Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Пт, 16 серпня 2024
03:26

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

АНД РВ


2 серпня 2024, 10:39

Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. День пам’яті жертв геноциду ромів відзначають щорічно 2 серпня. У 2020 році Фернан де Варен, Спеціальний доповідач ООН з питань меншин, виступив із нагадуванням: "Минуло майже вісім десятиліть після вбивства нацистами сотень тисяч ромів, які занадто часто ставали жертвами масових убивств та інших грубих порушень прав людини. На жаль, ненависть, відчуження та очорнення циган зберігаються і сьогодні в багатьох частинах світу".

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року люди похилого віку, немічні та матері з маленькими дітьми намагалися чинити опір, але марно: їх змусили увійти до газових камер концентраційного табору знищення Аушвіц-Біркенау. Їх страта ознаменувала кінець так званого циганського табору.

За підрахунками дослідників, під час голокосту загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. Ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів – понад 90 % ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено у таборах, гетто, через газ і розстріли, голод, примусову працю, хвороби та медичні експерименти. В’язнів, які могли працювати, переводили до інших таборів.

Лише за одну ніч нацистське формування військ СС вбило близько 4300 осіб. Це був один з найсмертоносніших днів під час "Пораймосу" – геноциду сінті та ромів у Європі. Термін "рома" використовується для опису різних етнічних груп, таких як сінті, кале і гітано, які проживають у кількох європейських країнах. У минулому ці етнічні групи були кочівниками, зараз більшість ведуть осілий спосіб життя. Ромів називають "найчисленнішою маргіналізованою громадою у світі", їх переслідували протягом сотень років.

У скорботний день – Калі траш (чорний жах) роми всього світу згадують тих, хто загинув від геноциду в роки Другої світової війни.

На території України виділяють такі етнічні групи циганської національності, що історично склалися: влахі, плащуни, кишинівці, польські роми, лотви, чокенари, руські роми, литовські роми, білоруські роми, мугат, рудари (лінгурари), цигани-кримці (крими, кримські цигани), келдерари (котляри), угорські роми, расейці (гімпени), ловари, серви, келмиши, урсари та інші.

Роми Криму (дайфа/тайфа, киримітіка рома/кримуря) в свою чергу ввібрали тюркські запозичення; сповідують іслам й розмовляють кримськотатарською мовою.

З Узбекистану й Таджикистану до східних регіонів України та м. Київ мігрували невеликі групи люлі (мугат), які ототожнюють себе з таджиками.

Карпатська група ромів представлена головним чином угорськими (унгріка рома/румунгри) й словацькими (сервітіка рома) ромами та волохами, предки яких прибули з регіону Трансильванії впродовж XVIII–XIX ст..

Враховуючи великі масштаби і непоправні суспільні наслідки голокосту ромів, їх соціальне вразливе сучасне становище в місцях компактного проживання, Верховна Рада України ухвалила на державному рівні постанову від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів», починаючи з 2004 року.





Останній раз редагувалося: 02.08.2024 13:05
Переглядів: 49
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті