Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
15:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Костянтин Пінчук: Два роки служіння Dnipro Opera

Костянтин Пінчук: Два роки служіння Dnipro Opera

Директор-художній керівник Дніпропетровського академічного театру опери та балету (Dnipro Opera) відверто розповів нашому сайту про два роки наполегливої творчої та адміністративної діяльності на користь мистецтву.

Але, перш ніж перейти до спілкування, дозвольте вам нагадати творчий шлях нашого співрозмовника.

Костянтин Пінчук – Театральне дос’є:

Створив перший в Україні антрепризний театр класичного танцю Classical Grand Ballet, головною ідеєю якого була підтримка традицій класичного мистецтва в Україні.

Організував багато концертів, театральних постановок і спортивних свят.

Ініціює та бере активну участь в організації та розробці фестивалів. За його сприяння та підтримки щорічно з успіхом проходить вагома подія у культурному житті міста – всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Феєрія Дніпра».

Піднімає престиж української культури та мистецтва на міжнародній арені, організовуючи гастролі артистів за кордоном (США, Мексика, Іспанія, Італія, Швеція, Німеччина, Голландія, Бельгія, Франція, Китай).

Як режисер створив ексклюзивну гала-програму концертів «Зірки світового балету» за участю всесвітньо відомих танцюристів, серед яких - Ілзе Лієпа, Олена Філіп`єва, Наталія Мацак, Фетон Міоцці, Оксана Бондарєва, Івата Моріхіро, Джессіка Мазей та багато інших.

Як художник-постановник створив авторські постановки вистав «Ромео і Джульєтта», «Моя Кармен», «Лускунчик», «Снігова королева», «Лебедине озеро», «Спляча красуня», «Білосніжка і сім гномів» в тандемі з відомими режисерами - Юрієм Чайкою, Андрієм Литвиновим, Володимиром Трощенко, Євгеном Кайгородовим, Carlo Antonio De Lucia.

Ініціював та створив на базі «Dnipro Оpera» таку необхідну, значиму та перспективну для міста, і в цілому для становлення співочої педагогіки школу вокалу «Bel Canto».

Бере активну участь у творчій і навчальній роботі Дніпровської хореографічної школи та у культурному житті міста Дніпро.

-У 2019 році ви стали очільником мистецької перлини Придніпров’я – Дніпропетровського академічного театру опери та балету. Це була своєрідна перевірка на лідерство. З якими проблемами стикнулися? Розкажіть про реалії того часу, що залишили вам?

-Я прийшов до театру у період його творчого застою. Було усвідомлення необхідності негайних змін. Головні завдання, які стояли переді мною, - формування міцної команди, розробка концепції реформи та стратегії її реалізації, створення умов для роботи по-новому, досягнення перших результатів.

До чого призвели театр стратегії попереднього керівництва? До тріщини в творчому та адміністративному фундаменті головного закладу мистецтва Придніпров`я. І я мав працювати над тими наслідками, і до сих пір продовжую це робити.

- Розкажіть про творчі надбання театру, мистецькі досягнення колективу за останні два роки.

- Розумієте, за два роки неможливо повністю змінити та удосконалити репертуар. Цього проміжку часу досить, щоб почала вимальовуватись інша репертуарна політика Dnipro Opera, спрямована на розширення глядацької аудиторії. Але його замало, щоб мати великий якісний репертуар.

За цей період вже вдалося сформувати вектор розвитку театру і почати діяти в тому напрямку. І в цьому, я вважаю, проявляється характер та особистість директора – художнього керівника, його естетичні смаки. Про це свідчить і висока оцінка колег, зарубіжних партнерів, глядачів та критиків.

Я з гордістю можу сказати, що ми поставили такі видатні опери як «Набукко» Джузеппе Верді, «Мадам Батерфляй» Джакомо Пуччіні, балет «Білосніжка та семеро гномів» Б. Павловського та безліч важливих концертних програм.

Творча довідка: ПРЕМ`ЄРИ «Dnipro Opera» (46-47-й театральні сезони 2019-2020):

Балет «Лускунчик», П. І. Чайковський ( лютий 2019)

Концертна програма «Ніч в опері» (29.03.2019)

Балет «Великий вальс», Й. Штраус (червень 2019)

Концертна програма «Привид опери» (27.08.2019)

Концерт класичної музики та пісочної анимації, музично-візуальний перформанс «Пори року», А. Вівальді, А. П`яццолла (18.09.2019)

Оперета «Містер Ікс», І. Кальман (27.10.2019)

Балет «Білосніжка та семеро гномів», Б. Павловський (9.11.2019)

Опера «Набукко», Джузеппе Верді (11.12.2019)

Концертна програма «Гранд концерт до дня народження театру» (26.12.2019)

Нова музична редакція опери"Борис Годунов", М. П.Мусоргський (28.12.2019)

Гала-концерт «Свято на пуантах» (31.01.2020)

Концертна програма Пам`яті небесної сотні (20.02.2020)

Концертна програма «Симфо-шоу» (27.08. 2020)

Gala – concert «LOVE Opera» (15.10. 2020)

Симфонічна казка С. Прокоф’єва «Петрик і Вовк» (18.10.2020)

Gala –concert «Український формат» (23.10.2020)

Концерт артистів оркестру «Від Баха до Бітлз» (13.11.2020)

Театралізована зоологічна фантазія для дітей «Карнавал тварин» (19.11.2020)

Опера «Мадам Баттерфляй», Джакомо Пуччіні (27.11.2020)

Ретро-вечірка «Краща музична колекція епохи» (7.12.20)

Вечір італійської музики «O Sole Mio» (11.12. 2020)

Концерт- присвята «Людвіг ван Бетховен» (15. 12.2020)

Концертна програма «Мелодії Різдвяної ночі» (25.12. 2020)

- Зарубіжні гастролі театральної трупи за кордон стають стабільним явищем. Наскільки легко чи важко реалізовувати цей важливий напрямок вашої діяльності?

- Наш намір знайти і зайняти постійну нішу в культурному просторі Європи перетворюється в реальність. У рамках програми «Український театр в європейському культурному просторі» у 46-му театральному сезоні ми організували ряд культурно-мистецьких події у США, Китаї, Німеччині, Франції, Польщі, Нідерландах, Бельгії, Швейцарії та Італії. З цього погляду, відбувається зміцнення ролі культури та забезпечення транскордонного і міжгалузевого співробітництва, підтримуються демократичні процеси, міжкультурний діалог, а отже, це значний внесок у загальноєвропейську інтеграцію.

Творча довідка: ГАСТРОЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ «Dnipro Opera» (46-й театральний сезон 2019-2020):

США - Балети «Лускунчик», «Лебедине озеро», П. І. Чайковський (2 листопада - 30 грудня 2019)

Франція, Німеччина,Швейцарія - Балет «Білосніжка та семеро гномів», Б. Павловський,

Балет «Лебедине озеро», П. І. Чайковський (18 листопада - 15 грудня 2019)

Китай - Балет «Дон Кіхот», Л. Мінкус, Балет «Лебедине озеро», П. І. Чайковський (18 грудня 2019 - 6 січня 2020)

Нідерланди, Бельгія - Опера «Набукко», Джузеппе Верді (12 січня - 10 лютого 2020) Польща - Балет «Лебедине озеро»,П. І. Чайковський (27 січня - 1 лютого 2020)

Італія, м.Трієст (Teatro Lirico Giuseppe Verdidi Trieste) - Опера"Борис Годунов", М. П.Мусоргський(27 січня - 15 лютого 2020).

- Гастрольна діяльність не єдина із ваших стратегічних дій. Що ще потребує особливої уваги?

-Звісно, не єдина. Особливим піклуванням є також сучасне технічне переоснащення театру. Пишаємось, що мали змогу зробити кроки і в цьому напрямку – придбати світловий пульт та деякі музичні інструменти для оркестру.

А ще, театр активно займається благодійною діяльністю. Артисти театру постійно організовують та беруть участь у благодійних концертах для воїнів та поранених з АТО у лікарнях, шпиталях та військових частинах, тим самим підтримають бойовий дух та настрій захисників. Театр постійно запрошує безкоштовно відвідати свої вистави та концерти воїнів з АТО та переселенців з Луганської та Донецької областей. Також артисти опери, балету та музиканти беруть активну участь у благодійних концертах на підтримку хворих дітей відділення гематології в обласній лікарні.

- До речі, давайте поговоримо про високе мистецтво в реаліях пандемії, особливості функціонування театру в умовах карантинних обмежень.

- Наразі ми переживаємо тяжкі часи… Призупинено гастрольну діяльність театру, працюємо на 50 відсотків глядацької зали з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм. Не вистачає обігових коштів. Проте, ми маємо бути вище обставин, натхненно продовжуємо діяти і будувати плани на майбутнє.

- Чим плануєте дивувати культурний бомонд міста у 2021 році, яким буде ваш крок у майбутнє?

- Ми маємо досить масштабні плани та з позитивом дивимося у перспективу. По-перше, це продовження формування нового класичного репертуару театру. В рамках творчого напрямку року: прем’єра довгоочікуваного балету-казки «Попелюшка», С. Прокоф`єва, рок - опера Ігоря Поклада "Цар Ірод", здобуття гранту на постановку балету "Лісова пісня", балет «Майстер та Маргарита», мюзикл "В джазі самі дівчата", опера "Євгеній Онєгін", опера "Богема", опера «Царева наречена»…

По-друге, звісно гастролі. Наші міжнародні амбіції - широкої географії. На разі тривають перемовини відносно гастролей «Dnipro Opera» з директорами провідних театрів міжнародного рівня, продюсерами та імпресаріо. Маємо в планах гастролі до Швейцарії з відомою оперою Джузеппе Верді «Травіата», до США з балетами П. Чайковського «Лебедине озеро» та «Лускунчик», до Італії з оперою Миколи Римського - Корсакова «Царева наречена».

В планах також підвищення заробітної плати в два рази. Маємо не втрачати солістів, а залучати нових перспективних. Адже нині у нас найнижчі заробітні плати серед оперних театрів України.

Ми прагнемо стати театром європейського рівня та візитною карткою Придніпров'я. Я сподіваюсь, що налагодиться діалог з новим керівництвом області та депутатським корпусом. На щастя, серед цих людей багато тих, хто мислить тверезо, готові до діалогу, відвідує театр, та з повагою і любов'ю ставиться до мистецтва. Тож, віримо у краще! Будьте здорові та любіть театр! До зустрічі в Dnipro Opera!

-Дякую! І вам успіхів!



Константин Пинчук.
Константин Пинчук.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте