Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 14 травня 2024
15:12

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Не бачиш ноти – грай "на дотик": у музшколі Дніпра створюють інклюзивний клас

Не бачиш ноти – грай

11-річний Богдан грає на фортепіано власні джазові варіації. Від ровесників він відрізняється не лише талантом, а й тим, що взагалі нічого не бачить.

У Дніпрі в музичній школі створюють інклюзивний клас. Викладачі кажуть – серед дітей з вадами зору надзвичайно багато тих, хто має музичні здібності. Однак навчити їх нотній грамоті вкрай важко, адже потрібні спеціальні методики та посібники, повідомляє 5 канал.

11-річний Богдан грає на фортепіано власні джазові варіації. Він не раз перемагав на міських музичних конкурсах. Від ровесників він відрізняється не лише талантом, а й тим, що взагалі нічого не бачить. Знайти для нього вчителя батькам було вкрай важко, адже більшість викладачів від учня з абсолютним слухом відмовилися.

"То був дуже важкий шлях, чесно кажучи. Тому що ніхто не хотів займатися, люди опускали руки і говорили "ми не знаємо таких методик", "ми боїмося", – згадує мати хлопця Вікторія Прудка.
Вчити Богдана погодилася Ольга Плетнер. Вона самотужки опанувала шрифт Брайля і тепер кожну ноту для свого особливого учня власноруч виписує на грифельній дошці. Через відсутність спеціальних копіювальних пристроїв на виклад коротенького музичного твору шрифтом Брайля іде кілька годин. Богдан у музичній школі вже п'ятий рік і його навчання вимагає складних творів.

Вчитель наголошує: "Результат, який я отримую на цій роботі, мене ще надихає на подальше. Мені просто цікаво. Я зустріла музиканта. Цей хлопчик – він музикант. Я довго працюю, 50 років, і такого рівня здібностей я не зустрічала у дитини".
За вже готовою методикою у школі почали вчити семирічну Марічку, яка хоче професійно грати на фортепіано та співати.
"Мені в них знаєте, що подобається? У них абсолютний слух, вони прекрасно чують будь-який звук, що у вокалі дуже важливо", – зазначає вчитель із вокалу Галина Єкатериніна.
Нині в музичній школі вже 10 особливих учнів, які опановують гру на інструментах, вокал та нотну грамоту. Їхні батьки й учителі хочуть створити для них інклюзивний клас, адже вважають, що це полегшить процес навчання. У міському управлінні культури не проти, але визнають – механізму створення спеціальних умов у музичних школах, на відміну від загальноосвітніх, поки що немає.

"Ми зараз працюємо в напрямку створення нових навчальних планів, отримання роз'яснень від Міністерства культури і освіти. Бо мова йде про навчання не взагалі, як спосіб проведення часу, а навчання як спосіб отримання знань та свідоцтва державного зразку. Тобто є певні вимоги, які повинні бути витримані", – роз'яснює начальник управлення культури Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Євген Хорошилов.
Узгодити навчальні плани для особливих дітей чиновники обіцяють до початку наступного навчального року і 1 вересня відкрити у музичній школі інклюзивний клас.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте також:


Чеповая Елена  (27.03.18 19:22): Ольга Анатольевна Плетнер действительно педагог от Бога. В 11 музыкальной школе работают профессионалы-энтузиасты, которым не безразличны наши дети. Я считаю, что город должен всячески поддерживать их энтузиазм. Этот класс очень необходим для детей. Ведь среди детей с ограниченными возможностями есть много талантлевых деток, которые прослпвят наш город, а может, и Украину, когда вврастут. А сейчас им очень необходима наша помощь. Прошу сделать всё возможное, чтобы класс открылся как можно скорее. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
13,5
млн грн фінансової допомоги для поліції Міськрада виділила у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті