Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
06:22

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У бiблiотеках мiста пройде літературний фестиваль «Мова — життя основа»

У бiблiотеках мiста пройде літературний фестиваль «Мова — життя основа»
1-10 листопада 2012 року в бібліотеках Централізованої системи бібліотек для дорослих відбудеться літературний фестиваль «Мова – життя основа», присвячений Дню української писемності та мови.

Починаючи з 1997 року в Україні щороку 9 листопада відзначається День української писемності та мови ( до дня вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця). В рамках цієї дати у місті традиційно проводяться різноманітні заходи.

З нагоди святкування Дня української писемності та мови у 2012 році бібліотеки Централізованої бібліотечної системи для дорослих проводять міський літературний фестиваль «Мова – життя основа» - низку заходів, які будуть сприяти відродженню і інтересу до рідної мови, її витоків в різних колах населення.

Серед заходів, які пройдуть з 1 по 10 листопада в приміщеннях міських бібліотек – книжкові виставки та перегляди літератури, поетичні читання, літературні години, квести, творчі зустрічі з відомими дніпропетровськими поетами та письменниками.

06.11.  12-00 «Мова – життя основа» – літературна година   Бібліотека-філіал № 17, вул. Б. Хмельницького, 2
07.11.  13-00 «Любіть Україну у сні і на яву, і мову її солов’їну»- 
 година народознавства   Бібліотека-філіал № 30, ж/м Тополя-3, буд. 18
07.11.  13-30 «Мелодія української мови у творах класиків» -
 літературний вечір   Бібліотека-філіал № 4, ж/м Червоний Камінь, 3
08.11.  13-00 «Мова – це душа народу, його поезія і пісня» - 
музично-поетична акварель   Бібліотека-філіал № 10,  вул. Шолохова, 7
09.11. протягом
                 дня «Великих слів – велика сила» -  літературний квест   Бібліотека-філіал № 20, вул. Роторна, 27
09.11.  12-00 «Ти стара і вічно нова,  рідна українська мова» - 
година мови   Бібліотека-філіал № 8, вул. Дзеркальна, 1
09.11.  12-00 «Визначна постать на галицькому грунті» 
(до 140-річчя від дня народження Б. Лепкого) – літературна година   Бібліотека-філіал № 17, 
вул. Б. Хмельницького, 2  
  09.11.  12-30      «О, мово моя, душа голосна України» – 
музично-поетична акварель   Бібліотека-філіал № 2, вул. Щепкіна, 10
09.11.   13-00  «Живе поезія у мові» - конкурс читців      Бібліотека-філіал № 3,    вул. Решетилівська, 6а
09.11.   13-00        «Минає все, лиш слово не мине…»  – літературна зустріч
       з  дніпропетровськими  письменниками   Бібліотека-філіал № 24, Набережна Перемоги, 126а
09.11.   14-00 «Співучість української мови» - тематична година   Бібліотека-філіал № 27,  вул. Л. Мокієвської, 6
09.11.   15-00 «Одна з вершинних постатей в українській 
писемності і культурі» -
(до 140-річчя від дня народження Б. Лепкого) - літературна година   Бібліотека-філіал № 4, ж/м Червоний Камінь, 3
09.11.   15-00 «Живеш в Україні – то ж знай її мову» - година поезії   Бібліотека-філіал № 6, вул. Криворізька, 20
09.11.   17-00     «Ми любимо тебе, мово українська!» - 
       літературно-музичний вечір     Центральна міська бібліотека, лекційний зал вул. Леніна, 23

Чекаємо на вас в бібліотеках міста.

Gorod.dp.ua на Facebook.


неравнодушная  (04.11.12 07:27): Если бы уЧИТЕЛЯ "сеяли ... вечное, мудрое"...,то не "выходили бы со стен школ Неучи!!!, не знающие, как правильно написать ,в т.ч. и свою фамилию... Хочется ошибиться, но впечатление, что большинству учителей интересны только деньги от родителей. Прочла комментарий "просто учителя", и мне, не знающей в совершенстве укр языка, стало стыдно за неё.Вот откуда "ноги" у проблема малообразованности Ответить | С цитатой
просто вчитель  (27.10.12 19:06): Тут багато слушних зауважень. Вирішила і про свою біль сказати. Вже 4-ий рік нас як і інших представників шкіл посилають на такі заходи в бібліотеки, де виходить бібліотекарка і читає одноманітно щось із листочка (як правило цитати із книжок чи статей). Ні логічних наголосів, ні коментарів.Один захід і перекркслено мою роботу за четверть. А потім я на уроках знову намагаюсь "сіяти вічне", виховувати справжню любов і повагу до рідної мови. Так для чого дітям такі заходи. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
У відповідь пану785  (27.10.12 01:22): Шановний, на жаль тлумачний словник за загальною редакцією Дубічинського В.В. рекомендований міністерством освіти містить стільки помилок та упущень, що варто утриматись від пропозицій його як зразок нашої мови.
Цей словник не є досягненням. Це швидше брудна халтура і наруга над українською мовою.
Таким чином, власники цього словника не володіють національним надбанням, а лише зразком халтури.
На жаль!
Ответить | С цитатой
Рукост  (27.10.12 01:02): Девиз фестиваля: "Мова - життя основа" очень неудачен, если цель .
этого мероприятия в пропаганде украинского языка. Такой девиз нужен для разжигания волны страстей вокруг закона о языках и если это является итогом, к которому стремятся организаторы, то с девизом они попали в десятку.
Язык (мова) не может быть основой жизни ни в каком смысле. Даже как условность это выражение убого, если, повторяю, стоит задача в привлечении внимания к украинскому языку как одной из жемчужин человеческих достижений.
Без языка (мовы), как коммуникативного инструмента и способа познания, человек может обходиться более длительный срок, чем без воды и пищи. Это сопоставление не покажется вульгарным, если сюда же отнести и отсутствие объектов и субъектов языковой сферы вообще и неопределённо-длительное время. Поэтому давайте (по-хорошему) считать основой жизни что-либо более приземлённое. После этого будет несложно отказаться от эгоистической ревности за свой национальный язык.

.
Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Леся  (26.10.12 23:11): Підтримую! А проводять так, бо для галочки у звіті, а не для людей і не з душею ! Мову любити треба! Ответить | С цитатой
785  (26.10.12 23:08): Соромно читати цей список "дежурных" заходів, що проводять бібліотеки з року в рік невідомо для кого при пустому залі і на примітивному рівні "ИЗБЫ-читальни". Автори ідеї фестивалю що не розуміють значення слів?( Хоча би той же "фестиваль".) Так беріть і читайте тлумачний словник! Напевно у бібліотеках він бути повинен! Ответить | С цитатой
ДIД  (26.10.12 20:27): Згоден з Борух, якщо будуть на цих зборах два-три каліки то й добре ... але все-таки, мова душа народу, не випадково, іудеї свій ЗІКУРАТ найбільший у світі на русско-говорящейземлі Дніпропетровська спорудили, не випадково Дніпропетровськ увійшов до першу десятку вимираючих міст світу, не випадково регіон самий екологічно і корупційно поганий. Ответить | С цитатой
Борис  (26.10.12 18:31): Если кроме работников филиала и "докладчиков" будет присутствовать три калеки добровольно, то можно считать мероприятие успешным. А вообще-то по мероприятиям будут таскаться одни и те же люди, чтоб под демонстрацию "популярности" мовы среди населения выклянчать себе дотации.

Кто хочет (и имеет возможность) выяснить количество мёртвых душ в библиотечных реестрах, то, пожалуйста, поинтересуйтесь... Данные окажутся ПРЕЛЮБОПЫТНЫМИ.
Под раздутый ажиотаж закона о языках начнут истерично требовать отчислений на "спасение" державной мовы. В ход пойдёт всякая туфта потому, что больше нечего предьявить. Задумайтесь, земляки, об этом.
Ответить | С цитатой
Дихлофос  (26.10.12 17:50): Фестивали в библиотеках - ПРогресс Ответить | С цитатой
брик  (26.10.12 17:39): И какое отношение Нестор летописец имеет к укрописьменности? Нестор летописец не был ни украинцем, ни русским (в том понимании, которое в это понятие вкладывается сейчас). И русский, и украинский народ сформировались через несколько столетий после Нестора. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте