Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 19 апреля 2024
11:42

Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива

Посмотреть афишу: Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива Поэзия

Представлені понад 100 робіт у жанрі поетичного перформансу від митців та мисткинь із різних країн Східної Європи, зокрема й України.

Головний фокус виставки — поєднання поезії та перформансу в художніх практиках, направлених проти авторитарних режимів минулого, а також у мистецьких дослідженнях сучасної політичної риторики, маніпуляції мовою, з мовою та через мову. Роботи поетів і митців другої половини 20 століття та сучасних артистів торкаються тем цензурованості та штучності мови, її підпорядкуванню ідеологіям та політикам, крихкості та вразливості перед різними соціокультурними трансформаціями.

«Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива» складатиметься з різних типів експонатів: фотографій, аудіо- та відеозаписів, що документують перформанси, текстів та друкованих публікацій, об’єктів, які використовувалися митцями для створення своїх робіт. Разом ці експонати познайомлять відвідувачів зі спробами поетів та художників звільнитися від контрольованої мови та нормативної комунікації у соціалістичних та постсоціалістичних суспільствах; із їхніми творчими експериментами та пошуками.

«Україна є особливо вдалим напрямком для цієї виставки, адже зараз вона прагне знайти своє місце серед ширшого східноєвропейського контексту — як у політичному, так і у культурному сенсі. Помітним аспектом виставки є політико-ідеологічний вимір використання мови, що також дуже актуально для сучасної України», — розповідають співкураторки виставки Катерина Русецька та Юрі Бірте Андерсон.

Експозиція виставки поділена на декілька частин, кожна з яких репрезентує один з форматів поетичного перформансу Східної Європи: перформативне письмо-читання, аудіожести, інтервенції у публічний простір, кінематографічна поезія, тілесна поезія та мовні ігри. 

Серед артистів, роботи яких будуть представлені на виставці, присутні такі імена: Младен Стіліновіч, Томіслав Ґотовац, Ева Партум, Каталін Ладік, Юрій Лейдерман, Лєв Рубінштейн, Любомір Дюрчек, Вацлав Гавел, Андрєй Монастирський, Владо Мартек, Влодко Кауфман, Петро Ряска, Ксенія Гнилицька, Микола Карабінович, угрупування Бу-Ба-Бу та ЛуГоСад та інші. Повний список художників можна переглянути за посиланням.

Куратори виставки: ​​Сабін Хенсґен і Томаш Ґланц, Юрі Бірте Андерсон, Катерина Русецька. Спільно з Ярославом Футимським.

Офіційне відкриття відбудеться 25 листопада о 19:00 у будівлі Центру сучасної культури у Дніпрі (Dnipro Center for Contemporary Culture). Експозиція буде доступна для перегляду до 12 лютого 2022 року.

У рамках проєкту «Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива» планується насичена параельна програма публічних подій, серед яких: перформанси групи Абстрактний Палець, Ярослава Футимського, Аніти та Олана Немет, лекція Василя Лозинського, перформативне читання Станіслава Туріни, кінопоказ та дискусія з Даною Кавеліною. Детальний розклад подій команда культурного центру анонсує пізніше на своїй сторінці у Facebook.

Вхід вільний та відбуватиметься згідно з актуальними карантинними обмеженнями.

Виставка створена у співпраці з Центром сучасної культури у Дніпрі, громадською організацією Культура Медіальна, галереєю Артсвіт, Цюрихським університетом, Європейською дослідницькою радою, Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради та програмою Культурна столиця.

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте