Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 27 травня 2024
03:55

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі виявили величезну колонію вухатих сов

У Дніпрі виявили величезну колонію вухатих сов

На околиці мегаполісу орнітологи виявили колонію вухатих сов із понад 30 птахівю

Таке масове скупчення цих сов дивовижне. Зазвичай сови тримаються поодинці чи парами. Очевидно, такому скупченню птахів сприяє морозна погода та нестача корму.

Про виявлені сови та їх особливості у групі «Птахи України» розповіли:

«Познайомились з оравою вухатих сов.

Було штук 30, але позувати зважилась лише одна, інші відразу перелітали за кілька дерев, і так по колу.

Сова вухата - це сова середнього розміру (приблизно як голуб Columba livia). Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Спина сірувато-бура з рудим відтінком, груди і черевце руді або жовтуваті з продовгуватими чорними смугами, які перекреслені плоскими поперечними штрихами. Низ черевця і підхвістя білі. Хвіст знизу жовтуватий з рівномірною темною смугастістю. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Лицевий диск рудо-сіруватий, обрамлений білою і чорною смугами. Довкола очей чорні півмісяці зі сторони дзьоба. Під дзьобом чорне пір'я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір'яні "вушка" довгі.

Коли птаха сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння – стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір'яними вушками.

Самки більші самців, але забарвлені так само. Маса самців сови вухатої - 0,16-0,33 кг, самок - 0,18-0,43 кг, довжина 35-37 см, крило самців - 27,6-31,0 см, самок - 28,2-32,2 см, розмах - 84-95 см.

Пташенята в першому пуховому вбранні білі, мають білий дзьоб з легким сірим нальотом, який з віком темніє, в другому пуховому вбранні - світло-сірі з рудим відтінком і деякою рябизною, великими чорними полями довкола очей, що з'єднуються під дзьобом, білим пір'ям між очима над наддзьобком, сірим дзьобом і добре вираженими пуховими "вушками".

Крила доволі довгі (довші, ніж у сичів), знизу світлі, але не білі, як у болотяної сови (Asioflammeus), з рудим відтінком, чорними плямами на згинах. Знизу на хвості 7 темних смуг і ще 2-3 приховані (у болотяної сови 3 смуги і 1-2 приховані).

Шлюбний сигнал самця - монотонне низьке "укання". Під час токування в проміжках між звуками часто літає і хлопає крилами. Самка видає плакучий звук "няяя", часто в дуеті з самцем. Крик хвилювання - різке "квяк", "квяк-квяк". Пташенята тонко свистять, при чому інтонація свисту залежить від віку.

Вухата сова - типовий лісовий вид. Але для полювання вухатій сові потрібні відкриті простори, а тому суцільних лісів вона уникає.

Максимальної чисельності досягає, як правило, в заплавних лісах, особливо в степовій зоні.

Більшість птахів гніздиться в заплавних або водорозділових лісосмугах площею від 0,01 до 100 га або шириною близько 10-100 м, рідше на галявинах великих лісових масивів, в групах з 2-5 дерев і, дуже рідко, на одиночних деревах.

Гнізда влаштовує в основному в спорудах ворон (Corvuscornix) і сорок (Picapica), рідше грачів (Corvusfrugileus). Дуже рідко займає гнізда інших птахів. Займаючи гнізда сорок сова зазвичай злегка розриває їхній дах.

В кладці від 3 до 9, частіше 4-6 яєць білого забарвлення. Під час висиджування деякі яйця забруднюються і стають брудно-білі.

Відстань між гніздами різних пар в щільних гніздових угрупуваннях коливається від 100 до 800 м, в менш насичених - від 0,8 до 3 км».

Фото – «Птахи України»





Gorod.dp.ua на Facebook.


Судья Дред  (23.01.24 11:06): Да на фронт их. Там мышей валом!! Відповісти | З цитатою
местный  (23.01.24 07:57): А я знаю где ещё есть большая колония этих сов.
На территории бывшего завода ДМЗ (тупик 11 трамвая) в своё время руководством завода во главе с генеральным директором Филькиным М.П. главным экономистом Тополем Н.И. и главным инженером Новицким А.Ю. была реализована преступная схема по превращению сверхприбыльного предприятия в сверхубыточное, хищения большей части прибыли завода и зарплат рабочих и побочным продуктом этой преступной схемы осталося около 700шт. голубых елей которые по документам на момент посадки были карликовыми Канадскими.
Так вот эти самые 700шт. ни капли ни карликовых елей сейчас служат жильём для нескольких сот сов, так что от алчных коммуняк, в данном случае, хоть кому то была польза если пренебречь несколькими тысячами рабочих недосчитавшихся зарплат и стажа.
Відповісти | З цитатою
Андрей  (22.01.24 20:50): Дуже красиві! Відповісти | З цитатою
Дуже  (22.01.24 18:56): цікаво ! Дякую ! Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Відео моменту: у Дніпрі на проспекті Яворницького чоловік нападав на жінок та бив їх, постраждали щонайменше троє (16)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (9)

•  Стеллу «Дніпро» знесуть, проте нову встановлювати не будуть. Чому? (7)

•  У Дніпрі за тиждень накладено понад 2300 штрафів за порушення правил паркування (7)

•  Головний тренер «Дніпра-1» Юрій Максимов: 70% хлопців домовились з іншими командами (6)

•  Відео моменту ДТП: у Дніпрі на кільці на Набережній Перемоги BMW перекинувся декілька разів та зніс стовп (5)

•  Сімейний лікар має до 2000 пацієнтів: ситуація на Дніпропетровщині (5)

•  Стихійна торгівля у невстановлених місцях заборонена. У Дніпрі проводять рейди (4)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (4)

•  У ставку в центральному парку Дніпра масово гине риба (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті