Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 20 апреля 2024
11:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Запатентовано 16 пріоритетних розробок молодого науковця-хіміка з ДНУ

Запатентовано 16 пріоритетних розробок молодого науковця-хіміка з ДНУ
Вперше співробітник Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара отримав премію Президента для молодих вчених.

На підставі указу Президента України №705/2015 від 16.12.2015 р. за цикл наукових праць «Направлений синтез біологічно-важливих оксазагетероциклічних та відкритих гетероатомних структур на основі епоксидних сполук» кандидату хімічних наук, старшому науковому співробітнику кафедри органічної хімії, голові Ради молодих вчених ДНУ Віталію Олександровичу Пальчикову присуджено премію Президента України для молодих вчених за 2015 рік.

Премійований цикл праць складається із 100 наукових робіт, опублікованих протягом останніх 10 років, у тому числі, однієї великої монографії (2012 р., 644 с.), 45 статей у фахових журналах, із них 21 опублікована у міжнародних виданнях з імпакт-фактором, що входять до наукометричної бази Scopus (на них є 85 посилань, при цьому індекс Хірша автора h = 6), 16 патентів України на винаходи та корисні моделі, 38 тез доповідей на всеукраїнських та міжнародних конференціях, отримано 3 акти впровадження результатів НДР.

Цикл наукових праць містить пріоритетні результати в області органічної, медичної та фармацевтичної хімії та має значення для сільського господарства, оскільки застосування розроблених та запатентованих нових регуляторів росту в змозі повніше реалізувати потенційні можливості рослин, закладені природою та селекцією.

«У роботі розроблено наукові засади та методологію направленого синтезу нових гетероциклічних похідних на базі епоксидів та первинних продуктів їх амінолізу (описано більше 370 нових сполук), встановлено закономірності процесів замикання та розкриття циклів в реакціях цих сполук з широким колом нуклеофільних та електрофільних реагентів за допомогою сучасних спектральних і квантово-хімічних методів, проведено оцінку профілю біологічної активності синтезованих сполук в серіях in vivo/in vitro досліджень, визначено та запатентовано 14 сполук-лідерів, – розповів автор робіт. – Запропоновано нові речовини, які за біологічною активністю знаходяться на рівні, а в ряді випадків перевершують дію відповідних препаратів: знеболюючого Анальгін, протизапального засобу Диклофенак, регуляторів росту рослин Івін та Етрел, анти-ВІЛ препарату Азидотимідин».

Такий великий експеримент став можливим завдяки якісним знанням, отриманим в ДНУ, та більш ніж 10-річній праці автора під умілим керівництвом видатних хіміків-органіків нашої країни ‒ проф., д.х.н. Л.І. Кас’ян (1938-2011) та проф., д.х.н. С.І. Оковитого. Частину роботи Віталій Пальчиков виконав на хімічному факультеті Оксфордського університету, Великобританія (2012-2013 рр.) ‒ одному із найпрестижніших та титулованих європейських університетів.
Найголовнішим результатом цієї співпраці стала розробка препаративного методу синтезу природної речовини, яка має антитромбозну дію і виконує функцію природного регулятора згортання крові, інгібітора агрегації тромбоцитів та інгібітора вазоконстрикції (звуження судин) у хребетних.
Також ця речовина є унікальним метаболітом, який захищає земляних черв’яків, які є одним з найважливіших компонентів живої біомаси нашої планети, від згубної дії токсичних рослинних поліфенолів. Нещодавно цю наукову роботу було опубліковано у відомому журналі Nature Communications (імпакт-фактор 11.470), який входять до списку 68 найцитованіших наукових видань у світі.

Довідка:
Щорічну премію Президента України для молодих вчених засновано в 2001 р. для відзначення молодих науковців віком до 35 років. Премія присуджується за видатні досягнення в галузі природничих, технічних та гуманітарних наук, які сприяють подальшому розвитку науки, суспільному прогресу і утверджують високий авторитет вітчизняної науки у світі. Президент України призначає премію за поданням Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. Особам, удостоєним премії, присвоюється звання лауреата премії Президента України для молодих вчених і в урочистій обстановці вручаються свідоцтво і почесний знак установленого зразка. Премія повторно не присуджується.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара


Gorod.dp.ua на Facebook.


Татьяна  (01.01.16 19:04): Я его знаю и очень горжусь этим. Он не только талантливый ученый, но и прекрасный человек Ответить | С цитатой
Ефим  (30.12.15 12:01): Мазл Тов!! Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (7)

•  У Дніпрі на автостанції на лівому березі планують збудувати зал очікування з торговельними приміщеннями (7)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  Утворюється метровий шар піни: у Дніпрі в озеро Куряче з колектора виливаються відходи (5)

•  У Дніпро повертається стародавня мумія! (5)

•  На Блакитному озері будують паркан: власник обіцяє пляж за європейськими нормами (4)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте