Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 21 июня 2024
08:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Новий штам коронавірусу Еріс: що відомо, які симптоми та як уберегтись

Новий штам коронавірусу Еріс: що відомо, які симптоми та як уберегтись

Наприкінці літа новий варіант штаму коронавірусу Еріс став причиною найбільшої кількості захворювань у США та ширився Європою. Міністерство охорони здоров'я 18 жовтня повідомило, що відтепер він і в Україні: десять випадків зафіксували у шістьох областях. "Ми – Україна" з'ясовував, що відомо про Еріс, які у нього симптоми та чи допоможуть проти нього наявні вакцини?

Що таке Еріс?

Вперше виявлений в Ухані у грудні 2019 р. штам коронавірусу, який викликає COVID-19, постійно мутував, і початковий вже у далекому минулому. Невдовзі світ відзначатиме четвертий рік із "короною". І за цей час було чимало варіантів вірусу, які тяжко переносилися та викликали велику хвилю випадків.

Омікрон, виявлений наприкінці 2021 р., став основою усіх підваріантів вірусу , які нині викликають випадки ковіду. Минулої зими північна півкуля потерпала від Kraken (XBB.1.5) – форми варіанту Omicron COVID-19.

У другій половині цього року Kraken сходить нанівець (близько 8% випадків), і зараз маємо справу з підваріантом Омікрону EG.5 або Еріс (на честь богині чвар та розбрату з грецької міфології), який є найпоширенішим. Вперше його зафіксували у середині лютого цього року, а моніторити почали з другої половини липня.

У серпні Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала Еріс або EG.5 таким варіантом, який викликає інтерес. Тобто його генетичні зміни впливають на такі можливі характеристики, як тяжкість захворювання, передаваність або неможливість створити антитіла.

Станом на кінець вересня про випадки ковіду, викликані Еріс, повідомили 73 країни. З середини жовтня, як інформує МОЗ, він вже в Україні.

Еріс має багато тих самих мутацій, що й Кракен, тому його часто називають його варіантом. Але різниця є. Щоб це зрозуміти, варто згадати, як саме виглядає вірус та його спайковий або шиповий білок (S-білок).

Спайковий білок надає змогу вірусу проникати до клітини. От саме додаткова амінокислотна мутація (F456L) в ньому і є ключовою відмінністю Еріс серед інших форм Омікрону, зокрема Kraken.

"Попередні дані свідчать про те, що це (амінокислотна мутація F456L, - авт.) може допомогти EG.5 (Еріс, - авт.) уникнути нейтралізації антитілами в рідинах організму, навіть якщо хтось раніше був інфікований однією з раніше циркулюючих форм XBB Omicron. Він також має спайкову мутацію білка під назвою Q52H, наслідки якої невідомі", - констатують у Глобальному альянсі з вакцин та імунізації – GAVI .

Як пояснюють у МОЗ, мутація дозволяє новому варіанту швидше вражати ослаблений імунітет.

Американські медики констатують, що відносно тяжкості захворювання в разі зараження Еріс даних немає. Така сама позиція і у ВООЗ. Але він поширюється дуже швидко, вже випередивши ще один недавній заразний варіант Омікрону та родич Кракена – XBB.1.16 або Arcturus, який поширювався навесні цього року.

"Наразі ВООЗ має нижчу довіру до своїх рекомендацій, оскільки якість звітності про COVID-19 значно знизилася за останні місяці, особливо щодо тяжкості захворювання та госпіталізації. Це може означати, що якщо варіант посилюється, для виявлення та реагування на нього може знадобитися трохи більше часу, - попереджають у GAVI, - Однак, навіть якщо EG.5 виявиться дещо серйознішим, ніж попередні версії Omicron, вони циркулюють уже настільки довго, що більшість людей, ймовірно, мають деякий попередній імунітет".

Які симптоми Еріс?

У МОЗ вказують на стандартний для ковіду перелік симптомів: лихоманка, ломота у тілі, біль у горлі, нежить, головний біль.

Професор К. Срінат Редді, колишній президент Фонду громадської охорони здоров'я Індії зазначає , що Еріс має тенденцію викликати такі симптоми, як нежить, чхання, сухий кашель. Також він додає, що відрізнити інфікування саме ним від грипу чи застуди може бути важко.

Спеціалісти Yale Medicine , клінічної практики Єльської школи медицини, також вказують , що, як і інші штами Omicron, EG.5 схильний інфікувати верхні дихальні шляхи, викликаючи нежить, біль у горлі та інші симптоми, схожі на застуду, на відміну від симптомів нижніх дихальних шляхів. Але люди старше 65 років або люди зі слабкою імунною системою все ж піддаються більшому ризику потрапляння вірусу в нижні дихальні шляхи.

На початку пандемії хворі на ковід повідомляли про широкий спектр симптомів:

  • лихоманка або озноб
  • кашель
  • задишка або утруднене дихання
  • втома
  • болі в м'язах або тілі
  • головний біль
  • втрата відчуття смаку або запаху
  • біль у горлі
  • закладеність носу або нежить
  • нудота
  • діарея.

Деякі симптоми вірусу SARS-CoV-2 за час чотирирічних мутацій стали більш поширеними, інші – менш. Але саме дихальна система під ураженням у першу чергу.

"Картина COVID здається майже однаковою від початку до кінця, і вона нагадує грип і РСВ (Респіраторно-синцитіальний вірус, - авт.) Основний вплив цього вірусу припадає на дихальні шляхи, особливо на легені, і легені можуть реагувати дуже багатьма способами", - цитує видання Health доктора медицини, професора профілактичної медицини та інфекційних захворювань Вільяма Шаффнера .

Втрата відчуття смаку або запаху була одним з основних симптомів саме ковіду від початку пандемії у 2020 році. Проте дослідження вказують, що цей симптом вже не настільки поширений.

"Нещодавні дослідження показали зміну профілів симптомів при COVID-19, зокрема зменшення частоти втрати відчуття запаху… Дані свідчать про те, що під час нещодавньої хвилі Омікрон і потенційного його просування наявність або відсутність розладів нюху та смаку може більше не мати прогностичного значення для діагностики інфекції COVID-19", - йдеться у травневій публікації медичного видання Otolaryngology—Head and Neck Surgery.

Чи збільшить новий варіант кількість госпіталізацій?

Наскільки серйозно Еріс пройдеться Україною ще не зрозуміло – перші випадки тільки-но виявили. Поки можна спиратися на попередній досвід США, де EG.5 вирує з кінця літа. І медики вказують, що він тільки ймовірно сприятиме більшій кількості госпіталізацій.

На початку серпня у США Центр з контролю захворювань (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) відзначив тенденцію до зростання кількості госпіталізацій через ковід. Проте минулого літа темп приросту був вищим. До того ж збільшення у США може бути пов'язане із сезоном відпусток.

Як пояснюють у Yale Medicine, спалахи COVID у Штатах влітку відбувалися протягом останніх трьох років, швидше за все тому, що більше людей подорожують. Але спалах у серпні може бути також пов'язаний із новим варіантом. Те, що у нього може бути більша здатність обходити імунний захист медики не виключають. Проте також вплив має зниження ефективності бустерних щеплень.

Чи працюють вакцини?

"На території України та Європейського Союзу циркулює одночасно 15-16 різних типів штаму Омікрон. Всі вони із загальними характеристиками. Це відносно легкий перебіг у вакцинованих осіб. Але якщо людина належить до групи ризику, тобто це вік старше за 60 років, наявність серцево-судинних захворювань, захворювань ендокринної системи, цукровий діабет, бронхіальна астма, онко захворювання, виникає більш важкий перебіг і він може закінчитися смертю. Основна рекомендація для групи ризику – проходити вакцинацію, і при появі симптомів, людина має якнайшвидше звернутися до свого лікаря", - каже в ефірі "Ми – Україна" головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У GAVI зазначають , що поточні бустери розробляли з урахуванням підваріантів Омікрону ВА.4 та ВА.5,які вже майже не циркулюють. Регуляторні органи зараз також вже схвалюють бустер проти Кракена (XBB.1.5). За новими підваріантами розробники не встигають, і немає вакцин спрямованих саме проти Еріс чи проти ще одного її родича за Омікроном – ВА.2.86 або Пірола, який через велику кількість мутацій білка також викликає занепокоєння.

Але за попередніми даними вакцини від ВА.4, ВА.5 та XBB.1.5, тобто поточні бустери, дають імунну відповідь.

"Дослідження підкреслюють важливість бустерних вакцин для поповнення антитіл проти різних штамів Omicron, і очікується, що вакцини XBB.1.5 і BA.4/5 продовжуватимуть захищати від важких захворювань, пов'язаних із поточними циркулюючими штамами", - кажуть в Альянсі.

Ще бракує додаткових даних щодо нових, остаточно не схвалених бустерів проти Кракену. Вони потрібні, але особам з груп ризику не рекомендують зволікати із ревакцинацією.

"Очікується, що наявна вакцина забезпечить хороший захист від важких захворювань і смерті, а це головна мета вакцинації проти COVID-19", - резюмують у GAVI.

Станом на середину липня цього року 15,5 млн українців отримали дві дози вакцини, 3,5 млн – бустерну дозу та 41,6 тис. – додаткову.

Вакцинація є добровільною та безоплатною. Рекомендації МОЗ щодо неї: дві дози первинної вакцинації, через п'ять місяців після другої дози – бустерне щеплення. Групам ризику тяжкого перебігу ковіду, особам у віці понад 60 років, тим, у кого є супутні хвороби, рекомендують додатковий бустер через шість місяців після попереднього. Чи потрібен додатковий бустер – визначає лікар.

Враховуючи війну, багато хто порушив строки вакцинації, і близько 12 млн українців не пройшли повний курс. У МОЗ кажуть, що тим, хто мав першу дозу, але не отримав другу та бустер, або мав дві дози, але не вводив бустер, треба отримати їх за першої можливості. Знайти пункти чи центри щеплень можна за посиланням.

"Ми прибрали основні центри вакцинації населення з торгівельних центрів. Але в закладах охорони здоров'я вся інфраструктура збережена. На залишках є понад 5 млн доз вакцини, тому можна обрати будь-яку з них", - пояснює Кузін.

Доктор медицини Скотт Робертс з Yale Medicine нагадує, що максимального ефекту щеплення має через три місяці. Отже той, хто восени отримає нову вакцину проти COVID, повинен розраховувати на достатній захист на початку нового року.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Прати треба вночі: експерт з Дніпра пояснив, чому графіки відключення важливі і їх неможливо уникнути (11)

•  Сильна злива та гроза. Як Дніпро впорався з черговим циклоном (9)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (9)

•  Монастирський острів: ідеальний відпочинок у серці Дніпра (7)

•  Автівку повністю зім'яло: у Дніпрі на Набережній Заводській Lexus вилетів з дороги та врізався в білборд, водія та пасажирку ушпиталили (7)

•  У Дніпрі відремонтували аварійні дерев'яні сходи до мосту на Монастирський острів: прохід відкрито (7)

•  У МОЗ заявили, що українці зловживають сіллю: проблема у хлібові (6)

•  Кабмін змінив правила перевірки водіїв на стан сп'яніння (6)

•  У Дніпрі оновлюють аварійний трамвайний переїзд на розі просп. Лесі Українки та вул. Степана Бандери (6)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте