Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 26 июня 2024
05:45

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Скульптор Гарник Хачатрян хочет восстановить скульптуру аутентичного Прометея

Скульптор Гарник Хачатрян хочет восстановить скульптуру аутентичного Прометея

Долгие годы эта скульптура была символом города Каменское (ранее – Днепродзержинск).

Городской сайт уже рассказывал о том, что в настоящее время аутентичный Прометей сохраняется в Музее истории города Каменское. Состояние скульптуры – достаточно плачевное.

Но на ее восстановление выделили международный грант, и к делу готов приступить известный местный скульптор Гарник Хачатрян. Его творчество хорошо знакомо и жителям Днепра по серии мини-скульптур, украшающих наш город.

О перспективах этого проекта рассказала директор Музея истории города Каменское Татьяна Буланова:

«Зберегти Прометея!

Нещодавно фігура Прометея, що потребує реставртації й консервації, була оглянута скульптором, заслуженим художником України Гарніком Хачатряном, який незабаром приступить до першого етапу реставрації – зварювальних робіт. Фінансування здійснюється за рахунок грантової підтримки від Ради Фонду ALIPH. Збереження історичної пам’ятки, що передає дух минулої епохи, є актуальним і своєчасним, оскільки під час повномасштабного вторгнення історико-культурна спадщина України знаходиться під прицілом ворога, зацікавленого у знищенні елементів ідентичності українського народа.

Нагадаємо, що пам’ятник «Прометей» був відлитий з чавуну на Дніпровському металургійному заводі та відкритий 6 листопада 1922 р. на братській могилі загиблих у 1919 р. більшовиків. Скульптор пам’ятника – Олексій Якович Сокол, ливарник – Сергій Васильович Гречнєв. Завдяки зверненню автора до натомість за сто років він набув значення міського символу. З 1967 р. «Прометей» був частиною офіційного герба Дніпродзержинська. У 1998 р., при затвердженні проєкту нового герба вже у незалежній Україні, пам’ятник залишився його центральним елементом.

Напередодні святкування 250-річчя міста було проведене комплексне обстеження пам’ятника і виявлено, що за минулі роки внаслідок дії агресивного оточуючого середовища він зазнав значних пошкоджень і деформацій. З метою збереження «Прометея» та його реставрації міською владою було прийняте рішення передати автентичний пам’ятник до Музею історії міста, для постаменту відлили бронзову фігуру Прометея, яка відрізняється від оригінальної не тільки матеріалом, а й розміром і стилістично-образним рішенням.

У 2009 р. заслуженим художником України Гарніком Хачатряном була проведена реставрація пам’ятника, який після цього був встановлений у музеї просто неба «Історія міста у знаках і символах». За час експонування у скансені пам’ятник знову зазнав шкідливого впливу агресивного середовища та потребує нового етапу реставрації. Наразі демонтований як неекспонебельний. Отже, реставрація починається.

Неймовірно вдячні Фонду ALIPH за підтримку!».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (13)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (10)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (8)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)

•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (5)

•  У Дніпрі нарешті знизилися ціни на помідори (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте