Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 01 мая 2024
13:19

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Підсумки обласного фольклорного фестивалю «Дніпровий зорепад»

|«« «« »» »»|

Весна - надзвичайно очікувана пора року. Навесні все оживає, маює. І коли спостерігаєш за цим відродженням природи, пригадується відоме: « Весна іде, красу несе і в тій красі радіє все… » До цього живого, нового імпульсу природи завжди відгукалася хліборобська та співуча душа нашого народу, душа попередніх поколінь.

Адже сьогодні відтворити атмосферу народних свят весняно-літнього періоду можливо лише в мистецькому середовищі. І серед багатьох різних форм демонстрації народної творчості найвдалою можна вважати фестивалі. Саме під час фестивалю за дуже короткий час можливо охопити дуже великий масив зразків народних звичаїв, створити уяву, щодо пісенної, обрядової народної культури того чи іншого регіону.

Нещодавно, а саме 27 квітня 2012 року на Дніпропетровщині, проходив дитячо-юнацький фольклорний фестиваль «Дніпровий зорепад». Організаторами фольклорного фестивалю виступили головне управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації, комунальний позашкільний навчальний заклад «Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр «Веснянка», при підтримці відділів освіти і науки області.

Під час фестивалю можливо було наживо доторкнутися до мистецтва фольклору з його величальними піснями, святковими іграми, обрядовими танцями, а також почути народні заклинки та скуштувати святкових страв традиційної української кухні. Як і завжди, цього року, цей фестиваль порадував глядачів виступами дитячо-юнацьких фольклорних колективів. Було представлено колективи з кожного району міста та з п'яти районів області.

Під час фестивалю учасники п оказали фрагменти звичаїв весняно-літнього календарного циклу. Увага у показі звичаїв приділялась регіональним особливостям.

Радісні, душевні співи, веселі обрядові ігри нікого не залишили байдужим. Відчувалось, що фольклор - це народне слово, яке завжди йде від душі, від людини до Бога, до Всесвіту! Здавалось, що після таких особливих вшанувань земля – годувальниця обов'язково буде милостивою до людей. Вона нагородить свій народ і добрим врожаєм, і усілякими гараздами. Згідно традиціям, юні актори зворушливо зверталися у піснях до весни та землі, задля них співали, вихваляли, замовляли. Це особливо хвилювало тому, що до відтворення цих традицій залучились діти, юнаки. Вони, як весняні паростки під сонячним теплом, розкривалися під впливом щирого українського слова, пісні, руху.

На фестивалі було дуже цікаво. Відтворення зразків народного мистецтва створило атмосферу народних гулянь. Це було наглядним вшануванням краси, таланту і мудрості, що закодована у корінні народного мистецтва!

Фестиваль мав також конкурсну програму. До складу жюрі, увійшли фахівці державних установ регіону, закладів культури та освіти області. Найкращі колективи отримали відзнаки – дипломи, призи, гарні подарунки. А глядачі – чудовий настрій, почуття єднання та гордість за приналежність до нашої славної культури.

Дипломантами обласного фольклорного фестивалю «Дніпровий зорепад» у 2012 році стали:

у номінації за краще виконання у фольклорному жанрі :

•  диплом першого ступеню фольклорний ансамбль танцю «Колесо» , центра позашкільної роботи №3 Індустріального району

м. Дніпропетровськ, керівники – Барвінов А.І., Барвінова Т.А.,

•  диплом другого ступеню - фольклорний колектив «Соняшник», Хорошівсьвкого загально-навчального закладу, Петропавлівського району, керівник Стряпкова О.В.;

•  диплом третього ступеню – фольклорний гурт «Соняшні промінці», НВК №12, м. Дніпропетровськ, керівник Стасюк П.Д.,

у номінації «Краща обрядова страва»:

•  диплом другого ступеню - фольклорний колектив «Соняшник», Хорошівсьвкого загально-навчального закладу, Петропавлівського району, керівник Стряпкова О.В.;

•  фольклорне об єднання – колектив «джерело», центр дитячої та юнацької творчості Солонянського району, керівник Коник Н.А.

На думку заступника обласного дитячого-юнацького кіноцентру «Веснянка» Ольги Хоменко, фестиваль міг би бути більш масштабним, бо потенціал такий є. Та на заваді стали проблеми. Серед яких – нестача можливостей, тому, що в деяких сілах закриті будинки культури, є також проблеми з коштами на утримання колективів. «Наприклад, - сказала Ольга Хоменко, - не всі колективи змогли цього разу взяти участь у фестивалю. Шість колективів відмовились - не змогли знайти гроші на дорогу до обласного центру.»

Фахівець також зазначила, що популяризація фольклору потребує системної роботи з обміном інформацією. На її думку треба проводити семінари, аналізувати проблеми, обмінюватися досвідом роботи, частіше зустрічатися. «Зараз у планах обласного дитячого-центру кіноцентру «Веснянка», - додала Ольга Хоменко, - проведення восени семінару-тренінгу для керівників фольклорних колективів.»

З творчих проблем, Ольга Хоменко визначила брак професійно підготованих солістів, наприклад, так званих «виводниць», що виводять високі та довгі ноти у народних співах. «Молодих «виводниць» сказала організатор фестивалю, - бракує, тому в багатьох колективах залишаються представниці старшого покоління. А змінювати « планку вимог » до мистецтва співу – не ма є сенсу, - підкреслила фахівець, - бо мистецтво цього не пробачає . »

Тож залишається лише сподіватись, що весна, яку так оспівували на обласному фольклорному фестивалі «Дніпровий зорепад», теж прийде до всіх, в тому числі, потенційних учасників фестивалю. Прийде зі спонсорами, меценатами, шанувальниками живого народного мистецтва. І наступного року усі бажаючи зможуть зібратися на фестиваль, а і українська пісня зазвучить ще гучніше.

І як підсумок - ще раз хочеться подякувати усім, хто переймається долею фольклорного мистецтва у нашому регіоні, і перш за все організаторам обласного фольклорного фестивалю «Дніпровий зорепад», за чудову нагоду доторкнутися до мистецтва живого фольклору, а також всім учасникам фестивалю! І ще раз привітати дипломантів з творчою перемогою та побажати їм, що б вони завжди радували своїх шанувальників своїм красивим мистецтвом!

Gorod.dp.ua на Facebook.


Марина  (04.05.12 21:55): Хорошівська школа НАЙКРАЩА!!! Молодці)))! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Readers around the world  (30.04.12 15:37): Very interesting ! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте