Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 21 октября 2024
23:24

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Историки продолжают изучать древнее поселение в Днепре

|«« «« »» »»|

Очередная экспедиция историков и краеведов изучала древности в старинном поселении запорожских казаков Каменка.

Напомним, что это поселение было образовано нашими предками задолго до официального основания Екатеринослава. Сейчас Каменка входит в состав АНД района Днепра.

На ее территории прошла уже не первая экспедиция историков, краеведов и археологов.

О том, что нашли, рассказал ее участник, декан архитектурного факультета ПГАСА, известный историк, писатель, краевед Александр Харлан:

«Експедиція в Старожитню Кам’янку.

Дощова прохолодна погода не завадила проведенню обстежень теренів старовинного козацького поселення лівобережної частини Дніпра – Кам’янки Лівобережної (Старожитньої Кам’янки).

Доволі дійова група ентузіастів цього разу, базуючись на результатах камеральних досліджень, вирішила перевірити отримані розміркування в натурних умовах.

Теренами дослідження стали окремі ділянки центральної частини поселення, які знаходяться в межах історичного центу XVIII ст., громадського центру ХІХ-поч. ХХ ст. Визначення місць для обстежень відбувалося на основі аналізу картографічних джерел XVIII-XX ст.

З урахуванням інерційності і спадкоємності містобудівних систем вдалося локалізувати кілька цікавих для археологічного дослідження ділянок. Задля проведення подібних досліджень вирішили провести натурні спостереження на місцях. Паралельно продовжувалося спілкування з місцевими мешканцями, відвідування городів і фотофіксація. Представлені експедиційні фото коротко розповідають про результати розвідки. Слід наголосити, що проведені спостереження вказують на суттєву зміну рельєфу в радянський час. Проблематика підтоплення земель призвела до значного завезення землі. Окремі ділянки мають значні шари досипки.

Окремою проблемою для майбутнього дослідження було існування численних звалищ, виникнення яких вірогідно пов’язане з вище вказаною практикою підсипок землі. Будівельне сміття разом з землею рясно висипалося на теренах Старожитньої Кам’янки, тим самим ускладнюючи майбутнім дослідникам вивчення стратиграфії.

З окремих спостережень слід згадати високі паркани, які огороджують значні приватні маєтності; незначну відстань нових споруд до берегової лінії і любов місцевих мешканців до копання каналів і влаштування причалів…

Дякую організаторам з групи «Історія Старожитньої Кам’янки» та учасникам експедиції за гарний настрій та невпинне бажання до відкриттів!».

Фото со страницы Александра Харлана

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте