Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
15:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как изменилось население Днепра во время войны и чего ожидать после нашей Победы?

Как изменилось население Днепра во время войны и чего ожидать после нашей Победы?

За год Большой войны Днепр принял около 190 тысяч вынужденных переселенцев, но в то же время около 200 тысяч горожан в первые недели войны уехали из Днепра.

Сколько горожан, пережив трудные времена и панику, вернулись в Днепр, точно остается неизвестным. По предварительным оценкам, - в свои дома и квартиры возвратились около 100 тысяч днепрян. Поэтому в целом за год войны население города существенно выросло.

Актуальный анализ демографической ситуации города представила координатор Стратегии Днепр-2030 Елена Иваницкая. 

На этой неделе в столице Польши Варшаве в рамках выставки-форума ReBuild Ukraine будет представлена презентация нашего города. И в ее рамках – проведен анализ нынешней демографической ситуации Днепра и ожидаемых изменений в ней.

Елена Иваницкая поделилась интересными моментами данной презентации:

«Тема відновлення-відбудови-відродження України після завершення бойових дій вважається такою, що «вже на часі». 

В рамках підготовки презентації нашого міста на виставку-форум ReBuild Ukraine, шо відбуватиметься у Варшаві, проведено аналіз очікувань Дніпра щодо демографічної ситуації. 

Демографічний прогноз для створення сценаріїв – найвпливовіший чинник розвитку та найголовніші вихідні дані. 

Відповідно до рішень генерального плану м. Дніпра у реалістичному сценарії (інерційному) у нас залишається 0,832 млн жителів в 2046 р. (умовна втрата 150 тис. осіб) Відповідно до «Стратегії Дніпра 2030» у реалістичному сценарії (цільовому) можна спробувати утримувати 1,0 млн жителів (умовний нуль). 

Демографічна криза України вже розпочалася і піку ще не досягла

Директор Інституту демографії Елла Лібанова прогнозує катастрофічне падіння народжуваності в 2023 році.

ООН публікує звіт за 2022 рік: всього постраждало від війни 21,3 млн, з них 7,7 млн виїхало за кордон, 6,3 млн ВПО (внутрішньопереміщені особи).

Перший реальний аналіз чисельності українців, що проживатимуть на території України, можна очікувати через 2 роки після завершення бойових дій – реальний підрахунок загиблих захисників та жертв, повернення-неповернення мігрантів, повернення депортованих та полонених, повоєнна хвиля еміграції в наслідок скасування воєнного стану (відкладена еміграція, воз’єднання сімей).

В Дніпрі станом на сьогодні 190 тис. офіційно зареєстрованих біженців – ВПО. Ймовірно, що фактично їх стільки ж. За результатами опитування цих ВПО орієнтовно 40 % з них (це 75 тис. осіб) воліли би залишитися в Дніпрі після завершення бойових дій.

Переміщених та емігрувавших дніпрян прорахувати складніше. Максимальна оприлюднена цифра піврічної давнини – 200 тис. Ймовірно, що половина вже повернулася. При дуже обережному підрахунку до Дніпра не повернуться 20 % з тих, хто виїхав на захід України, в Європу, Австралію, Канаду, США (це до 40 тис. осіб). 

Очікуване сумарне збільшення чисельності населення – на 35 тис. до 1,035 млн.

Серед 75 тис. ВПО лише 53 % запросили допомогу у вирішенні проблеми житла. Для цього потрібно орієнтовно 16,5 тис. квартир або кімнат в гуртожитках. 

У тих 40 тис. дніпрян, що виїхали на захід, умовно залишилися пустими як раз 16,6 тис. квартир. Але тут не відбудеться прямої взаємозаміни, бо ці квартири не обов’язково в найближчій термін попадуть на вторинний ринок або оренду. Вони можуть залишатися в користуванні іншими членами родин або у довгостроковому очікуванні.

Тобто, запит на 16,5 тис. квартир або кімнат в гуртожитках залишається відкритим. Додатково 34 % ВПО зацікавлені в наданні робочих місць, а це складає 25,5 тис. робочих місць.

При підрахунках соціальної інфраструктури не варто лінійно забезпечувати кількість місць в середніх та дошкільних закладах освіти. Структура ВПО в Дніпрі складається з великої кількості люди похилого віку, бо молоді та сильні жінки з дітьми активніше просувалися за кордон особливо в перші місяці війни. Вікова структура переселенців в Дніпрі потребує уточнення для детального складання запитів по обслуговуванню населення.

Із негативного: фактичне зменшення кількості людей через війну, еміграцію, передчасні захворювання та зменшення народжуваності призведе до глибокої пенсійної кризи як в Дніпрі так і в Україні в цілому.

Із позитивного: у Дніпра з’являється шанс на демографічне вікно можливостей, що автоматично призведе до економічної активності всіх галузей».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (14)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (11)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте