Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
16:32

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

10 жовтня у музеї «Літературне Придніпров’я» відбудеться вечір пам’яті відомого українського поета–шестидесятника Віктора Коржа

10 жовтня у музеї «Літературне Придніпров’я» відбудеться вечір пам’яті  відомого українського поета–шестидесятника Віктора Коржа
Поет Віктор Корж

Ціла генерація дніпропетровських поетів 1970-2000-х років називає його своїм вчителем і завдячує йому безцінними уроками поетичної майстерності і зрілості.

Упродовж багатьох років він напружено і плідно працював на ниві української поезії. Він є автором 13 поетичних книг: „Борвій”( 1966), „Закон пензля” (1967), „Зелені камертони” (1969), „Повернення в майбутнє”(1971), „Аметист” (1972), „Монолог з вічності” (1972), „Літочислення” (1976), „Очі доброї долі” (1978), „Корінь добра” (1981), „Твердиня” (1982), „Світ звичайних фантазій” (1984), „Осіннє чекання весни” (1987), «Чиста сила» (2010). Лауреатом літературної премії ім. Андрія Малишка, міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди.

«Переповідаючи заповідальну епітафію нашого славетного мандрівного філософа Сковороди «Світ ловив мене, та не піймав», кажу: «Світ ловив мене і піймав на слові». Це слово – Поезія» : говорив Корж .

Поезія завжди була для Віктора Коржа чистою силою, надійним оберегом від усілякого зла. Його поетичний світ — багатий і тривожний. Кожна збірка поета має неповторне звучання і є свідченням майстерного володіння словом. Про що б не писав Віктор Корж він завжди піднімається до широкого художнього узагальнення, уміє надати масштабності своїм творам.

Віктор Корж

Поезія Коржа ваговита за думкою, драматична за моральними переживаннями й багатоманітна за формою. Перо поета може створити сонет і баладу, памфлет і історичну пісню, блискучу мініатюру і оригінальну поему. В ньому органічно поєднується ліричне начало з епічним, а глибина думки відповідає глибині почуття.

Література, як вважає Віктор Корж, ніколи не повинна відступати від головної мети - вивищувати ідеали добра, світла та істини.

Поет у постійному пошуці істини. І, думається, він знайшов її, бо якось написав: „Істина світу зветься любов'ю... Я сповідую цю прекрасну віру, живу нею”. Тому закономірно, що провідною темою його творчості є людина, її душевні порухи, утвердження людяності, краси, добра.

Пошуки істини зрідні пошукам призначення поета, його власної ролі, власного місця в поезії .

„Я знаю своє місце в поезії”,-- заявляє поет. Воно там, на бранному полі, у першій шерензі. Воно тут, при Дніпрі, на лівому березі, при джерелах столітніх, цілющих ”.

Так, слово Коржа при Дніпрі, при джерелах... нашої історичної пам'яті. А відчуття історичної пам'яті для В. Коржа - це відчуття свого роду. Через всі збірки Віктора Коржа проходить зримий зв'язок через його родовід, через землю, з якої погляд батька обернувся в корінь добра. „ Очима я схожий на матір, а поглядом-- на батька... Мама про це казала давно, коли я ще ріс...

Батько з любов'ю дивився на степ, на шляхи далекі, на добрі людські обличчя, на річку, сади і дітей, а ще він умів не ховати свій погляд, дивився прямо, не нишпорив очима, не опускав їх додолу... Як хочу, і справді, уміти дивитися так, як батько! Досі мене пильнує далекий батьковий погляд - ще з довоєнних літ... Може, моїми очима він крізь сліпий чорнозем дивиться не надивиться цей неповторний світ? ”

Кожен поет, до певної міри, в своїй творчості зображує себе. Творчість Коржа свідчить про йог велику відповідальність, відповідальність перед часом і своїм народом, перед сьогоднішнім і майбутнім, а ще відповідальність перед словом. Серцем мовлене поетичне слово „здатне творити дива з людською душею. Відроджувати мертву навіть, болотяну вже субстанцію душі.” „Не вір очам, а тільки серцю вір”. З такими словами звернувся уві сні до поета кобзар Вересай. Так Віктор Корж уміє бачити серцем, проникати в суть явища, події. „Душа залишає лиш сутнє, без вступів, тлумачень і речень - отак добирає майбутнє для себе лише доречне”. І ми бачимо, що осмислене поетом має значення і для нас, читачів. А значить - це і є справжня поезія.

Віктор Корж

Віктор Федорович Корж народився 15 квітня 1938 року в м. Бобринці на Кіровоградщині. У 1962 році закінчив філологічний факультет Дніпропетровського університету. Працював учителем на Сумщині, викладачем у механічному технікумі. Згодом редактором, завідувачем редакцією художньої літератури у видавництві „Промінь”, де за 25 років роботи відредагував більше 200 книг. В кожну з них вклав не лише професійне уміння, а й незвичайну щедрість душі.

Віктор Корж

Деякий час працював доцентом на кафедрі української літератури Дніпропетровського національного університету доцентом. Був засновником і керівником літературної студії «Поетична школа В. Коржа» ДНУ імені Олеся   Гончара, керував молодіжною літературною студією «Плавка» при заводі ім. Г. Петровського. Формував літературний смак письменницької молоді.

Запрошуємо на вечір письменників, митців, учнів В.Коржа, шанувальників творчості.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
новых региональных полигонов бытовых отходов будут построены в регионе к 2027 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте