Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
09:43

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Обласне радіо Дніпропетровщини — 90 років в ефірі

Обласне радіо Дніпропетровщини — 90 років в ефірі
Завжди готовий до роботи колектив редакції інформації обласного радіо
У далекому 1926 році в Дніпропетровську з’явилася своя радіостанція окружного виконкому, що мовила на весь округ (відповідно до старого адміністративного поділу округ — це приблизно те ж, що і область).

Наша газета «Звезда» («Зорею» вона стане в 1929­му) пильно стежила за колосальним успіхом, яке мало радіо на зорі свого існування. В одному з додатків до нашої «Звезды» — «Мартене» з’явилася стаття В. Маркова про перші успіхи радіо в Дніпропетровську в перший рік його існування. Принагідно пропонуємо увазі читачів уривки з неї мовою оригіналу.

Наша радиостанция

Пункты, где установлены громкоговорители, превратились в излюбленные места для гулянья днепропетровцев. Недавно гуляющие вечером на проспекте испугались громкого голоса, доносящегося, как будто с небесных высот.

—Алло, — говорит Днепропетровск... На волне 525 метров. Прослушай концерт...

Оказывается, что возле магазина «Радио­передача» появился громкоговоритель. Моментально улица запрудилась публикой, получившей возможность послушать бетховенскую симфонию…

Парк возле окр­исполкома (ныне сквер за обладминистрацией. — Авт.) обращен в своеобразный летний театр. Каждый вечер новая, всегда разнообразная программа.


Недавно исполнилась годовщина работы местной радиостанции. За этот год радиостанция провела очень большую работу.

Имеются 3 радио­газеты. Передано 436 научных лекций и докладов по различным вопросам. Организовано 193 концерта, 46 трансляций из местных театров и 46 московских передач.

Радиус слышимости нашей станции на простой детекторный приемник равняется 120—150 верстам. Таким образом, наша станция обслуживает не только свой город и округ, но и имеются слушатели в Запорожском, Криворожском, Полтавском и других округах, откуда получаются письма. На ламповые же приемники работа станции регулярно принимается в Харькове, Москве, Ленинграде, в Крыму, на Кавказе, и самая дальняя рекордная слышимость была в Вятке, и в Большом Устюге.

Все это говорит о том, что наша станция построена удачно и работает вполне удовлетворительно…

«Мартен», приложение к «Звезде». Днепропетровск, июль 1927 г.

Ми з надією дивимося в майбутнє

Чим живе нині обласне радіо? Про це напередодні ювілею ми попросили розповісти заслуженого журналіста України Ірину ІВАХНЕНКО, яка очолює обласне радіо.

Прагнемо подавати точку зору всіх громадян

Дуже добре, що розпочалася реорганізація радіо. Нині офіційно створюється суспільне мовлення. Хоча ми на обласному радіо почали створювати його ще раніше, до державних перетворень. Намагаємося подавати точку зору всіх громадян суспільства, всіх людей — не лише позицію влади.

Ми з надією дивимося в майбутнє. Обласне радіо нині виробляє понад 50 різних радіопрограм. Це понад 1600 годин на рік. Ведемо мовлення на І каналі Українського радіо, це дві години на добу, і дві години маємо мовлення на середніх хвилях у діапазоні 0,99 МГц.

«Укртелеком», ставши приватним підприємством, не зацікавлений в розвитку проводового мовлення. Проте маємо сподівання, що слухацька аудиторія буде розширюватися.

Національна Рада з питань телебачення і радіо оголосила конкурс на FM, у тому числі і по Дніпропетровській області. Зараз Українське радіо має подати таку заявку на ліцензію і, якщо все вийде, матимемо можливість мовлення на FM­частоті. Тоді обласне радіо можна буде слухати на сучасних радіоприймачах, в автомобілях, воно буде доступне усім. За словами Олега Наливайка, голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, ми не повинні у зв’язку з реорганізацією втрачати радіо. За радіо — майбутнє, тому ми сподіваємося виходити і на УР­1, і на УР­2, і на новий канал, який буде створено.

Маємо унікальну студію звукозапису

Свій ювілей колектив обласного радіо зустрічає в роботі. 90 років тому, 23 лютого 1926­ го, в ефір вийшла перша програма тодішнього Катеринославського радіо. Перша радіостанція знаходилася в нинішньому приміщенні обласної ради. Потім радіо переїхало на вулицю Полтавську (нині Олеся Гончара), потім — на Леніна.

З 1965 року Будинок радіо знаходиться на вулиці Івана Сірка. Він був спеціально збудований для радіо, де маємо унікальну студію звукозапису. Її обладнали в 1980 році, коли в Москві проходила Олімпіада і в наше місто приїздили угорські спеціалісти та допомагали з устаткуванням.

Золоті голоси ефіру

Нам вдалося поєднати кадри, які багато років віддали радіо, і які відносно недавно прийшли до нас. Заслужений журналіст України Наталя Старюк уже і не в штаті, а голос її продовжує звучати: веде унікальні публіцистичні передачі. Ведучий Володимир Пасічник — голос нашого радіо, його душа. Колись він був просто диктором, зараз готує унікальну авторську програму «Край наш січеславський».

Прийшла до нас і талановита молодь, у якої ми самі навчаємося. Це і Раїса Басова, Анна Єрохіна, Ольга Шостак. Редакція інформаційно­аналітичних програм під егідою Оксани Гвоздик — це оперативний штаб підготовки новин. Світлана Угнівенко, Ірина Лєвакова щодня в ефірі з новинами і готують «Теми дня».

Вікторія Сидоренко добре відома авторськими програмами «Дивосвіт» і «Вечорниці». Готуємо нові програми про письменників Придніпров’я. Популярними проектами відома Валентина Орлова — «Між іншим зранку» і «Моє рідне село».

Свою любов до радіо передає слухачам Анатолій Івченко: готує передачі для молоді, про молодіжну музику. Особливих слів вдячності заслуговують наші режисери, співавтори програм, Юрій Карабан, Анастасія Мандрика, Олександр Сохач, Тетяна Дацева, Сергій Твердохліб.

Герої АТО — постійні учасники передач Людмили Громовик. Конкурс для творчо обдарованої молоді веде в ефірі Євгенія Ляхова. «Музичний радіокур’єр» — 27 років одна з найпопулярніших програм заслуженого працівника культури України Анатолія Литвина, який збирає унікальні колекції музичних записів.

…Нещодавно одержали листа з Фінляндії. Радіолюбитель піймав нашу передачу на середніх хвилях і поспішив повідомити нас про це.

Радіо залишається осередком культури. До нас ідуть письменники, історики, науковці, пишуть слухачі. Тож відчуваємо себе потрібними людям і продовжуємо працювати для них.

Gorod.dp.ua на Facebook.


123  (19.02.16 11:12): Такой нищеты, как сейчас, на областном радио, пожалуй, не было никогда. Ответить | С цитатой
Пора  (19.02.16 10:33): Зиденту импичмент! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте