Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
13:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Почему на антибиотики ввели обязательный электронный рецепт?

Почему на антибиотики ввели обязательный электронный рецепт?

Без е-рецепта с апреля этого года антибиотики в аптеках не купишь.

Не секрет, что каждый из нас хоть раз в жизни покупал себе антибиотики по совету друзей или знакомых. Но уже скоро их без специального е-рецепта в аптеках не продадут.

Многие горожане недоумевают из-за такого новшества. Но, как говорят специалисты, неконтролируемый прием антибактериальных препаратов может привести к разрушению печени и других внутренних органов. При этом антибиотики теряют эффективность, а инфекционные заболевания не поддаются лечению.

Городскому сайту эту ситуацию разъяснила начальник управления Восточного межрегионального департамента Национальной службы здоровья Украины Наталья Шулика.


- Чому вирішили запровадити електронний рецепт на антибіотики?

- Критичність впровадження електронного рецепта на антибіотики обумовлена проблемою безконтрольного та самовільного вживання антибактеріальних препаратів, що можуть викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хвороб.

Після впровадження е-рецепту електронна система охорони здоровʼя дозволить відслідковувати дані про призначення та споживання антибактеріальних ліків в Україні. А електронний рецепт сприятиме вирішенню проблеми неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків.

- Які саме антибактеріальні препарати будуть відпускатися за е-рецептом?

- З квітня 2022 року усі ліки, що відносяться до антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування (класифікуються за кодом АТХ - J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України), підлягають відпуску за електронним рецептом за кошти пацієнта. Ця норма стосується усіх форм антибактеріальних лікарських засобів, які підпадають під визначену групу.

- Які дії пацієнта, щоб отримати такі ліки, починаючі з квітня поточного року?

- При погіршенні самопочуття пацієнт має звернутися до сімейного лікаря. Після проведеного огляду та діагностики лікар внесе дані про стан здоровʼя пацієнта в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ), а також зафіксує необхідні призначення у вигляді електронного рецепта. При виписці е-рецепта лікар або медсестра надрукує інформаційну памʼятку, що містить інформацію про діючу речовину препарату, дозування, тривалість лікування та рекомендації до прийому.

Також пацієнт може за необхідності отримати рецепт на антибіотик на прийомі у будь-якого лікаря спеціалізованої медичної допомоги.

- Як отримати електронний рецепт за відсутності декларації з сімейним лікарем?

- Пацієнт може отримати електронний рецепт на прийомі в будь-якого лікаря первинної чи спеціалізованої медичної допомоги, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Обовʼязковою є умова реєстрації в ЕСОЗ. Кожен пацієнт може це зробити або, уклавши декларацію з сімейним лікарем, або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.

- До якої аптеки звертатися, щоб купити ліки за рецептом?

- Пацієнт зможе погасити електронний рецепт у будь-якій аптеці, яка підключена до електронної системи охорони здоров’я. Протягом 90 днів пацієнт може погасити такий рецепт у аптеці. Для цього достатньо предʼявити інформаційну памʼятку фармацевту.

Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів. Пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу відповідно до свого бюджету.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Угу  (25.02.22 08:00): Очень вовремя Ответить | С цитатой
Белла  (24.02.22 19:16): Пока попадешь к врачу,пока он выпишет рецепт,пока найдешь аптеку чтобы подешевле купить лекарство- можно умереть Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте