Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 13 мая 2024
13:25

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Программа медицинских гарантий Украины: что сделано в этом году и что планируется в следующем?

Программа медицинских гарантий Украины: что сделано в этом году и что планируется в следующем?

Второй год в нашей стране Национальной службой здоровья реализуется эта программа, стремящаяся учитывать нужды каждого пациента.

Виктор Сергеевич - одинокий пенсионер. Взрослые дети давно уехали из Днепра. Как и большинство людей пожилого возраста, Виктор Сергеевич живет в страхе оказаться в больнице, потому что уверен, что большинство услуг необходимо оплачивать из собственного кармана.

В 2020 году в Украине появилась Программа медицинских гарантий. Ее цель - учитывать интересы и потребности каждого человека.

Все услуги, входящие в Программу, являются бесплатными для пациентов - это экстренная, первичная и специализированная помощь, паллиативная помощь и медицинская реабилитация. Национальная служба здоровья и дальше будет работать над тем, чтобы каждый человек в Украине мог получить качественные медицинские услуги и не сталкивался при этом с препятствиями и финансовыми трудностями.

Об итогах работы программы в текущем ходу и планах на предстоящий Городскому сайту рассказала начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента НСЗУ Наталия Шулика.


- Що нового з’явилося в Програмі медичних гарантій у 2021 році?

- У 2021 році Програму медичних гарантій розширили та деталізували:

Пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря. Психіатричну допомога тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди за місцем перебування пацієнта.

В окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями, за яким пацієнти отримують лікування, діагностику та ліки.

Лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах виділили в окремий напрям.

Вагітні змогли вільно обирати та змінювати лікаря, під наглядом якого вони хочуть бути до пологів.

1 жовтня інсуліни увійшли у програму реімбурсації “Доступні ліки”. Аптек, у яких можна отримати інсуліни, уже більше 7300 по всій Україні - у містах і селах.

Крім того, у “Доступних ліках” з’явилися препарати для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки, а також нецукрового діабету.

- Якщо більш детально зупинитися на програмі «Доступні ліки», наскільки часто жителі нашого міста користуються такою можливістю?

- Нагадаю, що пацієнти з найпоширенішими в Україні хворобами мають можливість отримувати ліки безоплатно або з доплатою. “Доступні ліки” можна отримати лише за електронним рецептом.

В цьому році в нашій області було погашено 1,1 млн рецептів за програмою «Доступні ліки». Аптеки отримали відшкодування в сумі 127,8 млн грн. В нашому місті 358 аптек та аптечних пунктів, де можна отримати лікарські засоби за цією програмою безкоштовно або з невеликою доплатою. За 2021 рік дніпровськими лікарями було виписано майже 360 тис. електронних рецептів, з них 68% - це медичні препарати для лікування серцево-судинних захворювань.

Цікаве спостереження: жінки вдвічі частіше звертаються до лікарів з метою отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки».

Щоб отримати «Доступні ліки», потрібно повідомити працівникові аптеки 16-значний номер рецепта будь-яким доступним для вас шляхом: продиктувати усно, надати роздруковану інформаційну пам’ятку, надати записку із виписаним на неї номером рецепта, показати увімкнений екран свого телефону з відкритим смс-повідомленням тощо.

- Як буде змінюватися Програма медичних гарантій у 2022 році?

- На Програму медичних гарантій у 2022 році передбачено 157,3 млрд грн. Це на 33,8 млрд грн більше у порівнянні з 2021 роком.

У межах бюджету Програми понад 26 млрд грн передбачено на первинну медичну допомогу, а на лікування онкологічних захворювань заплановано понад 8,3 млрд грн, що майже вдвічі більше у порівнянні з 2021 роком.

На відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» у наступному році заплановано 4,6 млрд грн.

Загалом у проєкті Програми медичних гарантій на 2022 р. передбачено 36 пакетів медичних послуг. Серед нових — «Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня».

Збільшення тарифів по пакетам Програми медичних гарантій допоможе підвищити базовий рівень зарплат медичним працівникам.


Gorod.dp.ua на Facebook.


вообще-то  (16.12.21 19:25): система медгарантий запущена не 2 года назад, а в 2017 году Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте