Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
05:20

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У ДніпроОДА пройшов майстерклас із петриківського розпису

|«« «« »» »»|

В облдержадміністрації пройшов майстерклас із петриківського розпису. Його провели студентки Дніпропетровського мистецько-художнього коледжу культури. Таємницями унікальної техніки малювання ділилися з працівниками ОДА.

«Наші двері завжди відкриті для творчості. Серед працівників ДніпроОДА багато охочих пройти майстерклас із петриківського розпису. Сьогодні адмінбудівля зарясніє кольорами», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

Майстерклас організували облдержадміністрація та мистецько-художній коледж.

«Майстеркласи проводять студенти і молодших, і старших курсів. У такий спосіб діти набувають педагогічного досвіду. І з кожним заняттям самі дорослішають», – розповіла заслужений майстер народної творчості України Тетяна Гарькава.

Молоді майстрині знайомлять учасників із технікою, стилістикою, інструментами. Традиціями, яким вже понад 500 років, додала Тетяна Гарькава.

Юні виховательки кажуть, малювання заспокоює. А ще може захопити так, що забуваєш про всі проблеми.

«Головна «родзинка» петриківського розпису – у простоті. Дивишся на техніку виконання – наче складно. Та в процесі навчання виявляється, доволі легко. І тоді отримуєш насолоду», – сказала студентка коледжу Вікторія Мунтян.

Серед унікальних цікавинок петриківського розпису – відображення природних кольорів Дніпропетровщини.

А ще – перехідний мазок. Пензликом спочатку набираєш фарбу світлого тону, після – кінчик вмочуєш у темніший, або навпаки. Все залежить від того, на якому фоні малюєш, каже Вікторія Мунтян.

«Петриківський розпис – те, що відрізняє Дніпропетровщину. Це наша гордість. Хочу більше дізнатися про традицію рідного краю», – розповіла начальниця управління департаменту економічного розвитку ОДА Світлана Лагутенко.

Учасники спочатку тренувалися малювати на папері, після – оздоблювали кухонні дощечки.

«Давно мріяла потрапити на такий майстерклас, тож із задоволенням скористалася нагодою. Тепер планую в петриківському стилі оздобити предмети побуту у власній оселі. Буде що передати нащадкам», – сказала працівниця управління персоналу апарату ОДА Вікторія Савенко.

Один із секретів «петриківки» – листочок не повинен перекривати квітку, каже студентка коледжу Глорія Бондаренко.

Використовують і «петушіння». Зображення оздоблюють контрастними лініями та деталями, аби додати йому об’єму.

«Раніше не малював, але цікаво було спробувати. Мені сподобалося. Дякую майстрині – вона доступно все пояснювала. Хоча робити мазки було доволі складно», – поділився працівник ОДА Анатолій Лашко.

Петриківський розпис включений ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті