Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 09 мая 2024
01:25

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Не бывает чужих и плохих детей

Не бывает чужих и плохих детей
Нещодавно відбулася прес-конференція начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в Дніпропетровській області підполковника міліції Качинської Ірини Валеріївни.

У першу чергу Ірина Качинська ознайомила журналістів із основними завданнями підрозділів КМСД органів внутрішніх справ України щодо протидії дитячій злочинності.

Враховуючи вимоги Міністерства внутрішніх справ та Головного управління, основні зусилля підрозділів кримінальної міліції у справах дітей спрямовані на протидію злочинності у підлітковому середовищі, вжиття заходів із профілактики бродяжництва, виявлення осіб, які втягують неповнолітніх у злочинну діяльність, пияцтво, вживання наркотиків та використовують їх у жебрацтві.

На території Дніпропетровської області розташовано 1007 загальноосвітніх шкіл, 65 професіонально-технічних училищ, 57 технікумів, 32 вищих навчальних заклади; мешкає 612568 дітей віком до 17 років, з яких віком від 6 до 14 - 297521 та від 15 до 17 - 148252.

Відділом кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в області та підрозділами на місцях протягом шести місяців 2010 року вживалися організаційні та практичні заходи, спрямовані на посилення боротьби зі злочинністю серед неповнолітніх. Підрозділи КМСД спільно із зацікавленими службами міськрайдержадміністрацій здійснювали оперативно-профілактичні заходи під умовними назвами «Ялинка», «Наркоман», «Гуртожиток», «Здорова дитина - потужна країна!», «Канікули», «Пияцтво», «Втягувач», «Розшук», «Нагляд», «Батискаф», «Генофонд», відпрацювання розважальних і навчальних закладів по лінії незаконного обігу наркотичних речовин та відпрацювання комп'ютерних клубів.

З метою забезпечення правового та соціального захисту дітей, попередження вчинення злочинів неповнолітніми та відносно них, а також профілактики бездоглядності та інших негативних явищ у підлітковому середовищі на період літнього оздоровчого сезону, починаючи з першого червня поточного року, на території області проводяться загальнодержавні оперативно-профілактичні заходи «Літо-2010». У проведенні зазначених заходів беруть участь майже усі галузеві служби органів внутрішніх справ.

Упродовж червня поточного року працівниками міліції здійснювалися постійні перевірки неповнолітніх, які схильні до вчинення правопорушень та перебувають на обліках органів внутрішніх справ. Загальна кількість неповнолітніх вищезазначеної категорії складає 1069, з яких 579 вже перевірено.

Протягом місяця до ОВС доставлено 375 неповнолітніх, з яких за підозрою у скоєнні злочину — 36, за вчинення адміністративного правопорушення — 261 та 29 дітей, які перебували у розшуку та знаходилися без догляду дорослих.

За розбещення неповнолітніх (ст. 156 Кримінального кодексу України) до кримінальної відповідальності притягнуто 5 дорослих осіб. Виявлено 3 факти злісного невиконання батьківських обов'язків по догляду за дитиною (ст. 166 Кримінального кодексу України) та 2 факти схиляння неповнолітніх до вживання наркотичних засобів (ч. 2 ст. 315 Кримінального кодексу України).

До адміністративної відповідальності притягнуто 14 003 дорослих особи, з яких: за ст. 156 КУпАП (порушення правил торгівлі) - 68, ст. 173-2 КУпАП (насильство в сім’і) - 508, ст. 175-1 КУпАП (паління у невстановлених місцях) — 168, ст. 180 КУпАП (доведення неповнолітнього до стану сп'яніння) — 24, ст. 181-1 КУпАП (заняття проституцією) — 186, ст. 184 (невиконання батьками обов 'язків по догляду за дитиною) — 262.

Аналіз стану злочинності серед неповнолітніх свідчить про ефективність проведення зазначених заходів. Так, відбулося зниження тяжких та особливо тяжких злочинів, вчинених дітьми з 305 до 264, навмисних вбивств з 9 до 2, навмисних тяжких тілесних ушкоджень з 11 до 5, розбійних нападів з 43 до 21, грабежів з 97до 86, хуліганства з 26 до 16, незаконних заволодінь АМТ з 22 до 19 та рецидивної злочинності серед неповнолітніх зі 125 до 73.

Приклад: 2 квітня цього року слідчим відділом Нікопольського МВ міліції порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 Кримінального кодексу України (грабіж), за фактом заволодіння мобільним телефоном, який належав неповнолітньому С., 1992 р.н., що супроводжувалося нанесенням тілесних ушкоджень з боку невідомих осіб.

23 червня, у ході проведення оперативно-розшукових заходів за вказаною кримінальною справою працівниками ВКМСД Нікопольського МВ міліції були встановлені та затримані за скоєння вищезазначеного злочину п’ятеро неповнолітніх 1992 – 1995 р.н., які у ході опитування дали правдиві свідчення та зізналися у скоєному.

Затриманим обраний запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

У 2010 році за ст. 304 Кримінального кодексу України (втягнення неповнолітніх у злочинну та іншу протиправну діяльність) за матеріалами працівників кримінальної міліції у справах дітей порушено 87 кримінальних справ (2009 - 67). Із викритих злочинів задокументовано 82 факти втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, 3 - за втягнення у пияцтво та 2 - у зайняття жебрацтвом.

Не менш важливим питанням залишається виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності дорослих осіб, які використовують малолітніх дітей для зайняття жебрацтвом. Так, з початку року за використання малолітньої дитини для зайняття жебрацтвом порушено 3 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 150-1 Кримінального кодексу України та 2 справи за ст. 172 Кримінального Кодексу України (грубе порушення законодавства про працю) (2009 - 0).

На обліку в підрозділах КМСД ОВС перебуває 1069 підлітків, які перевіряються співробітниками КМСД, дільничними інспекторами міліції, працівниками служби у справах дітей міськрайдержадміністрацій.

За немедичне вживання наркотичних речовин на обліках КМСД перебуває 341 неповнолітній, з них 16 підлітків з діагнозом „наркоманія" та 287 підлітків за епізодичне вживання наркотичних речовин, з якими систематично проводиться профілактична робота.

З початку року за втягнення неповнолітніх у наркоманію (ч. 2 ст. 315 Кримінального кодексу України) підрозділами КМСД порушено 3 кримінальні справи (2009 - 2).

Підрозділами КМСД складено 4145 адміністративних протоколів (2009 -3129), з яких у відношенні неповнолітніх - 730 протоколів (2009-201).

Враховуючи, що на території області мешкає 3148 неблагополучних сімей, в яких виховується 9444 дитини, за невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей до адміністративної відповідальності притягнуто 1657 осіб (2009 - 1513).

Підрозділами КМСД складено 4145 адміністративних протоколів (2009 -3129), з яких у відношенні неповнолітніх - 730 протоколів (2009-201).

До адміністративної відповідальності за появу в громадських місцях у стані алкогольного сп'яніння за ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення працівниками КМСД ОВС області притягнуто 349 (2009 -186) неповнолітніх. За ст. 180 КУпАП (доведення неповнолітніх до стану сп'яніння) в поточному році складено 186 (2009 - 83) протоколів.

Одним з негативних явищ у підлітковому середовищі є самовільне залишення домівок та навчально-виховних закладів. Упродовж 2010 року проводилася відповідна робота щодо розшуку неповнолітніх, які зникли безвісті або залишили місце свого мешкання.

Так, станом на 01.07.2010 року на території області в розшуку перебуває 2 підлітка (один з яких минулих років), а саме: АНД РВ Дніпропетровського МУ - 1 (Брунеллі Роберто, 2003 р.н.), Жовтневий РВ Криворізького МУ - 1 (Баланюк Дмитро, 1993 р.н.).

За 6 місяців поточного року до чергових частин органів внутрішніх справ надійшла 261 заява та повідомлення про безвісне зникнення неповнолітніх, з яких 36 у відношенні вихованців спеціальних навчальних закладів, розшукано 215 підлітків, з яких 26 – вихованці спецзакладів.

Підрозділами на місцях при проведенні пошукових заходів щодо встановлення місцезнаходження безвісти зниклих неповнолітніх використовуються можливості засобів масової інформації, зокрема програми "Телевізійна служба розшуку" телекомпанії «Магнолія - ТВ».

Одним із проблемних питань залишається неналежне виконання батьками обов'язків по догляду за своїми дітьми. Результатом такого ставлення до своїх обов'язків є нещасні випадки у дитячому середовищі.

Приклад : 14 червня 2010 року до чергової частини Павлоградського МВ міліції телефоном звернулася місцева мешканка С., 1991 р.н., із заявою про те, що цього дня близько 16-ї години з пляжу річки «Вовча», розташованого в парку відпочинку їм. 1 Травня м. Павлограда, безвісті зник її малолітній брат Валерій, 2001 р. н.

Як пояснила мати, цього дня її малолітній син відпочивав зі своєю старшою сестрою на пляжі річки Вовча, звідки зник близько 16-ї години, про що було негайно повідомлено до міського відділу міліції м. Павлограда.

До розшуку неповнолітнього було залучено особовий склад міськвідділу та працівників МНС.

У ході проведення пошукових заходів 15 червня близько 10-ї години труп малолітнього було знайдено у річці Вовчій поблизу селища ПШС м. Павлограда.

Слід зазначити, що протягом поточного року зареєстровано 34 нещасні випадки, у яких постраждали діти, з яких у 10 випадках діти потонули у водоймищах, у 5 діти випали з вікон будівель (одна дитина смертельно травмована та померла - Тернівський район міста Кривого Рогу), що викликає занепокоєння за наше майбутнє – дітей.

На закінчення Ірина Валеріївна відповіла на численні запитання журналістів та наголосила, що сподівається на плідну співпрацю із засобами масової інформації, зокрема спільний підхід до вирішення актуальних питань взаємообміну інформацією, об’єктивного висвітлення проблем міліції та результатів її роботи.

Gorod.dp.ua на Facebook.
ФОТО:



 


Яна Півторацька  (08.07.10 16:28): А вам бы только и обгадить кого-то... следите за собой. Бог вам судья! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте