Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
02:11

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Усадьбе Яворницкого открыли выставку старинных новогодних открыток

В Усадьбе Яворницкого открыли выставку старинных новогодних открыток

Основой выставки стала коллекция преподавателя Днепровского колледжа культуры Натальи Рекуненко.

Открытием этой выставки Днепропетровский национальный исторический музей начал «марафон» мероприятий, посвященных Рождеству и Новому году. О том, чем музей планирует удивить жителей и гостей Днепра, подробно писал Городской сайт. 

И вот вчера в Доме-музее Яворницкого (площадь Шевченко, 5) была торжественно открыта выставка старинных новогодних открыток начала ХХ-го века.

О выставке в историческом музее рассказали:

«Ця виставка репрезентує невелику за об’ємом, але змістовну за наповненням колекцію новорічних вітальних поштових листівок ХХ століття, які протягом багатьох років збирала дніпровська журналістка Наталія Рекуненко.

Зимові свята – Різдво та зустріч Нового року посідають особливе місце у духовному житті кожної людини, яскраві, емоційні спогади про святкування яких залишаються з дитинства назавжди. Кожному історичному періоду, навіть кожній країні світу притаманні свої неповторні атрибути Різдвяно - новорічних свят. Експонати цієї виставки розповідають про традиції українських та європейських новорічних привітань.

В колекції Наталії Рекуненко представлені поштові листівки, датовані початком ХХ століття, створені у Польщі, Німеччині, Австрії. Виготовлення і друкування різдвяних та новорічних листівок було прибутковим бізнесом для багатьох європейських видавництв і фірм. Дизайн поштових карток постійно розвивався із зміною смаків і видавничих технологій. 

Українські листівки з оригінальними сюжетами, виконані з високим художнім професіоналізмом – кінця 1980-х – початку 1990-х років. Саме у цей період в України з’являються Різдвяні листівки. Їх видання, як і загалом ілюстрованих поштових листівок, сприяло поширенню та розвитку української художньої культури. В основі композицій листівок різноманітні святкові сюжети: особливі композиції з ялинковими гілками, квітами, новорічними іграшками, свічками та бокалами шампанського.

Найкращі зразки поштових листівок протягом ХХ століття сприймали як вишуканий подарунок, знак прихильності та особливої уваги. У ХХІ ст., з розвитком Інтернету, соціальних мереж, нанотехнологій та штучного інтелекту, перевага людства надається віртуальним цифровим привітанням та GIF-листівкам. В декілька кликів, за допомогою ґаджетів, ми можемо надіслати цифрову листівку своїм рідним чи друзям у будь-який куточок світу, де є Інтернет. 

Поштова вітальна листівка за своїм призначенням залишилася лише в спогадах старшого покоління, проте її можна побачити в приватних та музейних колекціях. Тож, запорошуємо на виставку «Новорічна листівка ХХ століття» до Будинку-музею Д. І. Яворницького.

Виставка працюватиме з 22 грудня 2023 р. по 28 січня 2024 р.».

Фото – исторический музей. 








Gorod.dp.ua на Facebook.


Zoomba  (22.12.23 11:15): А чому б не відродити цю давню традицію - дарувати справжні листівки?? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте