Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
00:56

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Где в Днепре и области помогут при онкопроблемах?

Где в Днепре и области помогут при онкопроблемах?

В новой рубрике Городской сайт поможет найти ответы на самые актуальные вопросы, связанные с медицинской помощью и услугами в Днепропетровской области.

И наша первая публикация посвящена онкологическим проблемам, которые, как незваный гость, могут прийти внезапно и, казалось бы, ниоткуда…

…Январь 2021 года. Праздничное время рождественских каникул, казалось бы, предназначено только для радости.

Но жительнице Днепра Валентине Дмитриевне было не до праздника. Она случайно нащупала что-то твердое в груди, сердце тревожно забилось, на глаза навернулись слезы. Она вспомнила, что мама умерла от рака именно в таком возрасте…

В отчаянии Валентина позвонила дочери. Но дочь успокоила: все хорошо, не надо сразу паниковать, однако провериться не помешает. Женщина обратилась к своему семейному врачу, а тот уже направил на обследование. И не зря, потому что маммография показала в нее начало формирования новообразования и помогла сразу же начать лечение.

К тому же, пациентка получила услугу бесплатно, так как об этом позаботилась Национальная служба здоровья Украины. Инструментальные исследования для раннего выявления рака включены в Программу медицинских гарантий 2021 и являются одними из приоритетных в нашей страны.

Онкозаболевания способны разделить привычное повседневную жизнь на «до» и страшное «после». Рак не щадит никого, его обнаруживают у людей разного возраста, расы, социального статуса.

Как работает Программа медицинских гарантий по ранней онкодиагностике, нам рассказала Наталия БУДЯК – директор Восточного межрегионального департамента Национальной Службы здоровья Украины.


- Які послуги з ранньої діагностики онкозахворювань можуть отримати громадяни?

- Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. За даними Національного канцер-реєстру, щорічно близько 140 тисяч українців дізнаються, що у них рак. Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку.

Щороку від раку помирають більше 65 тисяч українців, 35% з них – люди працездатного віку. Показник смертності при цьому є значно вищим в порівнянні з розвинутими країнами Європи.

Українці часто звертаються до лікарів, маючи вже запущені форми онкозахворювань. Це впливає і рівень виживаності, і на вартість лікування. Що раніше виявлено хворобу, то більше шансів упацієнта успішно її вилікувати. Впровадження ранньої діагностики онкозахворювань даєможливість врятувати тисячі життів наших громадян. Саме тому інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень - мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія - визначено Нацслужбою здоров’я України пріоритетними послугами.

Мамографія– це обстеження молочної залози - дозволяє побачити аномальне розвиток тканини за два роки до того, як лікар або жінка, зможуть виявити такі зміни пальпацієй (руками).

За даними ВООЗ, рак товстої кишки займає четверте місце по захворюваності в світі, тому колоноскопія – це ефективна процедура, яка дозволяє лікарю під час дослідження видалити поліпи та аденоми, які через час могли б викликати рак.

Цистоскопія може використовуватися як допоміжний метод для діагностики простатиту, аденоми й раку простати.

- Який механізм отримання таких послуг?

- Перш за все, пацієнт повинен звернутися до лікаря, з яким уклав декларацію. Лікар, з огляду на стан здоров'я, вік і схильність до певних захворювань або ризик спадковості, визначить потребу в проведенні обстежень для ранньої діагностики онкозахворювань. Також при необхідності сімейний лікар випишеелектронне направлення на лабораторні або інструментальні дослідження, на консультацію до лікарів-спеціалістів, - наприклад, до онколога, ендокринолога, мамолога. З електронним направленням лікаря ці послуги є для пацієнта безкоштовними у медзакладах, які мають договір с НСЗУ про медичне обслуговування населення за даним пакетом послуг.

Усі обстеження проводяться із дотриманням стандартів знеболення.

- Чи впливає вік пацієнта на отримання такої послуги?

- Якщо пацієнту або пацієнтці менше 50 років та в нього є електронне направлення на ЕФГДС, бронхоскопію, цистоскопію або гістероскопію, він (вона) також можуть отримати таку послугу безкоштовно в межах пакету Програми медичних гарантій «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах». Це ж стосується пацієнтів у віці до 40 років за пакетами «Мамографія» та «Колоноскопія».

- З якими медичними закладами у Дніпропетровській області НСЗУ уклала контракти на ранню діагностику онкозахворювань?

- 76 закладів Дніпропетровської області підписали договори з НСЗУ на надання таких пріоритетних послуг. Серед них - 10 приватних клінік та 3 ФОП. Це свідчить про обґрунтованість тарифів, за яким оплачуються надані послуги, і лікарням вигідно укладати договори з Нацслужбою здоров’я.

Укладено договорів на суму близько 30 млн. гривень. В січні-квітні медзакладам Дніпропетровської області було перераховано 10,3 млн. гривень за надання цих послуг.

Оплата відбувається за проведене дослідження за тарифами , які закріплені Постановою КМУ 133 від 15 лютого 2021. Наприклад, тариф на медичні послуги з проведення гістероскопії в амбулаторних умовах визначається якставка на медичну послугу, яка становить 2109 гривень, за бронхоскопію – 1039 грн.

- Як дізнатися, який заклад надає ту чи іншу послугу, згідно з програмами медичних гарантій?

- Всю інформацію можна знайти на сайті НСЗУ в розділі Е-дані, Аналітичні панелі, Укладені договори про медичне обслуговування населення. Або зателефонувати до контакт-центру 16-77. - Які умови мають виконати медичні заклади, щоб отримати контракт та надавати послуги з ранньої діагностики. Чи зменшилася кількість таких закладів, чи, навпаки, збільшилася?

- Щоб заключити договір з НСЗУ, заклад має відповідати вимогам, які визначає постанова КМУ від 28.03.2018 № 391.

Їх усього п’ять:

  1.  Мати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики
  2. Мати необхідне оснащення
  3. Створити умови вільного доступу до будівлі та приміщень медзакладу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
  4. Заклад має бути зареєстрований як юридична особа (крім державної та комунальної установи) або як фізична особа-підприємець
  5. Відповідати критеріям, установленим у порядку використання коштів відповідної бюджетної програми, на виконання якої укладаються договори про медичне обслуговування населення.

Наприклад, щоб надавати послугу мамографії, медзаклад повинен мати апарат рентгенівський мамографічний цифровий або апарат рентгенівський мамографічний аналоговий з оцифровувачем, в закладі повинен працювати лікар–ренгенолог, ренгенолаборант, повинна бути діюча ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю рентгенологія.

У минулому році у Дніпропетровській області було 49 лікарень, які надавали послуги ранньої онкодіагностики, в цьому році вже 76 . Але оголошення на надання таких послуг можуть бути відкрити ще неодноразово протягом року, і заклади , які відповідають вимогам можуть подати заяву та додатися до цього переліку.

Пам'ятайте, що онкозахворювання не беруть вихідних, не йдуть на карантин! Не нехтуйте своїм здоров'ям – звертайтесь до лікаря та щорічно проходьте профілактичні огляди.

Адже рак на ранніх стадіях виліковний!



Gorod.dp.ua на Facebook.


Таня  (11.06.21 12:55): Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку.
А вы пугаете коронавирусом...
Ответить | С цитатой
.  (11.06.21 12:54): вы для начала огласите цены, чтобы человек с онкозаболеванием не тратил силы, добираясь к пунктам помощи
с уровнем наших зарплат и пенсий можно рассчитывать лишь на йод, зеленку и касторку
Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте