Включення свіжих екологічних продуктів до раціону має важливе значення для зміцнення здоров’я.
Власний город — найкращий варіант для забезпечення доступу до овочів, зелені та ягід, починаючи з першого весняного тепла. Дієтолог-нутриціолог Ольга Степанова радить, що варто виростити на ділянці навесні.
За словами експертки, на власному городі можна садити не лише традиційні картоплю та цибулю. Вона радить звернути увагу на:
Ця культура стійко переносить прохолодну погоду ранньої весни, тому її досить легко вирощувати. Шпинат багатий на такі поживні речовини, як залізо, кальцій і вітамін С, що робить його чудовим доповненням до салатів, овочевих смузі або соте. Шпинат також містить антиоксиданти, які допомагають захистити клітини від пошкодження.
Це швидкозростаюча культура, яку легко вирощувати в умовах українського клімату. Вона є чудовим джерелом вітаміну С, і її приємно додавати до салатів, а також різноманітних бутербродів. Особливий смак та пікантний хрускіт — хто може проти цього встояти? Редис також містить у складі клітковину, яка сприяє травленню та підтримує відчуття ситості.
Це смачний і насичений поживними речовинами овоч, наповнений клітковиною, вітамінами та мінералами. Це фаворит весни, він стійкий та витривалий, і його можна легко виростити у власному городі. Спаржа також є природним сечогінним засобом, який допомагає вивести зайву воду та токсини з організму.
Це культура, яка без проблем росте навесні, навіть за прохолодної погоди. Салат — чудове джерело клітковини, вітамінів і мінералів, і його можна легко вирощувати в контейнерах у квартирі або безпосередньо в землі. Він має низьку калорійність, що робить його чудовим продуктом для схуднення або контролю ваги.
Це одна з перших ягід, які дозрівають навесні. У складі полуниці вітамін С, антиоксиданти та клітковина. Ягоди дуже смачно їсти свіжими або додавати у страви та напої: рецептів безліч! Полуниця також містить антоціани, які допомагають покращити роботу мозку та зменшити запалення.
Це коренеплід, який належить до сімейства капустяних. Він має м’який солодкуватий смак, і його можна їсти сирим або вареним, додавати в салати, смажити або тушкувати як гарнір.
Кольрабі є чудовим джерелом клітковини, вітаміну С і калію. Він також містить фітонутрієнти (такі як глюкозинолати), які мають протиракові властивості та допомагають підтримувати функцію печінки. Кольрабі легко вирощувати навесні.
«Власний город — навіть невеликий — може забезпечити вас широким асортиментом свіжих і поживних продуктів. Перші весняні овочі та ягоди наповнені поживними речовинами, їх легко вирощувати та використовувати. Включення цих продуктів до раціону допоможе підтримати здоров’я та дати організму, змученому зимою, дуже важливі корисні елементи», — впевнена дієтолог нутриціолог Ольга Степанова.
Вирощування весняних продуктів у власному городі дає багато переваг:
свіжість. Овочі та ягоди можна збирати на піку стиглості, коли у них найяскравіший смак і повноцінний вміст поживних речовин. Свіжозібрані продукти зберігаються довше, ніж куплені в магазині, які до потрапляння на вітрини пережили транспортування та кількаденне зберігання;
економія. Вирощування власної продукції може заощадити гроші в довгостроковій перспективі, оскільки не доводиться купувати ці продукти з роздрібними націнками;
контроль якості. Можна використовувати органічні методи вирощування та уникати пестицидів, гербіцидів і синтетичних добрив, які активно застосовують більшість агрогосподарств;
активність. Городництво – чудовий спосіб для збереження та відновлення фізичної форми. Це також ефективний засіб для зменшення стресу, адже подібна робота сприяє уважності та розслабленню.
«Якщо у вас є власна ділянка та вільний час — я раджу спробувати зайнятися вирощуванням продукції та самостійно оцінити переваги цього процесу», — підкреслює нутриціолог.
Не у всіх є можливість чи бажання утримувати власну ділянку. Тож оптимальне рішення — купівля корисної органічної продукції. Важливо правильно обирати весняні овочі та ягоди, щоб вживати дійсно здорові, насичені поживними речовинами продукти. Є кілька загальних порад щодо вибору:
вибираючи весняні овочі та ягоди, шукайте продукти яскравого кольору, які виглядають свіжими: наприклад, яскраво-червону полуницю або темно-зелений шпинат. Це свідчить про те, що їжа здорова і насичена поживними речовинами;
купуючи ягоди, надавайте перевагу тим, які повністю дозріли. Вони повинні бути пухкими й соковитими, а при легкому натисканні давати сік;
перевіряйте овочі на дотик: вони повинні бути твердими (тобто, не занадто жорсткими та не дуже м’якими);
купуйте місцеві продукти, адже це гарантує, що вони свіжі та не подолали великі відстані;
уважно огляньте продукцію на наявність ознак пошкодження або псування. Це можуть бути сліди від ударів, цвіль або м’які плями. Уникайте продуктів, які виглядають пошкодженими або зіпсованими, оскільки вони можуть бути небезпечними для споживання.
«Весняні овочі та ягоди — джерело вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Вони допомагають підтримувати здоров'я шкіри, зміцнюють імунну систему, покращують зорову функцію та сприяють загальному зміцненню. Їх обов'язково треба вводити до раціону після зими. Але головне — бути впевненими у якості», — зазначає дієтолог нутриціолог Ольга Степанова.
Gorod`ской дозор | |
Фоторепортажи и галереи | |
Видео | |
Интервью | |
Блоги | |
Новости компаний | |
Сообщить новость! | |
Погода | |
Архив новостей |