Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Чт, 13 червня 2024
01:04

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Дніпровський еколог наочно показав, як зникають еталонні степові балки нашого краю

Дніпровський еколог наочно показав, як зникають еталонні степові балки нашого краю

Первозданих природних куточків на Дніпропетровщині дедалі менше…

Причому в ряді випадків існуючі тисячі років екосистеми степових балок може суттєво порушити прагнення їх «ушляхетнити» шляхом висадки молодих лісових саджанців. У результаті еталонної степовій балці завдається непоправної шкоди, а ліс цьому місці часто не приживається.

Відомий дніпровський еколог та вчений Вадим Манюк навів приклад змін за останні 12 років у такій балці неподалік обласного центру:

«На фото - одна з найліпших еталонних степових балок нашого краю.

Точніше, еталонною вона була у 2011 році, коли ми вперше її побачили.

Те, що ми побачили нещодавно, вже у році 2023-му, ніяк еталоном не назвеш, хіба що взірцем того, як ми швидкими темпами втрачаємо найцінніше - Український Степ.

Між цими світлинами - 12 років. І вони дуже наочно ілюструють, як особливо цінний осередок степового ландшафту з багатьома рідкісними степовими видами флори і фавни за дуже короткий проміжок часу опинився на межі зникнення!

Головна причина - масштабне заліснення, ефект від якого підсилився природним заростанням чагарниками. Вони отримали перевагу перед степовими трав'янистими рослинами після неодноразових підпалів і порушення ґрунту при посадках лісокультур. Зверніть увагу на зелений клин ліворуч посередині. Там видно ряди-смуги і залишки того, чим ті ряди засаджували. Тут створювали лісокультури, де лісорослинні умови зовсім не відповідні цим культурам, і тому маємо таку картину.

На протилежному схилі ситуація інакша: виглядає все як самозаростання, але насправді там теж нарізали борозни і щось намагалися саджати, це щось майже не прижилося, але на порушеному ґрунті поширилися вже спонтанно чагарники».

Публікація викликала безліч відгуків серед поціновувачів природи. Більшість думок зводиться до закликів не допускати такого втручання в унікальні екосистеми, яких стає дедалі менше.

Фото Вадима Манюка




Gorod.dp.ua на Facebook.


Не "патриот" - не идиот  (30.06.23 12:32): Не вижу проблемы в том, что природа сама решает, что и где вырастет. Миллионы лет назад и нынешних гор не было, так что: давайте бить тревогу и горы сравнивать с уровнем моря? Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
років театру ДраміКом

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті