Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
17:02

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпровський Коваль Талісман виготовив дивовижний велосипед-павук

Дніпровський Коваль Талісман виготовив дивовижний велосипед-павук

Це диво техніки стане окрасою спеціальної виставки, яку проведуть восени цього року в Технічному музеї «Машини часу».

Виставка буде тематична, присвячена історії українських видів цієї техніки та 100-річчю Харківського велосипедного заводу.

На жаль, сам ХВЗ уже став історією.

Цей завод було засновано у Харкові у листопаді 1923 року. Дуже швидко став одним із провідних центрів з випуску велосипедів в Україні та СРСР. На початок Другої Світової війни ХВЗ випустив близько 1 мільйона велосипедів. Але особливого розмаху виробництво досягло у 1970-х роках, коли щороку випускалося понад 800 тисяч одиниць техніки, що експортувалася до 30 країн світу!

На жаль, у 21-му столітті виробництво неухильно скорочувалося. До 2020 завод був повністю зупинений і практично розібраний.

Але пам'ять про харківські велосипеди живе.

100-річчю ХВЗ у музеї «Машини часу» присвятять спеціальну виставку, на якій будуть і старі харківські велосипеди, і чудовий виріб Коваль Талісман.

Про це розповів директор музею «Машини часу» Михайло Прудніков:

«Знайдено Павука!

Зроблено у коваля Талісмана!

Велосипед «Павук» - це велосипед з великим переднім колесом. В Англії такі велосипеди мали назву «high bicycle» (високий велосипед) або «пенні-фартінг» від назви двох маленьких монет – маленької та великої.

У нас за таким високим велосипедом закріпилася назва «павук», тому що малюнок спиць нагадує павутиння.

Буде на виставці «ХВЗ за Генерацію» 09 листопада до 100-річчя Харківського велосипедного заводу!

Виставка у музеї «Машини Часу» розповість про моделі Харківського велосипедного заводу, напередодні його 100-річчя. У музеї будуть представлені активні велосипеди для різних вікових категорій, які здатні генерувати енергію, Вам буде надана можливість її використати».





Gorod.dp.ua на Facebook.


.  (12.09.23 11:20): скоро от всего, чем в своё время славилась Украина, останется только история. История, как, обладая властью и/или деньгами, можно разрушить заводы, ВУЗы, медицину, и т.д. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті