Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вт, 16 апреля 2024
17:14

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Каким был Днепропетровск накануне оккупации

Каким был Днепропетровск накануне оккупации

Известный днепровский блогер и журналист Артём Костюк представил очередную серию старых уникальных карт, которые показывают, каким был Днепропетровск в августе 1941-го.

Городской сайт уже рассказывал о новом интереснейшем проекте Артёма Костюка, который посвящен старым картам нашего города.

И вот на сайте oldmaps.dp.ua появилась новая серия интереснейших карт. Они показывают, каким был наш город 21 августа 1941 года – за считанные дни до того, как был оккупирован.

Эту серию карт Артём комментирует следующим образом:

Цей шар буде складатися з двох аерофотознімків різних серій, які покриють центральну частину міста і більшу частину лівого берега. Прив’язувати я почав правобережну частину знімком №2834/121 з масштабом 1:18000, який охоплює квадрат від вокзалу до вул. Вернадського (Дзержинського) і від Дніпра до вул. М. Драгоманова (Димитрова):


Це вже не перший на сайті знімок, датований цим днем. Попередній файл гіршої якості, але з набагато більшим охопленням, отриманий з іншого невідомого джерела. Той знімок не міг нам показати дрібні деталі в центрі міста, але тепер, після придбання нового файлу, у нас з’явилася можливість побачити ще не зруйнований центр в усій красі – навіть трамвайні лінії. Давайте подивимося, що цікавого на ньому можна розглянути…

Центральна площа. Дуже добре проглядається трамвайне кільце навколо сучасного Пасажу. Виявляється, це було полуторне кільце з резервним відгалуженням. Всі колії в той день були повністю зайняті трамвайними вагонами:


Поруч з неіснуючим сьогодні фрагментом вул. Троїцької (Червоної), я побачив дивне скупчення об’єктів. У тому районі тоді був ринок, можливо це торгові ряди:


Дуже добре видно, як протікала Половиця в районі Воскресенської вулиці. Так само видно міст через річку на вул. Володимира Великого (Плеханова), а сама вулиця незабаром змінить напрямок:


Чітко видно існуючу менше десяти років естраду, яка знаходилася у східного боку озера в парку Глоби:


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте