Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 29 червня 2024
07:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Приріст вакансій, дефіцит спеціалістів: яким сьогодні є ринок праці на Дніпропетровщині

Приріст вакансій, дефіцит спеціалістів: яким сьогодні є ринок праці на Дніпропетровщині

У Дніпрі невпинно зростає кількість вакансій – щодня на Work.ua публікується понад 2000 пропозицій з працевлаштування. Втім, майже 75% роботодавців скаржаться на нестачу працівників. Чи допоможе бізнесу економічне бронювання? Яких фахівців бракує місту та де шукати свою вакансію?

Про це в етері програми «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповіла начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради Тетяна Янушкевич.

За словами Тетяни Янушкевич, з 2023 року в Україні спостерігається підвищення рівня зайнятості – бізнес потроху підлаштовується під воєнні реалії. Але новим випробуванням стає дефіцит кадрів на місцях, зокрема через мобілізацію. Частково розв’язувати проблему зможе економічне бронювання: Верховна Рада вже напрацювала відповідні пропозиції.


«З огляду на власний досвід можу сказати, що зараз це дуже потрібно. Нині постає питання щодо можливості здійснення господарської діяльності певними підприємствами – особливо тими, де використовувалася чоловіча праця. У деяких випадках бронювання буде доречним. Інший шлях – це підвищення розміру військового збору, аби забезпечити фінансування потреб ЗСУ», – зазначає Тетяна Янушкевич.

Дніпропетровщина посідає 3 місце в країні за приростом вакансій: кожного дня в області публікується від 1,5 тис. до 2,4 тис. нових позицій. Найбільший дефіцит робочої сили – у сфері торгівлі, логістики, транспорту та перевезень.

«Не вистачає досвідчених водіїв: як на міжнародні перевезення, так і на внутрішні та міжміські. Бачимо щодня переповнені автобуси, збільшення інтервалу між рейсами – не тому, що немає машин, а тому, що немає кому сісти за кермо. Працівників не вистачає у комунальній сфері, складна ситуація у торгівлі. Все частіше спостерігаємо, як у торгівельних мережах замість 15 кас працює 4-5, супермаркети шукають касирів та продавців», – коментує спікерка.

Станом на травень 2024 року на обліку у Дніпровському міському центрі зайнятості перебуває 1 069 осіб. Під час воєнного стану для них змінився розмір грошових виплат: мінімальна становить 1,5 тис. грн, максимальна – 8 тис. грн. Допомога надходить лише у перші 2 місяці, тож це спонукає людей працевлаштовуватися швидше. Ті ж, хто поки шукає свою вакансію, мають альтернативу у вигляді громадських робіт.

«Якщо особа працездатного віку є безробітною та зареєстрована у центрі зайнятості, вона може працювати на громадських роботах. Вони організовані дніпровською міською владою та повністю фінансуються із місцевого бюджету. Що це за робота? Чоловікам Департаментом парків і рекреацій пропонуються господарські задачі у парках міста – прибирання, підмітання, вскопування. Жінкам – архівування документів, складання та надсилання кореспонденції тощо. Людина приходить, отримує обсяг роботи, виконує її та отримує плату у розмірі мінімальної заробітної, тобто 8 тис. грн. на місяць», – пояснює Тетяна Янушкевич.

У 2022 році держава запровадила програму «єРобота»: вона надає можливість отримати мікрогрант на відкриття власного бізнесу або розширення вже наявного. Відтоді у Дніпропетровській області схвалено близько 800 позитивних рішень про надання грантів.

Детальніше про те, як подати заявку та на яку суму очікувати – у повному відео:

Gorod.dp.ua на Facebook.


Горожанин  (04.06.24 13:34): При працевлаштуванні оформлюють на мінімальну заробітну плату. Де зараз можна працевлаштуватися на середню заробітну плату ( на 18 тис. офіційно?) Якщо пвдіймут минимальну заробітну плату до 18. тис., то і зарплати в конвертах зникнуть. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (18)

•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (6)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
років з дня першої місцевої телевізійної передачі в Дніпрі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті