Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 16 мая 2024
14:41

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На питання читачів «Зорі» відповів головний лікар ОБКЛ ім. Мечникова

На питання читачів «Зорі» відповів головний лікар ОБКЛ ім. Мечникова
У редакції «Зорі» відбулася пряма телефонна лінія з головним лікарем обласної клінічної лікарні ім. Мечникова Сергієм Риженком. Сьогодні мечниківці працюють з колосальним напруженням, докладаючи всіх зусиль для одужання поранених бійців із зони АТО. Нині максимальна увага медиків приділяється врятуванню життя поранених. Але і хвороби інших наших співгромадян, на жаль, ніхто не скасовував. Тож, Сергію Анатолійовичу довелося відповідати на різні запитання читачів «Зорі», що їх найбільше хвилювали.

— Доброго дня, Сергію Анатолійовичу! Я Сергій з Дніпропетровська. Ми з друзями хочемо допомогти нашим хлопцям у зоні АТО. Які медикаменти їм там потрібні?

— Дякую, Сергію, Вам і вашим друзям за благородну активну життєву позицію. Там постійно потрібні кровоспинні і знеболюючі засоби, антисептики, перев’язні матеріали, медичні джгути. Якщо відправите їм туди щось із переліченого, точно не помилитеся.

— Здрастуйте! Я Галина. Моя свекруха мешкає в Синельниковому. Їй 78 років. Є підозра на пухлину, але в місцевій лікарні не видають її дочці лікарняний по догляду за матір’ю, посилаючись на те, що оскільки точний діагноз не встановлено, то не може бути й лікарняного листа. Як нам бути?

— Галино, на жаль, за чинними правилами синельниківські лікарі праві. Вам чи вашій родичці доведеться везти свекруху на обстеження в обласний онкологічний диспансер, розташований на вулиці Шкільній у Дніпропетровську. І вже з поставленим там діагнозом вам треба буде звертатися до лікарів у Синельниковому.

— Добрий день! Телефонує Оксана з Дніпропетровська. Знаю, що раніше лікарня Мечникова проводила акції з профілактичних оглядів ветеранів війни і праці, афганців, чорнобильців. Чи проводяться такі акції нині?

— Оксано, звичайно ж, такі акції ми проводили і проводимо. Сьогодні через те, що основна увага лікарів і медсестер спрямована на врятування поранених у зоні проведення АТО, поки нам довелося тимчасово скоротити кількість таких акцій. Не вистачає персоналу для цього. Але як тільки ситуація зміниться, ми відразу відновимо такі акції.

— Здрастуйте! Вас турбує пенсіонерка з Дніпропетровська Кравцова Наталія Віталіївна. Я інвалід по онкозахворюванню, маю потребу у протезі. Знаю, що раніше виділялися бюджетні гроші на закупівлю протезів, але чула, що сьогодні на це гроші не виділяються. А купити самій протез мені фінансово не під силу. Як бути?

— Наталіє Віталіївно, на жаль, до минулого року бюджетні гроші на закупівлю протезів виділялися. Сьогодні цього немає. Тепер за розмірами, визначеними лікарями, люди за власний кошт замовляють протези. Але, як тільки з’явиться можливість замовити вам протез, ми з вами зв’яжемося по телефону і сповістимо про це.

(Від редакції. На жаль, через неякісний телефонний зв’язок неточно був записаний телефон Наталії Віталіївни Кравцової. Ми просимо Наталію Віталіївну зателефонувати до редакції газети «Зоря»: 27-16-52 і повідомити правильний телефонний номер. Ми його одразу передамо головному лікареві лікарні Мечникова).

— Доброго дня! Вас турбують з Павлоградського району. Як убезпечити себе й дітей у спеку від харчових отруєнь і перегріву?

— Мої поради прості: пийте тільки кип’ячену чи бутильовану воду. Всі продукти, включаючи і хліб, під час сильної спеки зберігайте в холодильнику. Нічого не їжте на вулиці та в незнайомих вам місцях загального харчування — харчуйтеся дома. До речі, борщі й супи можете їсти без побоювання — після їх приготування, до технології якого входить кип’ятіння, у них всі небезпечні мікроби гинуть. І, звичайно ж, мийте руки перед кожним прийомом їжі.

Тепер щодо перегріву. Виходячи на вулицю, обов’язково беріть з собою воду, головний убір чи парасольку. А старикам і дітям взагалі не рекомендується з’являтися на сонці з 10.00 до 16.00.

— Здрастуйте! Вам дзвонить Євгенія Валентинівна з Дніпропетровська. У Криничанському районі мешкають мої родичі-пенсіонери. Як можна їм потрапити на консультацію в поліклініку лікарні Мечникова?

— Потрапити на консультацію в нашу поліклініку можна за направленням з районної поліклініки. Але в нас є також практика виїзних консультацій. Криничанський район запланований на один з найближчих виїздів. Залиште ваш контактний телефон, і секретар повідомить вам точну дату виїзду бригади лікарів у Кринички.

— Доброго дня! Вас турбує Ганна з Дніпропетровська. Моя бабуся хвора і потребує комплексного обстеження, але вона дуже повна — близько 150 кг. Їй важко пересуватися. Як нам вирішити цю проблему?

— Ганно, на спеціалізованій апаратурі — томографі, УЗД — провести обстеження буде проблематично саме через її повноту. Але якщо ваша бабуся буде згодна на звичайний медогляд фахівцями, то привозьте її в нашу лікарню.

— Здрастуйте! Турбує Ольга з Дніпропетровська. У мене запитання: як пройти обстеження у вашій поліклініці мешканцеві обласного центру?

— Мешканець Дніпропетровська може пройти обстеження в будь-який час за направленням лікаря з районної поліклініки. І раз на квартал ми проводимо акцію з огляду всіх бажаючих дніпропетровчан, про що заздалегідь повідомляємо через міські ЗМІ. Найближчий такий огляд запланований на кінець вересня. Тільки вам треба заздалегідь записатися на прийом до того фахівця, котрий вас цікавить. Це робиться для того, щоб медсестра, яка розподіляє пацієнтів до фахівців, одразу вказала вам номер кабінету.

— Добрий день! Як уберегтися від гепатиту, чи можна заразитися ним через кров у перукарнях, салонах краси та у стоматолога і чи можлива поява в нас вірусу лихоманки Ебола?

Наші кліматичні умови влітку дуже схожі на африканські. Цілком можливо, що заразу цю можуть завезти й туристи. Будемо сподіватися, що до осінніх холодів цього не трапиться, а потім лихоманка Ебола буде вже не страшна.

А від гепатиту вберегтися дуже просто: мийте руки перед їдою й після відвідування туалету, пийте тільки кип’ячену чи бутильовану воду, не харчуйтеся абиде.

Через кров, звичайно, гіпотетично заразитися гепатитом можна, але, як свідчить статистика, таке трапляється вкрай рідко. Переважна більшість заражень відбувається все-таки побутовим шляхом, найчастіше через воду.

— Здрастуйте, вас турбує Зоя Володимирівна з Дніпропетровська. Сьогодні багато волонтерів несуть до лікарень і в окружний госпіталь медикаменти, продукти й перев’язні матеріали. Та несертифіковані медикаменти в нас не приймають. Але ж вони могли б урятувати чиєсь життя.

— Зоє Володимирівно, ми справді за законом не маємо права приймати в населення несертифіковані в Україні медикаменти. Ми не можемо ризикувати.

Але в нас у приймально-діагностичному відділенні працює волонтерський штаб допомоги пораненим, там можна одержати вичерпну інформацію про те, що сьогодні потрібніше за все одужуючим бійцям. Але можу вас завірити, що завдяки допомозі ЗМІ всіма медикаментами й перев’язними матеріалами наші бійці забезпечені повністю. Більше того, маємо постійний запас медикаментів на 100 поранених. Молю Бога, щоб його не довелося використовувати сповна.

— Добрий день! Вам дзвонить Любов Павлівна з Дніпропетровська. Хочу від усіх матерів подякувати вам і вашому колективу за чуйну і професійну турботу про поранених бійців.

— Дякую, Любове Павлівно! Я вдячний кожному лікареві, медсестрі, санітарці нашої лікарні за їх, без перебільшення, самовіддану працю з врятування поранених бійців. Багатьом з них доводиться цілодобово не полишати своїх робочих місць. Деякі фахівці, як мій заступник Юрій Скребець, завідувачі відділеннями Андрій Сірко, Іван Жердєв, Сергій Косульников, з 9 травня з’являються дома тільки щоб перевдягтися. Весь інший час вони знаходяться в лікарні, вирішуючи невідкладні завдання.

На доручення самих поранених військовослужбовців і цивільних осіб, котрі проходять стаціонарне лікування в обласній лікарні Мечникова, висловлюю щиру вдячність керівництву області й департаменту охорони здоров’я за турботу й матеріально-технічне забезпечення лікувального процесу. Особливо ж я у захваті від величі духу й безкорисливості всіх наших громадян, які допомагають нам рятувати бійців.

Окрема вдячність усім, хто допоміг у придбанні великої кількості устаткування, необхідного для лікування поранених (антидекубітальні матраци, аспіратори, пульсоксиметри, небулайзери, металоконструкції, апарати Ілізарова, апарати зовнішньої фіксації, апарати для зшивання органів, моніторне устаткування), дорогих медикаментів, антибактеріальних препаратів і медичних матеріалів. Дякую всім від душі!

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


987  (13.08.14 14:20): Было бы очень интересно прочитать интервью с врачами Славянска и Луганска, которые под бомбёжками укроармии оказывали т оказывают помощь раненым. Кстати, а как главврач б-цы им Мечникова оценил бы бомбёжки больниц в Донецке и других городах, когда украинские военные ранили и убивали мирных жителей, в т.ч. убили двух беременных женщин. Как там врачи справляются в условиях блокады, организованной украинской армией. Когда нет обезболивающих, стерильных материалов, разбита аппаратура, зачастую разбиты здания самих больниц. Ну не стесняйтесь, задайте эти вопросы! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
110
лет отелю «Астория»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте