Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
17:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Насколько доступны для днепрян «доступные лекарства»?

Насколько доступны для днепрян «доступные лекарства»?

Зная алгоритм действий, достаточно просто получить помощь в рамках программы «Доступні ліки».

«У меня пенсия маленькая, всего 3160 гривен, не знаю, за что платить в первую очередь – за коммуналку или за лекарства», жалуется днепрянка Тамара Васильевна.

Ей 72 года, но она не спешит к семейному доктору. Привыкла лечиться самостоятельно: консультируется у знакомых, заваривает «чудо-чай» от всех болезней или идет в аптеку и советуется с провизором.

Как свидетельствуют данные статистики, 69% украинцев поступают так же, как Тамара Васильевна. В итоге болезни становятся хроническими, а пациенты принимают препараты, которые не имеют доказательной базы.

Каким должен быть маршрут пациента в данной ситуации, Городскому сайту расскажет начальник управления в Запорожской области Восточного межрегионального департамента НСЗУ (Національної служби здоров’я України) Наталия Шулика.


- Як працює програма «Доступні ліки»?

- В 2017 році для зменшення фінансового завантаження на пацієнтів та збільшення доступності медпрепаратів запрацювала програма «Доступні ліки». З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України адмініструє програму  реімбурсації лікарських засобів. Тепер відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Пацієнт може отримати медпрепарати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. Сьогодні Програма працює для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим  діабетом ІІ типу, а також для профілактики інфарктів та інсультів.

Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. 

- Скільки людей вже отримали допомогу за цією програмою?

- З квітня 2019 року лікарі первинної ланки виписали майже 33 мільйона електронних рецептів, з яких 25 млн для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, 5,6 млн на препарати для лікування цукрового діабету ІІ ступеню тощо. За час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 1 млрд гривень. На сьогодні програма включає 297 лікарських засобів. 93 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. Інші - з доплатою.

- Чи обов’язково йти до лікаря, щоб отримати електронний рецепт? Де знайти необхідну аптеку?

- Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно зробити два кроки:

  1. Звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт:  ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері.

    Електронний рецепт можна одержати по телефону. Для цього лише потрібно завчасно погодити з алгоритм дій зі своїм сімейним лікарем.

  2. Прийти до будь-якої зручної аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки» та назвати працівнику аптеки номер рецепта. Обирати один із лікарських засобів, який запропонує працівник, і назвати чотиризначний код підтвердження для отримання своїх ліків. Якщо необхідного препарату немає, звернутися до іншої аптеки.

    Пацієнт може обміняти рецепт на ліки у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ,  без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Шукайте наліпку  "Доступні ліки". В Дніпрі це 325 аптек.

    Електронну карту аптек-учасників урядової програми реімбурсації "Доступні ліки" можна знайти на сайті НСЗУ.

- На початку року в НСЗУ анонсували запровадження модулю чутливих даних та нових модулів програми реімбурсації. Про що йде мова?

-З 1 жовтня 2021 року програма реімбурсації буде розширена. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах. Також НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування цукрового та нецукрового діабету. Мова йде про інсуліни та десмопресин. Зараз триває підготовка нормативно-правових актів для включення інсулінів у програму. 

Інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою -  винятково за електронним рецептом.Щоб отримати електронний рецепт, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування, який складає ендокринолог, із визначенням типу та дозування інсуліну. Тому найближчим часом необхідно прийти на прийом до ендокринолога, щоб лікар створив індивідуальний план лікування в електронній системі охорони здоров’я.  

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте