історія». Інтелектуальна історія є важливим й новим напрямом історії, який показує, що навіть в умовах бездержавності наші видатні діячі, наприклад, Ізмаїл Срезневський, Микола Костомаров, Михайло Драгоманов продукували свіжі й модерні ідеї. У третьому розділі «Українська історіософська думка» представлені розвідки про історіософію Михайла Максимовича, Володимира Антоновича, Миколи Костомарова, Пантелеймона Куліша, Михайла Драгоманова.

Сергій Іванович нагадав, що історіософія дає узагальнюючий теоретичний погляд на закономірності й випадковості, внутрішні механізми явищ, процесів, дій конкретних персоналій, чому хід історії пішов так, а не інакше.

С.І. Світленко подякував усім, хто допомагав у підготовці збірника: факультету, зокрема, кафедрі історії України, бібліотеці за надання архівних матеріалів, які почав збирати ще в студентські роки, видавництву «Ліра». У планах – наступна книга, яка розкриватиме загальнонаціональний етап початку XX століття, коли вибудовувалася концепція українського націоналізму. Зазначимо, що на рахунку автора – вже близько 10 книг.

Проректор з наукової роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Іваненко запропонував висунути цикл праць професора С.І. Світленка на здобуття премії Національної академії наук України або навіть Державної премії у галузі науки і техніки України. Також автору побажали, щоб у його науковому доробку невдовзі з’явився підручник з історії для школярів. А студентам модератор зустрічі, доцент кафедри історії України ДНУ Ігор Шахрайчук побажав, щоб вони переймали всі найкращі риси Сергія Івановича як науковця і в майбутньому користувалися таким авторитетом і повагою, як він.



Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте