Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
21:15

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпропетровщина вшановує пам'ять Великого Кобзаря

Дніпропетровщина вшановує пам'ять Великого Кобзаря
22 травня 1861 року прах Тараса Григоровича Шевченко було перепоховано на Чернечій горі в Каневі, як і заповідав видатний поет. З нагоди 153 річниці цієї події у містах та районах Дніпропетровщини пройде низка урочистостей: відбудуться тематичні виставки, покази фільмів, літературні читання та багато іншого.

За життя Тарас Шевченко багато подорожував та не оминув увагою Придніпров'я. Докладніше про це мешканцям Дніпропетровської області розкажуть в історичних музеях. Так, відбудуться екскурсії до історичного музею Жовтих Вод.

В бібліотеках регіону, зокрема, у Міській бібліотеці для дорослих міста Кривого Рогу, Центральній бібліотеці Новомосковська, бібліотеках Юр`ївського, Царичанського, Софіївського, Солонянського та ін. районів, відбудуться вікторини, мистецькі вернісажі, інформаційні години, книжкові виставки. Всі ці заходи будуть присвячені життю та творчості Тараса Шевченко.

З цієї ж тематики у Вільногірську, Дніпродзержинську, Жовтих Водах, Нікополі, Першотравенську пройдуть чисельні книжкові виставки та виставки картин-постерів Кобзаря.

Також в школах міст на районів області пройдуть інформаційні години, присвячені Тарасу Шевченко.

Довідка:

Тарас Григорович Шевченко помер 10 березня 1861 року. Поховали його 13 березня, у Петербурзi, на Смоленському кладовищi. Понад дві тисячi людей йшли за домовиною Кобзаря: студенти університету, слухачi Академiї художеств, письменники, художники i просто читачі й шанувальники.

Лише у квiтнi 1861 року, після того, як 58 днів тіло Т. Г. Шевченка знаходилось в Петербурзі, царський уряд дозволив перевезти його в Україну.

Перевезення тривало 14 дiб. 22 травня канівський протоієрей Гнат Мацкевич відслужив Заупокiйну Літургію та за заповітом великого Кобзаря тіло було захоронено на Чернечій горі. Похорон тривав до вечора. Поступово над мiсцем поховання Шевченка вирiс пагорб у кілька метрів заввишки. На могилi встановили великий дубовий хрест.

Gorod.dp.ua на Facebook.


шевченкомания  (21.05.14 12:30): Лбы не порасшибайте, поклонники. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті