Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
15:27

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

У ДНУ імені Олеся Гончара відбулася презентація збірки біографічних нарисів «Ректори ДНУ (1918-2018)»

|«« «« »» »»|

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла презентація збірки біографічних нарисів про видатних особистостей в історії закладу – «Ректори ДНУ (1918-2018)». Автором унікального видання є відомий учений – кандидат біологічних наук, професор кафедри теоретичної фізики, історик науки і знаний краєзнавець, доктор історичних наук Варфоломій Савчук.

Книга «Ректори Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара» відкриває цикл видань, створених спеціально до відзначення 100-літнього ювілею класичного університету і покликаних відтворити його славний історичний шлях. Адже як і всі провідні освітні заклади світу, що мають не тільки потужну матеріально-технічну базу, кількісні і якісні показники науково-педагогічного складу та студентського загалу, ДНУ звертається й до проблеми історичної пам’яті, закарбованої якраз у подібних виданнях.

Таким своєрідним маркером історичної пам’яті альма-матер стала книга Варфоломія Савчука, присвячена ректорському корпусу ДНУ, – людям, які впродовж століття були лідерами багатотисячного колективу університету, організаційною силою його поступу до вершин загальнонаціонального та міжнародного визнання.

До слова, ідея зібрати у книжковій формі відому інформацію про ректорів усіх поколінь народилася в університеті ще на початку 2000-х років. І от нещодавно за фінансової підтримки Дніпропетровської обласної ради у видавництві «Ліра» вийшла перша масштабна версія такого видання, що містить 26 біографічних нарисів про очільників ДНУ.

Привітати автора із завершенням його 10-літньої кропіткої пошукової праці на презентацію прийшли радник голови Дніпропетровської обласної ради Віктор Сергєєв, ректор ДНУ Микола Поляков, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Валентин Іваненко, автор портретів ректорів Василь Тевяшов, декан історичного факультету Сергій Світленко, заступник директора наукової бібліотеки Людмила Лучка, директор видавництва «Ліра» Оксана Нечай, викладачі та студенти ДНУ.

У своєму вітальному слові радник голови Дніпропетровської обласної ради Віктор Сергєєв зазначив, що, сприяючи виходу цієї книги, депутатський корпус обласної ради прийняв цілковито мудре рішення, адже інвестиції в освіту – це завжди найвигідніше капіталовкладення.

«Представлена сьогодні монографія – серйозна науково-історична праця, яка уміло доносить об’єктивну історичну правду. А це є визначальним для розвитку соціального діалогу, в результаті якого можна віднайти компроміси, такі необхідні для нашого спільного поступу. Переконаний, що, виявивши увагу до такого важливого видавничого проекту, обласна влада віднині зможе ще більше зорієнтувати розвиток освіти та науки дніпровського регіону в цілому й ДНУ ім. О.Гончара зокрема», – сказав Віктор Володимирович.
У свою чергу, із подякою за підтримку незвичного авторського проекту, повних аналогів якого в Україні наразі немає, виступив ректор ДНУ Микола Поляков. Він зазначив, що репрезентативна наукова праця Варформія Савчука стане гідним пам’ятником для всіх ректорів, які в різні роки робили особистий внесок в розбудову дніпровського університету.
«Без сумніву, вона допоможе нам ще більше зрозуміти місію і стратегію історичного розвитку нашого рідного закладу», – підкреслив Микола Вікторович.
Розглядаючи питання управлінської еліти, це одноосібне документальне дослідження насправді стає унікальним, адже відкриває нові постаті та події з історії центрального університету регіону. Так, у книзі вперше на основі опублікованих і неопублікованих архівних джерел та літератури з історії ДНУ простежено життєвий і творчий шлях усіх 26-ти ректорів університету в місті на Дніпрі. Та цей історико-персоналістичний вектор реалізується не у відокремленому вигляді, а на тлі славетної, а часом і трагічної історії університету. Наприклад, завзята пошукова робота вченого В. Савчука посприяла поверненню до університетського літопису імен двох (невідомих досі) репресованих у 1930-ті роки ректорів – Франца Андрійовича Кондрацького та Петра Семеновича Палька. Повернені із забуття імена цих керманичів сьогодні у ХХІ столітті дають нам змогу осягнути весь драматизм часів сталінських репресій. Оскільки тоді, за дослідженнями університетських істориків, жертвами репресій стали близько 100 професорів, викладачів та студентів ДНУ, у тому числі й десятеро ректорів, семеро з яких були розстріляні.
«Відтворенню соціокультурного портрету очільників ДНУ я присвятив цілих 10 років своєї праці. Задля цього збирав і опрацьовував інформацію з архівів ДНУ, Центрального державного архіву вищих органів влади України, Архіву СБУ в Дніпрі, Миколаївського архіву та одного з центральних архівів Києва. Тому можу сказати, що кожен рядок у цій збірці документально, архівно та історіографічно підтверджений. Вдячний усім, хто на цьому довгому шляху щиро допомагав матеріалами або порадами. Це неабияк мене підтримувало і надихало! А от що по-справжньому здивувало під час роботи – те, що як регіональний лідер освіти і науки ДНУ завжди мав сильний ректорський корпус. Я не знаю іншого такого університету в Дніпрі, очільниками якого були би четверо академіків Національної академії наук України, засновники всесвітньо відомих наукових шкіл, чиїми іменами названі вулиці міста, ба навіть двоє його почесних громадян!» – розказав присутнім дослідник.
Однак, за його словами, в університетській історії ще є невідомі постаті, тому роботу ще не можна вважати повністю завершеною.

Символічно, що у день презентації книги також були представлені портрети двох віднайдених ректорів П. Палька та Ф. Кондрацького, виконані доцентом кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ, членом Національної спілки художників України Василем Тевяшовим. Віднині полотна доповнюватимуть портретну галерею керманичів ДНУ у залі засідань ректорату.

«Це абсолютно нові люди і нові портрети, – наголосив Василь Олександрович. – Для мене як художника було великою честю долучитися до такого неординарного проекту. Працюючи, я відчував особливу відповідальність. Через те, що фігури зазначених ректорів були незаслужено забуті, фактичного графічного матеріалу було достатньо мало, тому їх іще належало правильно вписати в уже наявний портретний ансамбль ректорів», – поділився враженнями живописець.
У Дніпровському національному університеті сподіваються, що така велика робота фахівців, виконана з дотриманням усіх вимог сучасної історичної науки, з інтересом сприйметься не лише в університетському колі, а й стане гарним подарунком усім небайдужим до минулого і сьогодення одного з кращих класичних університетів України.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте