Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Пн, 28 жовтня 2024
13:03

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

oreiro


26 квітня 2016, 09:25

Голова Фінансового комітету ВР: Економіку потрібно «накачати» дешевим кредитним ресурсом

Україні необхідна система кредитних, податкових, інфраструктурних та інших стимулів, які дозволять прискорити розвиток економіки. Зокрема, мова йде про активізацію кредитування експортоорієнтованих виробництв, а також стимулювання виробництва готової продукції замість експорту сировини. Про це заявив глава Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, представляючи розроблений за його ініціативи проект Стратегії розвитку банківського сектора на 2016-2020.

«За останні 2 роки Уряд і Нацбанк не показали бачення стратегічних цілей – забезпечення прискореного економічного зростання і кардинальної зміни структури економіки. Немає системи довгострокових заходів для відходу від сировинного статусу. Дерегуляції, боротьби із корупцією або зменшення бюджетного дефіциту явно недостатньо. Тільки власна високотехнологічна індустрія зробить населення України заможним », - зазначив Сергій Рибалка, презентуючи документ, над яким працювали провідні економісти, вчені, представники банківського сектора.

На думку Сергія Рибалки, Стратегія для банківського сектора в цьому контексті повинна стати складовою широкої громадської дискусії про необхідність створення загальної Стратегії економічного розвитку України.

«Одна із базових умов успіху економічних тигрів - «накачування» дешевим кредитним ресурсом пріоритетних галузей, стимулювання розвитку технологій. Ці методи використовують країни Азії і наші європейські сусіди. Система кредитних, податкових, інфраструктурних та інших стимулів нам потрібна як повітря. Щоб інвестору було вигідно працювати не в Польщі чи Угорщині, а саме в Україні, модернізувати виробництво, йти з сировинних галузей в високотехнологічні», - зазначив глава фінансово-банківського комітету ВР.

Україна повинна перестати бути лише експортером руди, лісу-кругляка або зерна. «Потрібно наполегливо повертати високі позиції в експорті машинобудування», - вважає Сергій Рибалка.

При цьому, існуюча сьогодні Програма розвитку фінансового ринку до 2020 року не містить ключових цілей щодо зміни структури економіки. «Там є тільки згадка про необхідність стимулюючої податкової реформи. Але потрібне глибоке бачення взаємозв'язків із загальною економічною політикою», - зазначив голова комітету ВР.

«Задеклароване стимулювання конкуренції та забезпечення рівноправності учасників фінансового сектора. Однак курс НБУ на зменшення кількості банків і знищення невеликих банківських установ прямо суперечить цим деклараціям. Як можна говорити про дотримання іншого задекларованого принципу – про довіру між учасниками фінансового сектора і регуляторами, коли банкіри скаржаться нам в комітет на дії Нацбанку? Але бояться публічно висловлювати свою позицію. Експерти прямо заявляють про використання НБУ в якості інструменту для чергового переділу власності. Як в такій атмосфері виникне довіра?», - запитує Сергій Рибалка.

За його словами, саме для того, щоб разом із критикою дій НБУ і Кабміну представити системні пропозиції щодо реформування галузі, до розробки проекту Стратегії було залучено широке коло експертів. Він також закликав усіх небайдужих надсилати зауваження та пропозиції. «Наша мета - продовжити публічну дискусію і прийти до конкретних програм і законопроектів», - резюмував очільник комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності.





Переглядів: 616
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті