Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
02:02

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре планируют спасать старинный дом на Староказацкой, 15

В Днепре планируют спасать старинный дом на Староказацкой, 15

Непродуманный ремонт здания уничтожил его богатые внутренние интерьеры и привел к появлению трещин и проседания здания.

Этот дореволюционный дом с богатым внешним декором – одно из украшений исторического центра Днепра. К сожалению, состояние здания вызывает тревогу – оно проседает и покрывается трещинами.

Дом обследовали специалисты городского Управления по вопросам охраны культурного наследия, придя к следующим выводам:

Разом з представниками управляючої компанії ТОВ "Екологія-Д" було обстежено стан фасадів пам'ятки архітектури "Прибутковий будинок" по вул. Старокозацькій, 15, з метою визначення порядку проведення поточних ремонтних робіт і подальших ремонтно-реставраційних.

Наприкінці 1980-х - на початку 1990-х років було проведено капітальний ремонт будівлі, з влаштуванням залізобетонних перекриттів та втратою первісних інтер'єрів. Додаткове навантаження на конструкції (непередбачене при будівництві) призвело до появи тріщін та часткового просідання пам'ятки.

Історична довідка: за матеріалами В. Старостіна. Домоволодіння було утворено ще у середині 1790-х рр., відповідно до плану міста, затвердженого 23 лютого 1792 р.

У червні 1856 р. домоволодіння, що на той час належить колезькому асесору Йосипу Миколайовичу Адамовичу, продається протоієрею Григорію Іоновичу Стадницькому. При ньому на ділянці будується новий дерев’яний будинок на 10 кімнат для великої родини священика. У 1882 р. Стадницький Г. І. помирає, і через 13 років, у 1895 р., ділянку з будинком продають купцю 2-ї гільдії Василю Григоровичу Заморуєву. Новий кам’яний прибутковий будинок було закінчено у 1902 р., автор проекту – невідомий. Ліпне оздоблення фасаду виконала скульптурна майстерня «Н. А. Фомічев та С. Е. Редлер».

Квартири в будинку не здавались під установи, але мешканці будинку часто суміщали житло з бізнесом. Таким чином, тут розміщувалось представництво чайної торгівлі «Висоцькій та Ко», агентство «Провідник», агентурна контора С. Л. Брацлавського. Приживали: директор музичного училища Д. П. Губарєв, інженери, вчителя та лікарі. Один з них, лікар Альберт Якимович Говсєєв, проживав та поводив прийом пацієнтів і після революції.

Під час військовий дій ВВВ будинок не постраждав. У 1980-х рр. було зроблено капітальний ремонт, під час якого повністю знищено ліпний декор інтер’єрів. Проте, фасад будинку було реставровано, відновлено парадні дерев’яні двері».

Главное, чтобы на реставрацию здания нашлись средства…

Фото – Олег Беседин.





Gorod.dp.ua на Facebook.


Днепр_2  (19.03.21 16:01): Богатый внешний декор достался нищете.
По другому не бывает.
Ответить | С цитатой
Малина  (18.03.21 18:42): Спасать, как обычно, будут методом сноса. По другому почему-то не получается у наших "спасателей". Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
Житель  (18.03.21 16:03): Ермолаев уже побеспокоился о доме на Шевченко 18, что бы убрать его из
Переченя объектов культурного наследия Днепропетровской области.
Ответить | С цитатой
Гэндальф Серый  (18.03.21 13:16): К примеру во Львове с такого дома пылинки бы сдували , но ему повезло родиться в Екатеринославе . Ответить | С цитатой
Филат Баристович  (18.03.21 12:19): не беспокойтесь! кучерявый пан ермалаев решит эту проблему, вместо убогого здания с трещинами и непонятным заумным экстерьером, построит современный дом с дизайном тюрьмы:))) Ответить | С цитатой
Риелтор Денис  (18.03.21 11:15): Только Ермолаев может спасти данное здание! Он спасает все исторические здания! Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн финансовой помощи для полиции Горсовет выделил в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте