Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
14:18

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как наш город выглядел полтора века назад на картах военных топографов

Как наш город выглядел полтора века назад на картах военных топографов

Известный днепровский исследователь истории города, блогер и журналист Артём Костюк представил редчайшие карты Екатеринослава и нашей губернии 1853 года.

Городской сайт неоднократно писал об удивительных открытиях и проектах Артёма Костюка.

Рассказывали мы и о его проекте OldMaps, в котором Костюк представляет редкие старинные карты и схемы, связанные с нашим городом и регионом.

И вот – очередное интереснейшее открытие, о котором Артём сообщил следующее:

«Це справжня сенсація. Я дуже радий, що у Дніпра з'явилася можливість вивчати ці унікальні матеріали. А з інтерактивом OldMaps вони придбали потрійну інформаційну цінність.

Дуже дякуємо Сергію Чигвінцеву - він знайшов ці скарби. Також дякую користувачам OldMaps за донати, на які ми ці карти змогли придбати.

Я написав реліз де коротко про них розказав, також показав декілька цікавих місць, які знайшов у процесі прив'язки. До речі, охоплення нового шару дуже велике: вся сучасна територія міста, багато передмість, потрапив навіть Новомосковськ. Користуйтеся!».

На сайте oldmaps.dp.ua Артём Костюк болем подробно рассказывает об этих картах и представляет их:

«У цьому релізі ви побачите воістину рідкісний і унікальний матеріал.

По правді кажучи, не пригадаю, щоб я, стикаючись з великою кількістю різноманітних карт, коли-небудь бачив настільки точні, якісні та інформативні карти тих років. На додаток до всього ці карти в три рази детальніші ніж всім відомі карти “Трьохверстовки” Шуберта – їх масштаб становить 1 дюйм = 500 сажнів (1 верста). Ще вони кольорові. Ідеально.

Завдяки співавтору проекту Сергію Чигвінцеву, який знайшов і замовив їх в Санкт-Петербурзькому архіві, а також користувачам OldMaps, які зібрали донати на покупку файлів, тепер у міста з’явилася унікальна можливість вивчати ці карти.

Ці, свого часу секретні карти, були створені спеціально для штабу армії картографами Корпусу військових топографів Російської імператорської армії. Для проведення топографічної зйомки в масштабі, в якому вони складені, одному офіцеру надавалося 9 нижніх чинів. Складена місцевість малювалася на окремих квадратних аркушах і структурувалася в один великий збірний аркуш губернії:


Щоб покрити весь Катеринослав і околиці нам потрібно було придбати 4 фрагмента із збірного аркуша, коротко розкажу про кожний фрагмент, а також покажу кілька цікавих місць, знайдених при прив’язці.

Аркуш 1

Перший аркуш охоплює територію на захід від сучасного Слобожанського проспекту до селища Кіровське і від Дніпра до села Спаське на північ.

На документах позначені масштаб, територія, прізвище топографа і дата зйомки – у випадку з цим аркушем це з 15 червня по 15 серпня 1853 року. Згодом ці карти доповнювалися і актуалізувалися – домальовували об’єкти, робилися заплатки. На щастя, в нашому випадку доповнень було знайдено мінімум, це означає, що наші аркуши оригінальні, видані у 1853 році. Офіцер, що доповнює карти також згаданий в документі, за підписом Емільяна Вікторовича фон Руге, генерал-лейтенанта імператорської армії.


Аркуш 2

Охоплює на лівому березі Самарські плавні з колонією Йозефсталь, Підгородне, Новомосковськ, Орлівщину, Піщанку і Новоселівку. Тут в найдрібніших деталях видно зниклу колонію Йозефсталь і залишки фортеці Катеринослав-1.


Аркуш 3

На цьому аркуші розташований весь Катеринослав, Нові Кодаки, Діївка, Сухачівка на захід і до Сурсько-Литовського на південь. На цьому аркуші якраз чітко проглядається домальовування. В якому саме році цей аркуш актуалізували – невідомо, але точно відомо, що в 1853 році залізниці в Катеринославі ще не було. Але був наплавний міст і навіть церква в районі вокзалу. Тонкою сірою лінією намальована залізнична гілка і позначена церква на Старомостовій площі.


Аркуш 4

Також велике охоплення. У квадрат потрапили сучасні Одинковка, Ігрень, Старі Кодаки, Ямбург, Любимівка, Придніпровськ, Іларіонове. З цікавого, наприклад Старі Кодаки і Кодацький поріг з каналом. Сама фортеця, як і багато інших, позначена просто зірочкою».


С полной версией этого материала и со сравнительными картами прошлого и настоящего можно ознакомиться на сайте oldmaps.dp.ua по следующей ссылке.
Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте