Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 16 червня 2024
20:07

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Випадково знайшов у посадці артефакт бронзової доби. Історик передав музею на Дніпропетровщині дві археологічні пам’ятки

Випадково знайшов у посадці артефакт бронзової доби. Історик передав музею на Дніпропетровщині дві археологічні пам’ятки

Історик Кирило Габор передав до Солонянського історичного музею на Дніпропетровщині дві археологічні пам’ятки – кам’яну стелу та частину половецької баби.

Як розповів чоловік, обидва артефакти висічені з граніту, який кочові племена привозили з берегів Дніпра.

За словами історика, знайшов він пам'ятки випадково під час прогулянки з друзями. Кам’яна баба лежала в посадці та дивом збереглася неушкодженою, сказав він.

"Її навмисно робили, скажемо так, трикутною знизу, аби її вставляти в землю десь по середину", — пояснив чоловік.

Це перша пам'ятка, яку знайшли в Солонянській громаді. За словами Кирила, стелу висікли близько чотирьох тисяч років тому. Такі статуї кочові племена зазвичай встановлювали на курганах.

"Як на кладовищах встановлювали надгробки, так й на курганах встановлювали ці стели. Тобто як символ предка. Для таких кам’яних стел в нашому регіоні бралася порода із району дніпрових порогів", — розказав історик.

Інший артефакт, частина половецької кам’яної баби, лежала посеред насипу — курганного могильнику.

"Інше плем’я прийшло, поховало в тому ж пагорбі, тому що це вже було сакральне місце, і ще насипали. І так періодично насипалося, століття, тисячоліття. І власне ось прийшли половці, побачили курган, могильник, там же поховали й там же поставили свою бабу", — розповів Кирило Габор.

Цю статую, імовірно, пошкодили татарські племена, припустив історик. Знайти її інші частини вже неможливо, адже зазвичай люди забирають їх для власних колекцій.

"Коли приходили татари, вони бачили інших богів, інших міфічних кам’яних баб. І вони такі: “Це не наше, ми його зруйнуємо. І поставимо своє”. В принципі якраз в цю пору багато баб і було знищено", — сказав він.

Ці дві пам'ятки Кирило передав до Солонянського історичного музею. Сподівається поповнювати колекцію й надалі, розповів історик.



Gorod.dp.ua на Facebook.


фыва  (25.05.24 03:59): Во-первых, соленовский, во-вторых, это слово с большой буквы не пишут. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті