Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
11:38

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Найбільш безпечними вважаються гриби, вирощені у спеціальних умовах - токсиколог

Найбільш безпечними вважаються гриби, вирощені у спеціальних умовах - токсиколог
Вживати у їжу дикорослі гриби зібрані самостійно, або придбані на стихійних ринках – дуже небезпечно.

Про це під час прес-конференції наголосив головний токсиколог департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Микола Шинкаренко.

«Серйозних отруєнь грибами у місті з початку року ще не було. До лікарні потрапили 14 мешканців області, із них троє дніпропетровців, на щастя, всі вилікувались. Проте, радіти ще зарано, оскільки грибний сезон триває, днями синоптики обіцяють підвищення температури, тоді збирання грибів знову стане актуальним. Закінчиться грибний сезон лише з першими морозами», - сказав Микола Шинкаренко.

Він додав, що неправильно приготовані їстівні гриби теж можуть викликати отруєння.

«Якщо їх не одразу промити та не почистити, вони починають виділяти отруту, яка утворюється із продуктів розпаду грибів. Їстівні гриби також можуть бути небезпечними, якщо ростуть поблизу доріг, заводів та полів, які удобрюють хімікатами», - додав Микола Шинкаренко.

За його словами, найбільш безпечними вважаються гриби, вирощені у спеціальних умовах, їх можна купити у магазинах. Необхідно пам'ятати, що гриби є насиченим білковим продуктом, який важко перетравлюється, тому вагітним, жінкам, що годують груддю, маленьким дітям, особливо до 8 років та людям похилого віку від їх вживання краще відмовитись.

Як сказав Микола Шинкаренко, симптоми отруєння грибами можуть проявлятися від двох годин до трьох діб.

«Про отруєння грибами може говорити біль у животі, слабкість, погіршення зору, головний біль, нудота, блювота та пронос. У такому випадку терміново слід викликати швидку або доставити хворого до найближчої лікарні і паралельно спричинити блювоту чи промити шлунок чистою водою кімнатної температури», - зазначив Микола Шинкаренко.

Спеціалізовану допомогу надають в обласному центрі по лікуванню гострих отруєнь, який розташований на базі міської клінічної лікарні №4, телефони - 741-73-57, 375-52-08.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті