Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
22:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Петриковка и Сан-Марино обменялись мэрами

Петриковка и Сан-Марино обменялись мэрами

На необычный эксперимент решились в Петриковке Днепропетровской области. Наш, известный во всем мире своей росписью поселок и одна из самых древних и маленьких республик мира Сан-Марино обменялись своими руководителями. Эксперимент будет продолжаться месяц.

О нем на своей странице в Фейсбук сообщила известная днепровская общественница и представитель сферы туризма Нонна Тимощенко.

Она в составе украинской делегации как раз находится в Сан-Марино и сообщает о следующем:

«Що поєднує ці населені пункти, створені в різні часи у різних частинах Європи?

Селище Петриківка і місто Сан-Маріно схожі за кількістю своїх жителів: за останнім переписом перше налічує близько п’яти тисяч, друге – більше чотирьох тисяч мешканців. Але головне, що їх поєднувало з моменту появи на мапі світу – це дух свободи і незалежності їхніх створювачів: Петриківку, за стародавніми переказами, заснував козак Петрик, який брав пiд своє заступництво скривджених біглих кріпаків, а Сан-Маріно – перетворившийся на каменяра чернець Марін, якого переслідували через віру.

Петриківка, утворена як зимівник козака Петрика на березі річки Чаплинки і в подальшому розширена за рахунок переселенців із підтоплюваної сусідньої Курилівки – зимівника останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, питання громади вирішувала сходом на місцевому майдані – осередку української демократії. Сан-Маріно починалося з келії на вершині гори Тирано, до якої сходилися богомольці і де невдовзі утворився незалежний від імператора і від папи невеликий монастир, названий ім’ям свого засновника Святого Маріна, канонізованого за життя.

Потужні стіни монастиря Сан-Маріно давали його мешканцям відчуття свободи. Але у різні часи їх права намагалися утискати, як і незалежність козацької вольниці Петриківки. Як стан вільного українського поселення Петриківки у тодішній російській імперії, так і відносини Сан-Маріно з папською церквою ускладнювались, оскільки вони надавали притулок волелюбним утікачам, перші – від кріпосників, другі – з папських володінь.

Петриківка ніколи не знала кріпацтва, навіть за часів знищення Запорозької Січі вона мала статус казенної слободи. Сан-Маріно також уникло невольницької долі, навіть такий відомий завойовник як Наполеон Бонапарт не торкнув республіки i запропонував їй союзницькі стосунки.

Історія цих двох населених пунктів дуже схожа за духом.

Чи відчують мери цю схожість і чи зможуть задіяти її для спільного збереження традицій волелюбності та свободи?».

Надеемся, для представителей Петриковской власти этот визит в колыбель европейской свободы и демократии окажется полезен в будущем.

Фото: Нонна Тимощенко





Gorod.dp.ua на Facebook.


отакий шуруп ти і є  (25.06.19 12:08): як завжди дуркуєш Ответить | С цитатой
Sunshiny  (24.06.19 18:37): В Петриковке находился мэр итальянского города Санта-Маринелла господин Пьетро Тидей, а не из Сан-Марино. Ответить | С цитатой | Обсуждение: 1
FM Достоевский  (24.06.19 16:50): А, есливдругшо, сидеть за расхищение муниципальной собственности будут оба? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (6)

•  На Дніпропетровщині відбувається пошукова операція 13-річної Марини Волошко (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте