Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Вт, 16 квітня 2024
14:42

БЛОГ

Епідеміологи закликали Зеленського розслідувати незаконну діяльність лабораторій

03.04.2020 11:18




Ситуація з поширенням коронавірусу в Україні кожного дня породжує нові спори. Лікарі розмірковують про користь тих чи інших протиепідемічних заходів, економісти підраховують збитки держави та бізнесу через пандемію, а політологи оцінюють здатність різних чиновників керувати країною під час кризи. При цьому є ті, кому не дає спокою природа виникнення нового коронавірусу в Україні і хто бере під сумнів порядність керівництва діагностичних лабораторій, які вже опинилися під пильною увагою громадськості в умовах епідемії.



Представники співтовариства епідеміологів України звернулися до Володимира Зеленського з петицією щодо необхідності термінового розслідування діяльності Тернопільського та Закарпатського обласних лабораторних центрів, Одеської субрегіональної лабораторії Центру громадського здоров'я та Інституту експериментальної та клінічної ветеринарної медицини в Харкові. Автори звернення загострюють увагу на тому, що ці організації восени 2019 року проводили дослідження нових штамів коронавірусу та не повідомили про це керівництву країни. До того ж очільники лабораторій нібито переслідували корисливі цілі, прагнучи за допомогою небезпечних і незаконних досліджень збільшити шанси на отримання грантів від Агентства США з міжнародного розвитку. На думку епідеміологів, що звернулися до Зеленського, керівники медичних закладів своєю ризикованою діяльністю під кураторством експертів Програми спільних біологічних досліджень США наразили здоров'я громадян на небезпеку і ймовірно посприяли спалаху коронавірусу в країні. У всякому разі укладачі петиції запевнюють, що в Тернопільській області є підтвердження того, що вірус не був привезений ззовні.



Поки невідомо, як швидко Зеленський розгляне звернення цих громадян, але чутки про небезпечні порушення у роботі лабораторій з'являються не вперше. Ні для кого не є таємницею, що більшість біолабораторій, працюючих з небезпечними патогенами, зокрема вищезгадані Одеська й Закарпатська лабораторії, а також ННЦ ІЕКВМ змогли залишитися сучасними тільки завдяки міжнародній технічній та фінансовій допомозі. Тому не виключено, що керівники подібних організацій могли йти на компроміси та погоджувалися на проведення тих досліджень, на які не погоджувалися в інших країнах.



Так чи інакше, в умовах пандемії будь-яка перевірка роботи вірусологічних лабораторій не є зайвою. Адже, с одного боку, це дозволить відповісти на питання щодо їхньої готовності до епідемії й оцінити ефективність витрачання коштів, спрямованих на лабораторні дослідження. З іншого боку, а що як очільники біолабораторій в Одесі, Ужгороді, Тернополі та Харкові дійсно хочуть уникнути відповідальності за свої порушення в роботі над коронавірусом та зараз спеціально приховують реальну кількість заражених у своїх областях? У такому разі розслідування їх діяльності може виглядати навіть необхідним.





Коментарі: 0 | Залишити коментар

Усього 1. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 1 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті