Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
07:31

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

День вишиванки у Дніпрі: на пам’ятник Тарасові Шевченку одягнули один з найбільших в Україні вишитих кептарів

|«« «« »» »»|

У Дніпрі на День вишиванки одягнули один з найбільших в Україні вишитих кептарів на пам’ятник Тарасові Шевченку, що на Монастирському острові. Задіяли кран, а на пошиття знадобилось зо два тижні. Ширина одягу у плечах – понад три метри.

«Наші майстрині – переселенки з регіонів, які нині окуповані країною-агресоркою. Шили більшість деталей не на машинці, а вручну. Наприклад, на спині Кобзаря – мапа України й кожен регіон представлений вишивкою. Ми вручну збирали ці вишивки й підшивали до кептаря. Для нас вишиванка й наш національних одяг мають велике значення, бо це наша ідентичність, яку намагається знищити агресор», — прокоментувала Тетяна Прядко, учасниця одного з благодійних фондів.

Також на оглядовому майданчику парку Шевченка вихованці закладів позашкільної освіти провели танцювальний флешмоб. У вишиванках та із синьо-жовтими стрічками танцювали понад сотню хлопчиків та дівчаток.

«Мені дуже хотілося сьогодні у такий день у вишиванці станцювати. Готувалися недовго, рухи прості. Але треба було наточити все до автоматизму, щоб вийшло синхронно та красиво», — зауважила учасниця флешмобу 13-річна Поліна Сова.

Усього на перформанс зібралось понад дві сотні людей.

«Вишиванка – генетичний код українця. За нього нині борються наші хлопці та дівчата на фронті. Ми повинні розповідати малечі про те, наскільки важливо носити вишиванку й чому започатковане сьогоднішнє свято», — прокоментував в. о. директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Сергій Луденський.

Святкували День вишиванки у сквері ім. Олексія Хільського, що на просп. Слобожанському. Там провели теж танцювальний флешмоб у вишиванках. Усі учасники — підопічні Дніпровського міського територіального центру.

«Такий захід вирішили провести уперше. Зібралися більше ніж пів сотні охочих. Готувалися близько місяця, виточували майстерність. І вийшло все на «відмінно». Сьогодні у всіх відділах Терцентру пройдуть заходи до свята – концерти, літературні вітання, майстер-класи тощо», — розповіла Яна Миронова, заступниця директора, начальниця відділу Дніпровського міського територіального центру у АНД районі.

Танцювала у вишиванці й Людмила Іванова. Вона розповіла, що дуже серйозно підійшла до репетицій:

«Замовляла вишиванку на заході країни. Дуже вона мені сподобалась. До того ж написала й вірш до Дня вишиванки. Адже цей день важливий для мене. Бо ми – українці».

Ще одна учасниця заходу Людмила Шапрай додала:

«Ми віримо у перемогу України. Такими флешмобами показуємо, що для нас важлива ідентифікація, що ми українці через наш національний одяг. Все буде Україна!».

Gorod.dp.ua на Facebook.

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті