Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
08:44

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Чем в Днепре больным туберкулезом поможет Нацслужба здоровья

Чем в Днепре больным туберкулезом поможет Нацслужба здоровья

В этом году для больных туберкулезом внедрен новый пакет безоплатных услуг.

… Андрею было всего 22 года, когда врачи ошарашили его диагнозом «туберкулез».

Вначале диагноз прозвучал как приговор. Молодой человек отказывался верить, он боялся, что теперь навсегда станет изолированным от родных и друзей, никогда не сможет создать свою семью.

Андрей провел четыре месяца в стационаре, и больше всего хотел вернуться домой - к привычному образу жизни, к ежедневным прогулкам с собакой. Теперь он продолжает лечиться амбулаторно, и в этом процессе есть огромный прогресс.

За время болезни парень многое узнал о туберкулезе и понимает, что это могло произойти с каждым. И очень важно, чтобы у людей были возможности вылечиться.

О том, какие новые возможности в лечение туберкулеза жителям Днепра и Днепропетровской области предоставляет Национальная служба здоровья Украины, Городскому сайту рассказала Наталия Будяк - директор Восточного межрегионального департамента Национальной Службы здоровья Украины.

- Що нового в цьому році у амбулаторному лікуванні хворих на туберкульоз? 

- З 1 квітня 2021 року Нацслужба здоров’я України запровадила  новий пакет - «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Він поліпшує доступність та якість медичних послуг для пацієнтів з туберкульозом. 

Таке надання протитуберкульозної допомоги наближає послугу до пацієнтів і забезпечує безперервність лікування. Тобто, як тільки пацієнт перестає виділяти мікобактерію туберкульозу, що має лабораторне підтвердження, він може лікуватися амбулаторно та жити соціально повноцінним життям. Перебуваючи не в лікарні, а в комфортних умовах удома. А сімейний лікар контролює вживання пацієнтом ліків та результативність лікування.

Передбачена також індивідуальна профілактична робота з хворими на туберкульоз: їх потрібно навчити, як запобігти, чи бодай знизити ймовірність передачі туберкульозу іншим особам.

- Яка для цього проведена робота з медзакладами Дніпропетровської області?

- Національна служба здоров’я України уклала договори на надання цієї групи послуг з 39 закладами первинки Дніпропетровської області на загальну суму понад 16 мільйонів 670 тисяч гривень. Таку допомогу можна отримати в центрах первинної медичної допомоги не тільки у великих містах (Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське), а й у сільських лікарських амбулаторіях, які законтрактувалися з НСЗУ за цим пакетом.

Заклад первинної медичної допомоги отримує 775 грн за одного пацієнта на місяць, але до цього тарифу запроваджені коефіцієнти. Доки пацієнт лікується у сімейного лікаря, до тарифу застосовується коефіцієнт 0,75 і цю суму (приблизно 600 грн) отримуватиме лікар як капітаційну ставку за пацієнта на місяць. Коли ж у ЕСОЗ з’явиться запис про те, що пацієнт «вилікуваний» або «лікування завершено», лікар отримає тариф з коефіцієнтом 2, тобто 1500 грн.

- Які послуги доступні в цьому пакеті?

- До нового пакету входить контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка пацієнтів. А також: 

- динамічне спостереження за станом пацієнта,

- організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі, 

- визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій,

- організація та забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами.

Ці ліки сімейні лікарі отримують від фтизіопульмонологічних центрів.

- Що треба, щоб отримати таку допомогу безкоштовно?

- Щоб отримати таку допомогу безоплатно, пацієнт повинен мати електронне направлення з відповідним діагнозом, видане лікарем-фтизіатром. Пацієнт звертається у найближчий заклад первинної допомоги, який має контракт з НСЗУ за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».

- А на яких умовах зараз працюють тубдіспансери?

- У 2021 році НСЗУ контрактує за пакетом «Діагностика та лікування дорослих і дітей із туберкульозом у стаціонарних та амбулаторних умовах» один протитуберкульозний заклад на адміністративно-територіальній одиниці. Такою є вимога стратегії протидії туберкульозу, яка була затверджена у минулому році. В нашій області контракт на лікування всіх пацієнтів з туберкульозом має КП "Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об’єднання «Фтизіатрія» . Закупівлі ліків для хворих туберкульозного профілю залишаються централізованими й надалі здійснюватимуться через державний бюджет.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Хлола  (24.07.21 19:10): изолировать надо таких "пациентов" и не выпускать на свободу никогда. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте